Meer halen uit een oude productielijn? Zo deed Cranberry Terschelling het

Meer halen uit een oude productielijn? Zo deed Cranberry Terschelling het

Cranberry Terschelling wilde graag hulp bij de engineering van een nieuwe productielijn. Na een analyse bleek de huidige lijn nog genoeg potentie te bezitten: "Dit geeft ons tijd om de juiste investering te maken."

Het verhaal gaat dat in de negentiende eeuw koopvaardijschepen vergingen in de Noordzee. Vaten die in de zee spoelden bevatten cranberries of rum. De vaten die op Terschelling aanspoelden, waren (helaas) gevuld met cranberries. De eilanders gooiden ze in de duinen waar ze welig groeiden. Dit groeide uit tot Cranberry Terschelling. Dit bedrijf verwerkt de rode bessen in Harlingen tot sappen en siropen. De productie van jam en compote wordt momenteel uitbesteed.

Productieproces

Twintig lokale plukkers oogsten de bessen elke september handmatig. Machinaal oogsten is niet mogelijk in de duinen. Drogen en sorteren vindt plaats op het eiland, daarna gaan de bessen naar het vasteland waar ze worden ingevroren. Persen en concentreren besteedt het bedrijf uit aan een perserij in Duitsland. De fabriek in Harlingen gaat aan de slag met sap en concentraat. Op een proceslijn worden sappen en siropen gemaakt. De huidige productielijnen zijn al vrij oud en vergen daarom veel onderhoud.

Hans van Keulen, directeur van Cranberry Terschelling: “Veel onderdelen zijn ook niet meer te verkrijgen. We willen meer stabiliteit en sneller kunnen ombouwen. Ik wil meerdere producten op een efficiëntere manier afvullen.” Hij wilde graag vernieuwen en vroeg VMEngineering om te helpen bij het ontwerp van nieuwe proceslijnen. “Ik geloof dat je zelf altijd een bepaalde tunnelvisie hebt. Dan is het nuttig als mensen van buiten jouw proces analyseren.”

Analyse huidige situatie

Jolmer Nieuwkerk, engineering-expert en Auke Nauta, verpakkingsexpert bij VMEngineering, zagen bij Cranberry Terschelling een goed onderhouden productielijn. “We startten met een analyse van de huidige capaciteit van zowel de proces- als verpakkingslijn.” Nieuwkerk en zijn collega brachten ook het productportfolio in kaart. En ze keken naar de wensen. Nieuwkerk: “Als het bedrijf twee of drie keer meer wil produceren, hoe ziet dat eruit? En ook: hoe kunnen ze produceren gedurende de beschikbare dagen?”

Slim plannen is het advies van de engineeringsexpert. Nieuwkerk: “Vervangen kan zeker en moet ook op termijn, maar we zien nog potentie op de huidige lijn. De investering kunnen ze dan nog wat voor zich uitschuiven. Maar ook daarvan hebben we een eerste inschatting gemaakt wat het ongeveer gaat kosten.” De basis van de aangepaste planning is het productportfolio en de waardestroomanalyse daarvan, de zogeheten Glenday Sieve. Samen met een EPEC-planning geeft het inzicht in de potentie van de huidige lijn. EPEC staat voor Every Product Every Cycle.

Het voordeel voor Cranberry Terschelling is dat het hoofdproduct – cranberrysap – lang houdbaar is. “Dat geeft meer flexibiliteit dan met dagverse producten zoals melk.” In de aangepaste planning van VMEngineering worden de grootste volumes op maandag en dinsdag geproduceerd. “Dan hoeven ze het proces niet om te bouwen. Dit betekent meer voorraad, maar de vraag naar deze producten is over het hele jaar constant. De voorraad neemt toe bij de start, maar als je uiteindelijk in een ritme zit, daalt die voorraad weer.”

Vertroebeling: bijzonder of vies?

Voorraad is in de planning wel interessant, maar daar komt wel een probleem om de hoek kijken. Hans van Keulen: "Bij langdurige opslag krijgen we een verkleuring op het glas doordat het een natuurproduct is. Het product is goed, maar het ziet er niet zo mooi uit in de fles. Deze vertroebeling vinden Nederlanders bijzonder. Duitse consumenten bijvoorbeeld vinden dat vies. Daar moet je rekening mee houden."

Groeiplannen

Van Keulen is blij met de inzichten. “Het is fijn om te weten dat we het aankunnen als er morgen een klant bijkomt. Als Jolmer had gezegd: jouw lijn houdt het niet langer vol dan een jaar, dan gingen we een ander traject in.” Van Keulen werkt nu een paar jaar bij Cranberry Terschelling. Hij ziet dat er per order wordt geproduceerd. “Aan voorraad werd niet gedaan. Nu we willen uitbreiden, is het de enige manier om aan de vraag te kunnen voldoen.”

Het is fijn om te weten dat we het aankunnen als er morgen een klant bijkomt.”

En het bedrijf heeft groeiplannen. “We zijn bezig met andere landen en met andere producten.” Nieuwkerk heeft al bij vele voedingsmiddelenbedrijven analyses uitgevoerd. “Mijn ervaring is dat bedrijven snel kiezen voor investeren in een nieuwe lijn. Soms worden we laat betrokken bij het proces en is de lijn al bijna besteld. Een aangepaste planning, een van de adviezen uit deze analyse, levert niet altijd dezelfde resultaten op als bij Cranberry Terschelling. Maar als er ruimte is, geeft dat tijd om na te denken wat daadwerkelijk nodig is.”

Bewustwording

De inzichten van Nieuwkerk helpen in eerste instantie al met de bewustwording. “Kan ik de medewerkers bewegen om hierin mee te gaan?” De eerste stap is langer doordraaien met één product. Van Keulen: “We kijken of we van twee weken in de maand naar vijf dagen in de week produceren kunnen. Dat betekent ook dat we personeel moeten aannemen."

"Tegelijkertijd kijken we ook naar vervanging. Onlangs moesten we een machine zelfs naar België rijden voor het onderhoud. In Nederland vonden we niemand die dat nog kon. Dat zijn signalen dat het op een gegeven moment ook klaar is. Met een nieuwe lijn kunnen we flexibeler worden. We werken er naar toe dat we daar klaar voor zijn. Het fijne is dat we nu een stappenplan hebben. We kunnen niet alles in één keer. We hebben nu deze analyse waar we mee aan de slag gaan. We kunnen wanneer het ons uitkomt een volgende stap maken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VMEngineering.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.