Blog Marianne van Keep : noodplan Mexicaanse griep afstoffen voor corona

Blog Marianne van Keep : noodplan Mexicaanse griep afstoffen voor corona

Hoe gaan bedrijven om met de coronacrisis? Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces zal hier regelmatig een persoonlijke blog over schrijven op de website van VMT.

Wie had gedacht toen we hier nog vrolijk op de Markt carnaval aan het vieren waren, dat er ook een virus aan het meefeesten was. Gelukkig gingen bij Verstegen Spices & Sauces al snel alle alarmbellen af. Toen de eerste berichten uit Italië kwamen werd de veiligheidscommissie bij elkaar geroepen. Het plan dat 11 jaar geleden gemaakt was, ten tijde van de Mexicaanse griep, werd uit de kast gehaald en afgestoft.

Handelsmissie Indonesië

Lang gedacht dat de moeite voor niets was geweest, nu met z’n allen blij dat we er snel mee aan de slag konden. Allereerst werden alle reizen, zoals mijn deelname aan de Handelsmissie naar Indonesië, geannuleerd. Daar heb ik niet lang om getreurd, mijn collega in indonesië kon de honneurs goed waarnemen en via televisie kon ik er toch een beetje van meegenieten. In Brabant èn bij Verstegen was het inmiddels duidelijk dat het een serieuze zaak was.

Veiligheidscommissie

Bij het nemen van maatregelen door de veiligheidsommissie staat de gezondheid van de Verstegen collega’s natuurlijk voorop. In allerijl is er desinfectiegel aangeschaft, alle afspraken afgezegd, interne vergaderingen beperkt. De volgende vraag is natuurlijk: hoe zorg je er voor dat de operatie draaiend blijft. Voor de grondstoffen zijn de risico’s en alternatieven in kaart gebracht.

Toeleveranciers

Mocht er veel personeel uitvallen dan worden de prioriteiten door het veiligheidsteam bepaald en op basis daarvan keuzes gemaakt in de productieplanning. Van onze toeleveranciers vragen wij besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. We zien nog geen leveringsproblemen, we zijn immers gewend onze voorraden vooruit te plannen. Thuiswerken goldt in eerste instantie alleen voor diegene die in China of Italië waren geweest. Een week later waren ook de Brabanders aan de beurt, en ja daar werken er behoorlijk veel van bij Verstegen.

Eettafel

En daar zit ik dan alweer zeven werkdagen achter mijn eettafel. De eettafel is te hoog, twee kussens op de stoel helpen niet echt meer. Ergonomie is ver te zoeken en mijn schouders beginnen langzaam te verstijven. Maar ik klaag niet, zoveel respect voor iedereen die bij Verstegen alles draaiende houden. En nog meer voor de mensen in de gezondheidszorg die dag in en dag uit voor ons vechten.

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Hybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend

Hybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend

Lidl introduceerde onlangs een hybride gehaktmix met erwteneiwit. Hybride vleesproducten lijken lastig te vermarkten want hoe communiceer je het naar de consument? Rob Morren van ABN Amro, Hans Dagevos van de WUR en Jeroen Willemsen van FoodValley NL denken dat de tijd nu wel rijp is voor zo'n product, hoewel het spannend blijft.

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startupondernemers.

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe chocoladeboutique een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.