Geluk (FNLI) en Jansen (CBL) samen in podcast: 26.000 vrachtwagens frietaardappelen die we niet kunnen afzetten

Geluk (FNLI) en Jansen (CBL) samen in podcast: 26.000 vrachtwagens frietaardappelen die we niet kunnen afzetten

Marian Geluk, directeur van de FNLI en Marc Jansen, directeur van het CBL vertellen samen over de uitdagingen van corona in een podcast van RUG-hoogleraar Laurens Sloot.

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) herinnert zich nog goed toen hij de eerste duidelijke signalen van corona zag. “Het was maandag 24 februari. Ik was net terug van vakantie. We hebben toen gelijk het draaiboek van de Mexicaanse griep uit de kast gehaald."

Corona

Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie hoorde dat grote Nederlandse foodmultinationals problemen ondervonden door corona in China. “Ik deed toen wat lacherig. Ik dacht dit is Wuhan, China. Dit overkomt ons niet.”

Dat is nu wel anders. Ze neemt de coronacrisis uitermate serieus. Op de ochtend van 8 april was er nog overleg met alle negentien branches die bij koepelorganisatie FNLI zijn aangesloten. “Het borgen van de voedselvoorziening is zo belangrijk voor onze economie.”

Jansen is het met haar eens: “Dat is het mooie van onze voedselketen. Alles is zo vanzelfsprekend. Je ziet niet meer hoe bijzonder het is.” De supermarktvoorman maakte zeker in de eerste coronaweken dagen van zestien, zeventien uur. “Maar dat is absoluut geen verloren tijd geweest. We konden ook goed schakelen met de overheid.”

Green Lanes

Geluk is als crisismanager voor de voedingsmiddelenindustrie continue bezig om ervoor te zorgen dat de voedselproductie blijft draaien. Ze voerde vele gesprekken op Europees niveau om ervoor te zorgen voor zo min mogelijk gedoe aan de Europese grenzen vanwege lockdowns. Wat de Europese Commissie goed heeft gedaan is het instellen van zogeheten ‘green lanes’ zodat de vrachtwagens met voedsel geen oponthoud hadden aan de grenzen, legt ze uit.

Zuivel en frietaardappelen

De FNLI-directeur is trots op de Nederlandse voedingsindustrie. “In sommige (EU) landen liep zuivel in de sloot omdat ze die niet konden afzetten. In Nederland gebeurt dat niet. Hier zit de zuivelketen beter in elkaar dan in veel andere landen.” Een probleem dat in Nederland speelt, zegt ze is dat er problemen zijn met de afzet van frietaardappelen. 26.000 vrachtwagens met frietaardappelen wachten op een afnemer. Geluk wil hierover in gesprek met de overheid over hoe deze dreigende voedselverspilling aan te pakken.iran frietfabriek 6-A1100x825

Kosten supermarkten

Het mag dan lijken alsof supermarkten vooral profiteren van de coronacrisis, maar niets is minder waar, benadrukt Jansen. Veel kleine supermarkten in binnensteden zagen hun omzetten met meer dan 50% kelderen. En wat te denken van de extra kosten die supers maken voor beveiliging, extra schoonmaken, de inzet van extra personeel, het plaatsen van schermen van plexiglas en hoge transactiekosten in de keten. Die laatste kunnen gelukkig gedeeld worden met onder andere de fabrikanten. 1262777310supermarkten

Tsunami

Al gaat de pandemie straks een keer voorbij, de gevolgen zullen nog lang nadreunen. “We verwachten dat er een tsunami van economische effecten over ons heen komt”, zegt Jansen. “De overheid moet zijn prioriteiten gaan stellen, de economie moet blijven draaien. Anders wordt het straks alleen maar erger.”

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK wil dat consumenten vaker peulvruchten eten Daarom verlagen ze de consumentenadviesprijs van het merendeel van haar producten.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder...

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400...

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de...

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin...

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen....