Voor abonnees
Voor abonnees
FDA

Voor abonnees FDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse...

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een nieuwe strategie gelanceerd om besmetting van verse en bevroren bessen met virussen zoals hepatitis A en norovirus tegen te gaan. De aanpak, ontwikkeld in samenwerking met de industrie en internationale belanghebbenden, richt zich op hygiëne, wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde samenwerking.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Hepatitis A

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Voor abonnees
Voor abonnees
Recalls en incidenten

Voor abonnees Stappenplan: zo kun je volgens NVWA voedselfraudeurs buiten de deur...

Als voedselproducent ben je in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor een zorgvuldige afwikkeling van schadepartijen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je afgekeurde partij niet alsnog in de handel belandt? De NVWA geeft in dit artikel een stappenplan om voedselfraudeurs buiten de deur te houden, gebaseerd op bevindingen uit inspecties en onderzoeken van NVWA.

World Economic Forum 2023 in Davos, Zwitserland. (Foto: ANP)
Klimaat

Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die...

Voedsel(on)zekerheid is het belangrijkste thema dat de wereld de komende jaren bezig zal houden. Dat blijkt uit zowel het Global Risk Report 2023 als de verschillende paneldiscussies tijdens het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos begin 2023. Van de voedselindustrie wordt veel gevraagd.

Gevaren en risico's

Nieuw handboek met 6 stappen voor succesvolle risicocommunicatie

Het Duitse Institut für Risikobewertung (BfR) heeft, samen met andere instituten, een nieuw handboek gemaakt met daarin aanbevolen stappen voor succesvolle risicocommunicatie.

Voedselveiligheid

Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van...

Dit jaar kende de chocoladesector twee salmonella crises. Eerst bij chocoladeproducten van Ferrero, gevolgd door een salmonella besmetting in cacao van Barry Callebaut. Wat kunnen QA-managers leren van de crisisbeheersing aanpak? Leer meer over de belangrijkste factoren bij crisismanagement tijdens een interactieve sessie op het Food Safety Event.

Energiekosten voor de productie nemen flink toe.
België

Fevia: "Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!"

Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de voorbije maanden de financiële knipperlichten aan en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap, waarschuwt Fevia, die concrete voorstellen met de regering(en) deelde.

Economie & Bedrijven

Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te...

De bevoorrading is bij 50% van de voedingsbedrijven verstoord en 70% moet, volgens Fevia, de samenstelling van producten aanpassen of zal dat binnenkort moeten doen. 4 op de 10 bedrijven geeft aan dat ze hun productie de komende weken wellicht tijdelijk zullen stopzetten of verminderen.

Economie & Bedrijven

30% van de Fevia leden legt mogelijk deel productie stil

Door het tekort aan verschillende grondstoffen en door de explosief gestegen kosten door de oorlog in Oekraïne ziet 30% van de Fevia leden zich mogelijks genoodzaakt om minstens een deel van de productie stil te leggen. CEO Bart Buysse pleit voor realiteits- en verantwoordelijkheidszin.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees 3 tips om het preventieve werk niet te laten overschaduwen door...

Iedere keer als er een crisis is op het gebied van voedselveiligheid, geven medewerkers van een bedrijf hier prioriteit aan. Iedere andere werkzaamheid wordt (tijdelijk) neergelegd en men werkt aan het bezweren van de crisis. Lees in dit artikel hoe andere belangrijke werkzaamheden niet ondersneeuwen.