Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling verminderen

Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling verminderen

Startup Fungi For Future ontving recent de eerste prijs van de Lineage Logistics 'Tackling Food Waste for a Sustainable Future' hackathon. Lineage Logistics daagde studenten en startups uit om op innovatieve wijze voedselverspilling te verminderen binnen de logistiek in de voedingsindustrie.

Tijdens de hackathon presenteerden deelnemers met verschillende achtergronden oplossingen om voedselverspilling in de toeleveringsketen te verminderen. Teams moesten het gewicht van voedselverspilling op verschillende punten in de toeleveringsketen meten. Gedurende twee opeenvolgende dagen bedachten de deelnemers innovatieve oplossingen om voedselverspilling in de logistiek te verminderen.

Verpakkingsmateriaal van mycelium

Het door startup Fungi For Future gepresenteerde concept viel volgens Lineage Logistics het meest in de smaak vanwege creativiteit, opschaalbaarheid en toegepaste technieken. Fungi For Future won de eerste prijs met een concept voor alternatieve verpakkingsmaterialen op basis van mycelium. “We zijn verbaasd over het niveau van talent en toewijding dat wordt getoond door alle deelnemers aan deze hackathon”, aldus Harld Peters, president van Lineage Logistics Europe. VMT vroeg aan Fungi For Future wat deze verpakking inhoud en hóe de verpakking voedselverspilling tegen gaat. Deze vraag staat nog uit en de redactie wacht op een reactie.

Incubatorprogramma

Fungi For Future ontvangt een geldprijs. Daarnaast krijgt de startup gedurende zes maanden persoonlijk mentorschap via het incubatorprogramma van The Waste Transformers en Lineage Logistics. Tijdens het incubatorprogramma krijgt de startup de tijd om de innovatie te ontwikkelen en mogelijk ook te implementeren. “Deelnemen aan de hackathon was zeer leerzaam. Het was inspirerend om allemaal te werken aan het terugdringen van voedselverspilling", aldus het Fungi For Future-team. “We kijken er naar uit om de volgende stap te zetten.”

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Sanne Stroosnijder geeft tijdens het Food Safety Event 7 tips hoe bedrijven voedselverspilling kunnen verminderen

7 tips om als producent 20 tot 30 procent voedselverspilling tegen te...

Wereldwijd wordt zo'n derde van ons voedsel verspild. Volgens Sanne Stroosnijder, programmamanager voedselverspilling bij Wageningen Food & Biobased Research, kunnen bedrijven verschillende dingen doen om voedselverspilling tegen te gaan. In dit artikel 7 tips om verspilling in het bedrijf te verminderen. "Heb je inzicht in hoeveel er in je bedrijf wordt verspild?"

Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Aangepaste wetgeving THT en TGT moet voedselverspilling tegengaan

De wettelijke, nationale regels over de vermeldingen 'ten minste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT) worden aangepast. Dat wil zeggen, de handvatten die het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling had, komen te vervallen. In dit artikel meer over wat de wijzigingen precies inhouden voor de voedingsindustrie.

'Bedrijven geven voedselverspilling niet toe uit angst voor imagoschade'

'Bedrijven geven voedselverspilling niet toe uit angst voor...

Junion Hanenberg, CEO van IntelligentFood, merkt dat het tegengaan van voedselverspilling voor bedrijven in de voedingsindustrie lastig is. 'Er is vaak geen financiële trigger om er iets tegen te doen. Bovendien willen bedrijven niet graag toegeven dat ze voedsel verspillen uit angst voor imagoschade', aldus Hanenberg, die bedrijven graag wil inspireren en helpen om reststromen zoveel mogelijk te voorkomen.

'Kansen op energie besparen vaak onbenut'

'Kansen op energie besparen vaak onbenut'

Wat kan de voedingsmiddelenindustrie doen om energie te besparen of voedselverspilling tegen te gaan? Met deze vraag bezocht VMT op 19 maart de vakbeurs Aqua Nederland in Gorinchem. Vijf standhouders gaven antwoord, ieder vanuit hun eigen expertise. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 19 april 2019.</i>

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van Wereldnatuurfonds

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van...

Het Wereld Natuur Fonds heeft als doel om de ecologische voetafdruk van Nederlandse winkelmandjes tegen 2030 met 50% te verkleinen. Om supermarkten te helpen dit te bereiken, heeft WWF Nederland de 'WWF-NL Basket' ontwikkeld.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.