Stappenplan: zo kun je volgens NVWA voedselfraudeurs buiten de deur houden

Stappenplan: zo kun je volgens NVWA voedselfraudeurs buiten de deur...

Als voedselproducent ben je in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor een zorgvuldige afwikkeling van schadepartijen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je afgekeurde partij niet alsnog in de handel belandt? De NVWA geeft in dit artikel een stappenplan om voedselfraudeurs buiten de deur te houden, gebaseerd op bevindingen uit inspecties en onderzoeken van NVWA.

World Economic Forum 2023 in Davos, Zwitserland. (Foto: ANP)

Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die...

Voedsel(on)zekerheid is het belangrijkste thema dat de wereld de komende jaren bezig zal houden. Dat blijkt uit zowel het Global Risk Report 2023 als de verschillende paneldiscussies tijdens het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos begin 2023. Van de voedselindustrie wordt veel gevraagd.

Nieuw handboek met 6 stappen voor succesvolle risicocommunicatie

Nieuw handboek met 6 stappen voor succesvolle risicocommunicatie

Het Duitse Institut für Risikobewertung (BfR) heeft, samen met andere instituten, een nieuw handboek gemaakt met daarin aanbevolen stappen voor succesvolle risicocommunicatie.

Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?

Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van...

Dit jaar kende de chocoladesector twee salmonella crises. Eerst bij chocoladeproducten van Ferrero, gevolgd door een salmonella besmetting in cacao van Barry Callebaut. Wat kunnen QA-managers leren van de crisisbeheersing aanpak? Leer meer over de belangrijkste factoren bij crisismanagement tijdens een interactieve sessie op het Food Safety Event.

Energiekosten voor de productie nemen flink toe.

Fevia: "Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!"

Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de voorbije maanden de financiële knipperlichten aan en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap, waarschuwt Fevia, die concrete voorstellen met de regering(en) deelde.

Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te houden.

Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te...

De bevoorrading is bij 50% van de voedingsbedrijven verstoord en 70% moet, volgens Fevia, de samenstelling van producten aanpassen of zal dat binnenkort moeten doen. 4 op de 10 bedrijven geeft aan dat ze hun productie de komende weken wellicht tijdelijk zullen stopzetten of verminderen.

30% van de Fevia leden legt mogelijk deel productie stil

30% van de Fevia leden legt mogelijk deel productie stil

Door het tekort aan verschillende grondstoffen en door de explosief gestegen kosten door de oorlog in Oekraïne ziet 30% van de Fevia leden zich mogelijks genoodzaakt om minstens een deel van de productie stil te leggen. CEO Bart Buysse pleit voor realiteits- en verantwoordelijkheidszin.

3 tips om het preventieve werk niet te laten overschaduwen door brandjes blussen

3 tips om het preventieve werk niet te laten overschaduwen door...

Iedere keer als er een crisis is op het gebied van voedselveiligheid, geven medewerkers van een bedrijf hier prioriteit aan. Iedere andere werkzaamheid wordt (tijdelijk) neergelegd en men werkt aan het bezweren van de crisis. Lees in dit artikel hoe andere belangrijke werkzaamheden niet ondersneeuwen.

20 jaar na de BSE-crisis: dierlijke eiwitten in veevoeder mogen weer

20 jaar na de BSE-crisis: dierlijke eiwitten in veevoeder mogen weer

In augustus 2021, twintig jaar na het instellen van een verbod in veevoer op dierlijke eiwitten afkomstig van landbouwhuisdieren, heeft de Europese Commissie (EC) besloten om onder bepaalde condities deze eiwitten weer toe te staan.

NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van...

Tijdens de Food Safety Update op 5 oktober vertelt Joyce de Stoppelaar, Coördinerend Specialistisch Inspecteur Voedselveiligheid van de NVWA wat de toezichthouder precies verwacht van foodbedrijven bij een melding van een recall. Waar moet een publieksrecall aan voldoen?