Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees
AI

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Duurzaamheid

Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling...

Startup Fungi For Future ontving recent de eerste prijs van de Lineage Logistics 'Tackling Food Waste for a Sustainable Future' hackathon. Lineage Logistics daagde studenten en startups uit om op innovatieve wijze voedselverspilling te verminderen binnen de logistiek in de voedingsindustrie.

Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als...

Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van het Panamakanaal eind januari, de oorlog in Oekraïne, coronapandemie en de energiecrisis. Dergelijke veranderingen brengen nieuwe contaminatierisico's met zich mee. In dit stappenplan een checklist voor grondstoffen.

Bedrijven

Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan

In een cacaoloods van het bedrijf Vollers aan de Achterspring in Westzaan heeft woensdagavond een urenlange brand gewoed. De brand heeft lang geduurd omdat brandende cacaobonen moeilijk zijn te blussen volgens Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

An Vermeulen: “We blijven steeds inzetten op onze langetermijndoelstellingen om onze CO2-uitstoot te verkleinen."
België

Coca-Cola bespaart 75% CO2-uitstoot dankzij elektrische trucks

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) zal vanaf 24 november zijn 'laatste kilometer'-leveringen aan lokale klanten in België voortaan doen met 30 elektrische trucks, waarvan de eerste vier beginnen te rijden in de regio Antwerpen. De drankenproducent maakt zo een vijfde van zijn vrachtwagen-vloot elektrisch en creëert meteen de grootste vloot elektrische trucks van België, dankzij een structureel partnership met Renault Trucks.

Een kleurencode geeft aan welke maatregelen veetransporteurs en slachthuizen moeten nemen.
Duurzaamheid

Slachthuizen mogen tijdens de hittegolf andere slachturen kiezen

Vanaf 10 augustus voorziet het KMI een code oranje wegens de hitte. Oranje betekent dat het hitteplan in werking treedt voor het transport van vee naar slachthuizen. Slachthuizen mogen van het FAVV tijdens een hittegolf andere slachturen kiezen.

Het blijkt dat door deze onderbezetting bij de overheid er meer smokkelwaar zoals drugs werden vervoerd in de voedseltransport.
Economie & Bedrijven

Food & supply chain: dit zijn de risico's en trends

KENNISPARTNER - Door disrupties in de supply chain ontstaan nieuwe uitdagingen op gebied van voedselveiligheid en voedselfraude. Wat betekenen deze risico's voor de Nederlandse supply chain? BSI biedt vanuit onderzoek handvatten om de organisatorische weerbaarheid van voedingsmiddelenbedrijven te vergroten.

Duurzaamheid & MVO

Coca-Cola gaat 50.000 ritten frisdrank op duurzame brandstof vervoeren

Coca-Cola laat vanaf begin dit jaar al zijn vrachtwagens op de biobrandstof HVO100 rijden. Dat moet tot 90 procent aan CO2-uitstoot besparen. Klimaatvrij transport is voor Coca-Cola een belangrijke stap op weg naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2040.

Economie & Bedrijven

Colruyt zet met overname bakkerij verder in op verticale integratie

Met de overname van industriële bakkerij Roelandt Groep zet Colruyt Group verder in op verticale integratie van verse producten, waartoe ook brood behoort, en komt de hele brood-waardeketen in eigen beheer.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Incident of calamiteit? Zo red je de bedrijfscontinuïteit van een...

KENNISPARTNER - Voedingsmiddelenbedrijven krijgen steeds vaker te maken met uitdagingen die de bedrijfscontinuïteit in gevaar kunnen brengen. Denk aan de 'Kaas-hack' waarbij criminelen de IT systemen gijzelden van een Nederlandse distributeur. In dit artikel lees je hoe een foodbedrijf zich kan wapenen.

  1. 'Retail beïnvloedt keten door voedselveiligheidslabels'
  2. Spadel neemt aandeel in startup die dranken thuisbezorgt
  3. Vion werkt samen met ruimtevaartingenieurs om CO2-uitstoot te verminderen
  4. Onderzoek WUR: Horeca en detailhandel stellen hoge eisen aan korte ketenproducten
  5. GesponsordEen nieuw urenregistratiesysteem: wat kost dat?
  6. GesponsordVijf tips voor meer grip op planningen en urenregistraties
  7. Vraag naar draadloze communicatiesystemen voor luidruchtige werkomgeving groeit
  8. Voedselveiligheid en kwaliteit staan centraal in de keten
  9. Smart warehousing maakt foodbedrijf minder kwetsbaar
  10. 'Order Fulfillment Solution' automatiseert orderpicken, distributie en verzending
  11. 'Het is mogelijk voor lokale voedselketens om binnen vijf jaar 25% marktaandeel te realiseren'
  12. ABN AMRO: Gaan mensen door corona rechtstreeks bij de levensmiddelenproducent kopen?
  13. 'Hamsteren' leidde tot tijdelijk verhoogde vraag naar bloem en meel
  14. Geluk (FNLI) en Jansen (CBL) samen in podcast: 26.000 vrachtwagens frietaardappelen die we niet kunnen afzetten
  15. Nestlé CEO waarschuwt voor problemen levering grondstoffen en materialen
  1. Taskforce ondersteunt logistiek tijdens Coronacrisis
  2. Aanbod groente en fruit verschraalt door coronavirus, beschikbaarheid arbeidskrachten lastiger
  3. Picnic neemt maatregelen om capaciteit te vergroten door corona
  4. Nielsen: 'hamstergedrag in supermarkten daalt'
  5. Overheden gaan nationaal grondstoffen hamsteren
  6. Van Dulmen (Superunie): 'Duizend beslissingen in een uur'
  7. 'Nederland in luxepositie bij tekort groente en fruit in Europa'
  8. Geleerde lessen vanuit de Italiaanse voedingsindustrie in coronatijden
  9. Corona vraagt ander leiderschap en supply chain strategie
  10. FNLI zet zich in voor coronagevolgen voedingsindustrie
  11. CFO-Jumbo hekelt gebrek aan samenwerking Albert Heijn in crisis rond coronavirus
  12. Coronavirus vergt uiterste van supermarkten en logistiek: 'We kunnen tegen grenzen aanlopen'
  13. Europese voedingsindustrie ondervindt steeds meer hinder van coronavirus: 6 punten van actie
  14. 'Dit is de ultieme stress-test voor supply chains'
  15. Voedselproductie- en bevoorrading garanderen tijdens coronacrisis