Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie

Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie
De desinfectiemiddelen die worden gebruikt om een fabriek te reinigen, hebben maar een beperkte werkingsduur

Het lijkt zo simpel. Als je bacteriën niet wil laten uitgroeien, moet je ze geen water geven. Maar wat zijn de gevaren van een te hoge luchtvochtigheid nu eigenlijk? André van Zutphen van Munters en hygiënisch ontwerp expert Wouter Burggraaf leggen het tijdens het Food Safety Event uitgebreid uit.

Wouter Burggraaff gooit meteen een bommetje door te zeggen: “We moeten nu echt gaan stoppen met koeldrogen. Dat is een bron van Listeria”. Via absorptietechniek koelen door bijvoorbeeld systemen voorzien van silicagel, is volgens de expert een veel beter idee.

Droogte beschadigd celmembraan

Waarom is een droge lucht zo belangrijk? “Door drogen vermindert de levensvatbaarheid van de cel bij Listeria, omdat het de celmembraan beschadigd”, legt luchtbehandelingsexpert André van Zutphen van Munters uit.

Te korte tijd tussen schoonmaak en opstart van de productie vormt een gevaar. Het is dan nooit echt droog. ”

Bewerkte werkingsduur desinfectie

In de voedingsmiddelen industrie wordt vaak veel aandacht besteed aan schoonmaak en desinfectie, maar worden productie ruimtes door de lage temperatuur en de korte tijd tussen schoonmaak en opstart van de productie nooit echt droog. Schoonmaak en desinfectie middelen hebben een beperkte werkingsduur en als de werkingsduur verstreken is en de oppervlaktes nog niet droog zijn, is het natte oppervlak meteen een voedingsbodem voor nieuwe groei van micro organismen, zo weet Munters. “Door goede droging na schoonmaak en beheersing van luchtvochtigheid tijdens productie neem je die voedingsbron weg en creëer je een natuurlijke barrière tegen de groei van schimmels en bacteriën. Naast de bacteriologische voordelen is goede luchtdroging ook onontbeerlijk voor processen waarbij hygroscopische producten bewerkt of worden getransporteerd.”

Food Safety Event

Meer weten? Meld je aan voor het Food Safety Event en kies vervolgens voor de sessie 1C - De diepte in | Schoonmaken? Een bron van besmetting!  en kom meer te weten over hoe je het beste koeling kunt inzetten in jouw productie omgeving.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.