Lessen uit de coronacrisis voor foodindustrie: 'werk met R&D aan scenario's voor afzetspreiding' (podcast)

Lessen uit de coronacrisis voor foodindustrie: 'werk met R&D aan scenario's voor afzetspreiding' (podcast)

Er zijn voor de voedingsmiddelenindustrie belangrijke lessen te leren uit de coronacrisis. Niet alleen commercieel, maar ook op het gebied van duurzaamheid en voedselveiligheid. "We leren wederom hoe voorzichtig we moeten omspringen met onze voedselproductie, dat we moeten waken voor overproductie en moeten nadenken over de spreiding over de verschillende afzetmarkten."

Dat zegt commercial director Linda Schulte van Eurofins Food, Feed, Water Benelux in een vraaggesprek met VMT over de coronacrisis. Het bedrijf ondersteunt met zo'n 800 labs en aanwezigheid in 47 landen vele voedingmiddelenbedrijven in de hele keten bij het borgen van onder meer voedselveiligheid en kwaliteit. De coronacrisis heeft op de gehele foodsector een grote impact op heel veel gebieden. Zo zag Eurofins Food, Feed, Water Benelux dat aanvankelijk de globale transport van voedingsmiddelen werd bemoeilijkt. Schulte: "Toen China op slot ging, had dat een enorm effect op de transportsector. Containers met goederen kwamen vast te zitten in de havens. Ieder bedrijf dat voedsel exporteert, heeft daar last van. China is bijvoorbeeld een groot exportland voor onze zuivelindustrie, dus daar ontstonden grote problemen omdat de circulatie van containers stopte. Verder zag je dat een aantal Europese grenzen dichtgingen met lange files met vrachtwagens tot gevolg. Dat beperkte tijdelijk de doorstroming van versgoederen. Dat gaat inmiddels een stuk beter. Verder zagen we het hamstergedrag bij consumenten in heel Europa. Lokale leveranciers hebben daarvan kunnen profiteren, maar exporterende bedrijven zitten met volle warehouses en vrieshuizen. We hopen dat dit nu weer langzaam loskomt."

Linda Schulte, Eurofins Food, Feed, Water Benelux

Hoe vergaat het producenten die vooral aan de horeca en foodservice leveren?

"Dat zijn aanvankelijk natuurlijk de grote verliezers, want die zagen ineens hun complete afzet wegvallen. Dat heb je niet met een druk op de knop opgelost. Nu zie je veel lokale initiatieven ontstaan, ook heel leuke waar wij aan meedoen. Een partij die kaasjes levert aan de toeristische sector bijvoorbeeld, die worden nu uitgeleverd aan de voedselbanken en de verzorgingstehuizen. Er gebeurt veel op dit vlak."

Het zijn vaak lokale en heel goed bedoelde initiatieven, maar leveren toch geen structurele oplossing als dit nog lang gaat duren?

"Klopt. De pijn zal iedereen voelen. Maar je ziet bedrijven ook actief kijken naar echt nieuwe commerciële kansen. De keukens in verzorgingshuizen gaan dicht, maar voor producenten van kant-en-klare maaltijden kan dit ineens een nieuwe afzetmarkt opleveren. Kanalen verschuiven heel snel nu."

Zien jullie dat voedingsproducenten hier goed op inspringen? Hoe flexibel zijn ze?

"Dat verschilt per partij. Ik sprak gisteren met een klant in de specerijen die snel tussen kanalen kan switchen als dat nodig is. Dat is een belangrijke les voor producenten denk ik: zorg dat je niet te afhankelijk bent van één bepaald kanaal. Zeker als je met je R&D-afdeling van tevoren scenario's uitwerkt, kun je veel beter op dit soort omstandigheden inspelen. Ik geloof dat we op dit moment een miljoen ton aardappelfrietjes hebben liggen in Nederland op dit moment. Die vinden nu geen weg naar de markt nu de horeca gesloten is en je kunt niet in één keer alle patat van de horeca voor thuisgebruik verwerken. Ik hoop dat de branche op een idee komt om iets anders met deze aardappels te doen. Misschien hadden die er stamppotten van moeten maken voor de gaarkeukens in de verzorgingshuizen? Er komen vast nog wel ene paar goede ideeen los.”

Dan over de productie zelf. Welke veranderingen zien jullie daar sinds de crisis?

"Wij hebben veel contact met de kwaliteitsmanagers- en teams (QA/QC). Die zijn de eerste weken vooral bezig geweest met de coronacrisis en hadden vaak zitting in crisisteams. Nu zien we daar een stabilisatie. Er is weer meer focus op de normale werkzaamheden. Voedselveiligheid en kwaliteit komt weer volledig terug in de aandacht. Wel ligt de focus nog volledig op productie en R&D staat bijvoorbeeld vaak nog op een lager pitje momenteel."

Heeft dat negatieve gevolgen voor R&D?

"Niet per se. R&D-ers werken nu vooral thuis, maar ik zie ook wel kansen. Wellicht hebben mensen nu meer ruimte in de agenda voor creatieve ideeën gekregen en het nadenken over strategische vraagstukken. Er komen mogelijk ook positieve dingen voort uit deze crisis zoals efficiënt werken, spreiding over markten creëren en minder afhankelijk zijn. Ik denk dat het creatie los gaat maken."

Dan externe auditoren: deze worden sinds de coronacrisis bijna niet meer toegelaten. Hoe hebben jullie dat gemerkt en hoe wordt daarmee omgegaan?

"De eerste weken was er vooral wat paniek bij de bedrijven en werden er bijna geen externen in de bedrijven toegelaten. Dat begint nu wat te versoepelen. Onder strenge voorwaarden worden toch weer mondjesmaat mensen toegelaten in bedrijven. Onze mensen die monsters nemen hebben er ook speciale pakken voor bijvoorbeeld."

Wat betekent de coronacrisis voor Eurofins?

"We zien dat voedingsmiddelenbedrijven zich hebben gericht op de essentie: produceren. Interne labs bij voedingsbedrijven zijn bij sommigen daarom toch tijdelijk uit voorzorg gesloten. Daarom worden wij nu vaker als 'backup lab' ingeschakeld. Dat heeft ons ook nieuwe klanten opgeleverd."

Welke lessen kan de foodsector in zijn geheel leren uit de coronacrisis?

"We hebben nogal wat crises gehad de afgelopen jaren. Denk aan de BSE-crisis die veel extra voedselveiligheidscontroles en procedures heeft teweeg gebracht. Dat was niet voor niets. Kijk naar de fipronilaffaire, ook die heeft veel in gang gezet. Ik hoop dat deze crisis ons allemaal weer bewust maakt dat we zorgvuldig met onze voedselketen omgaan, dat we nadenken over overproductie en afzetmarkten."

Check hier alle podcasts van VMT

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Foto: Pixabay

Nieuwe waarschuwing: verhoogde loodwaarden in kaneel blijven een zorg

De FDA heeft in de Verenigde Staten een nieuwe waarschuwing afgegeven voor kaneel, omdat is vastgesteld dat deze een verhoogd loodgehalte bevat.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.