Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren

Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
AFM gaat strenger controleren op transparantie rondom duurzaamheid en 'groene' claims

Houden bedrijven, waaronder voedingsproducenten, zich aan de wetgeving op gebied van duurzaamheid? Kloppen de duurzaamheidsclaims die bedrijven maken? Zijn 'groene' beleggingen wel groen? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat strenger toezicht houden op gebied van duurzaamheid. "Paniekvoetbal geeft zelden mooie goals."

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten aanhoudende crises niet afleiden van het maken van lange termijnplannen en -beleid voor onder andere duurzaamheid. “Crises verworden tot een constante en bij de aanpak daarvan ligt de focus terecht op snel en daadkrachtig optreden. Maar wie een duidelijke koers wil varen, heeft een stip op de horizon nodig”, stelt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest.

‘Paniekvoetbal’ of lange termijn visie

Na het schijnbare einde van de coronapandemie volgden de oorlog in Oekraïne, stijgende inflatie en problemen bij banken in de Verenigde Staten en Zwitserland. De lange termijn is dan ook erg belangrijk volgens AFM. “Voorspelbaarheid draagt bij aan stabiliteit. En stabiliteit geeft vertrouwen en zorgt daarmee ook voor welvaart in ons land. Wie niet nadenkt over de lange termijn, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering, wordt straks verrast door ontwikkelingen. Dan kunnen zaken ineens een probleem worden. En paniekvoetbal geeft zelden mooie goals”, vervolgt Van Geest.

Transparantie over duurzaamheid

In haar jaarverslag heeft AFM veel aandacht voor duurzaamheid. AFM vindt de transparantie van bedrijven over duurzaamheid erg belangrijk, stelt de autoriteit. “Recent bestudeerde AFM de onderbouwing van veel groene claims van bedrijven die hun vervuilende uitstoot compenseren met carbon credits. Deze credits, waarmee ergens anders vervuilende CO2 uit de lucht wordt gehaald, blijken vaak onvoldoende onderbouwd”, stellen onderzoekers van AFM.

‘Nog niet voldoende op gebied van duurzaamheid’

AFM gaat dus strenger toezicht houden op duurzaamheid bij bedrijven. “Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven wel hun best doen, maar dat dat nog niet goed genoeg is. Ze zijn beter in het inschatten van de risico’s die ze zelf lopen, dan de risico’s die ze veroorzaken. En ze zijn beter in het vertellen over zichzelf dan over wat er gebeurt bij hun leveranciers en cliënten”, vertelt Van Geest aan de NOS.

Invoering CSRD

In 2024 gaat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Waar AFM nu enkel nog bedrijven kan aanspreken op hun gedrag, kan zij vanaf volgens jaar wellicht strenger optreden. Door invoering van de CSRD wetgeving moeten bedrijven verplicht en transparant rapporteren over de impact van het bedrijf op mens en klimaat. Beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2024 rapporteren.

Groene claims duurzaamheid

Uit het jaarverslag blijkt dat AFM de onderbouwing van groene claims van bedrijven streng gaat monitoren. Bedrijven claimen soms groen te zijn omdat ze uitstoot compenseren aan de hand van carbon credits, waarbij bijvoorbeeld bomen worden geplant om CO2 op te nemen. Echter worden deze claims volgens AFM niet goed genoeg onderbouwd. “De markt eromheen, waar dit soort credits worden verhandeld, is niet transparant.” Ook kunnen bedrijven niet eindeloos compenseren, enkel bedrijven die hun uitstoot echt niet naar nul kunnen brengen zouden gebruik mogen maken van compensatie, stelt AFM. “Dit besef is er nog niet genoeg bij bedrijven.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Op de klaagbank

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  2. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  3. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  4. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022
  5. Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus
  6. 'Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?' Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  7. Jumbo en Lidl verkopen 'foute' tomaten van uitbuitplantages
  8. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  9. Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar historische hoogte
  10. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken
  1. Producenten reageren op krimpflatie: 'De conclusie 'dat doen ze stiekem' is volstrekt onterecht'
  2. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts
  3. Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële mest
  4. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  5. Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid
  6. Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren
  7. Producenten over blijvende hoge voedselprijzen: 'Alles werkt met vertraging door in voedselketen'
  8. Effectief opschalen -van grondstof tot eindproduct- is noodzakelijk voor groei plantaardig
  9. Is plantaardige melk limonade? Wederom discussie rondom belastinginvoering
  10. Mérieux NutriSciences neemt duurzaamheidsexpert Blonk over