Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?

Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?

Dit jaar kende de chocoladesector twee salmonella crises. Eerst bij chocoladeproducten van Ferrero, gevolgd door een salmonella besmetting in cacao van Barry Callebaut. Wat kunnen QA-managers leren van de crisisbeheersing aanpak? Leer meer over de belangrijkste factoren bij crisismanagement tijdens een interactieve sessie op het Food Safety Event.

Wanneer neem je het besluit om over te gaan tot een recall en richt je een crisisteam op? “Dat is per situatie verschillend”, zegt Paul Besseling, food safety consultant bij Précon. “Terugkijkend op de recente salmonella kwesties zijn ze bij de recall van cacao wat voortvarender geweest naar aanleiding van de eerdere crisis met chocoladeproducten. Je kunt niet zeggen wat een betere aanpak is van crisismanagement. Dat hangt af van veel verschillende factoren.”

Interactief leren van elkaar

Hoe beoordeel je de signalen die je binnenkrijgt? En wanneer besluit je dat het een crisis is? Tijdens de interactieve sessie 'Hoe manage je een voedselveiligheidscrisis in je bedrijf?'op VMT's Food Safety Event, die Paul Besseling samen met zijn collega Ard van der Woude over dit onderwerp leidt, zal aan de hand van een model op een actieve manier samen met het publiek over de verschillende onderdelen worden nagedacht. “Leren uit de praktijk en van elkaar, dat staat centraal tijdens deze sessie”, besluit Ard van der Woude.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.