Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren

Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
AFM gaat strenger controleren op transparantie rondom duurzaamheid en 'groene' claims

Houden bedrijven, waaronder voedingsproducenten, zich aan de wetgeving op gebied van duurzaamheid? Kloppen de duurzaamheidsclaims die bedrijven maken? Zijn 'groene' beleggingen wel groen? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat strenger toezicht houden op gebied van duurzaamheid. "Paniekvoetbal geeft zelden mooie goals."

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten aanhoudende crises niet afleiden van het maken van lange termijnplannen en -beleid voor onder andere duurzaamheid. “Crises verworden tot een constante en bij de aanpak daarvan ligt de focus terecht op snel en daadkrachtig optreden. Maar wie een duidelijke koers wil varen, heeft een stip op de horizon nodig”, stelt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest.

‘Paniekvoetbal’ of lange termijn visie

Na het schijnbare einde van de coronapandemie volgden de oorlog in Oekraïne, stijgende inflatie en problemen bij banken in de Verenigde Staten en Zwitserland. De lange termijn is dan ook erg belangrijk volgens AFM. “Voorspelbaarheid draagt bij aan stabiliteit. En stabiliteit geeft vertrouwen en zorgt daarmee ook voor welvaart in ons land. Wie niet nadenkt over de lange termijn, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering, wordt straks verrast door ontwikkelingen. Dan kunnen zaken ineens een probleem worden. En paniekvoetbal geeft zelden mooie goals”, vervolgt Van Geest.

Transparantie over duurzaamheid

In haar jaarverslag heeft AFM veel aandacht voor duurzaamheid. AFM vindt de transparantie van bedrijven over duurzaamheid erg belangrijk, stelt de autoriteit. “Recent bestudeerde AFM de onderbouwing van veel groene claims van bedrijven die hun vervuilende uitstoot compenseren met carbon credits. Deze credits, waarmee ergens anders vervuilende CO2 uit de lucht wordt gehaald, blijken vaak onvoldoende onderbouwd”, stellen onderzoekers van AFM.

‘Nog niet voldoende op gebied van duurzaamheid’

AFM gaat dus strenger toezicht houden op duurzaamheid bij bedrijven. “Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven wel hun best doen, maar dat dat nog niet goed genoeg is. Ze zijn beter in het inschatten van de risico’s die ze zelf lopen, dan de risico’s die ze veroorzaken. En ze zijn beter in het vertellen over zichzelf dan over wat er gebeurt bij hun leveranciers en cliënten”, vertelt Van Geest aan de NOS.

Invoering CSRD

In 2024 gaat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Waar AFM nu enkel nog bedrijven kan aanspreken op hun gedrag, kan zij vanaf volgens jaar wellicht strenger optreden. Door invoering van de CSRD wetgeving moeten bedrijven verplicht en transparant rapporteren over de impact van het bedrijf op mens en klimaat. Beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2024 rapporteren.

Groene claims duurzaamheid

Uit het jaarverslag blijkt dat AFM de onderbouwing van groene claims van bedrijven streng gaat monitoren. Bedrijven claimen soms groen te zijn omdat ze uitstoot compenseren aan de hand van carbon credits, waarbij bijvoorbeeld bomen worden geplant om CO2 op te nemen. Echter worden deze claims volgens AFM niet goed genoeg onderbouwd. “De markt eromheen, waar dit soort credits worden verhandeld, is niet transparant.” Ook kunnen bedrijven niet eindeloos compenseren, enkel bedrijven die hun uitstoot echt niet naar nul kunnen brengen zouden gebruik mogen maken van compensatie, stelt AFM. “Dit besef is er nog niet genoeg bij bedrijven.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.