Blog Marianne van Keep : noodplan Mexicaanse griep afstoffen voor corona

Blog Marianne van Keep : noodplan Mexicaanse griep afstoffen voor corona

Hoe gaan bedrijven om met de coronacrisis? Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces zal hier regelmatig een persoonlijke blog over schrijven op de website van VMT.

Wie had gedacht toen we hier nog vrolijk op de Markt carnaval aan het vieren waren, dat er ook een virus aan het meefeesten was. Gelukkig gingen bij Verstegen Spices & Sauces al snel alle alarmbellen af. Toen de eerste berichten uit Italië kwamen werd de veiligheidscommissie bij elkaar geroepen. Het plan dat 11 jaar geleden gemaakt was, ten tijde van de Mexicaanse griep, werd uit de kast gehaald en afgestoft.

Handelsmissie Indonesië

Lang gedacht dat de moeite voor niets was geweest, nu met z’n allen blij dat we er snel mee aan de slag konden. Allereerst werden alle reizen, zoals mijn deelname aan de Handelsmissie naar Indonesië, geannuleerd. Daar heb ik niet lang om getreurd, mijn collega in indonesië kon de honneurs goed waarnemen en via televisie kon ik er toch een beetje van meegenieten. In Brabant èn bij Verstegen was het inmiddels duidelijk dat het een serieuze zaak was.

Veiligheidscommissie

Bij het nemen van maatregelen door de veiligheidsommissie staat de gezondheid van de Verstegen collega’s natuurlijk voorop. In allerijl is er desinfectiegel aangeschaft, alle afspraken afgezegd, interne vergaderingen beperkt. De volgende vraag is natuurlijk: hoe zorg je er voor dat de operatie draaiend blijft. Voor de grondstoffen zijn de risico’s en alternatieven in kaart gebracht.

Toeleveranciers

Mocht er veel personeel uitvallen dan worden de prioriteiten door het veiligheidsteam bepaald en op basis daarvan keuzes gemaakt in de productieplanning. Van onze toeleveranciers vragen wij besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. We zien nog geen leveringsproblemen, we zijn immers gewend onze voorraden vooruit te plannen. Thuiswerken goldt in eerste instantie alleen voor diegene die in China of Italië waren geweest. Een week later waren ook de Brabanders aan de beurt, en ja daar werken er behoorlijk veel van bij Verstegen.

Eettafel

En daar zit ik dan alweer zeven werkdagen achter mijn eettafel. De eettafel is te hoog, twee kussens op de stoel helpen niet echt meer. Ergonomie is ver te zoeken en mijn schouders beginnen langzaam te verstijven. Maar ik klaag niet, zoveel respect voor iedereen die bij Verstegen alles draaiende houden. En nog meer voor de mensen in de gezondheidszorg die dag in en dag uit voor ons vechten.

Food Future Event

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Voor abonnees
Voor abonnees
Supermarkten

Voor abonnees Hybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend

Lidl introduceerde onlangs een hybride gehaktmix met erwteneiwit. Hybride vleesproducten lijken lastig te vermarkten want hoe communiceer je het naar de consument? Rob Morren van ABN Amro, Hans Dagevos van de WUR en Jeroen Willemsen van FoodValley NL denken dat de tijd nu wel rijp is voor zo'n product, hoewel het spannend blijft.

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)
Regeneratieve landbouw

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Food Future Event

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Voor abonnees
Voor abonnees
FDA

Voor abonnees FDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse...

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een nieuwe strategie gelanceerd om besmetting van verse en bevroren bessen met virussen zoals hepatitis A en norovirus tegen te gaan. De aanpak, ontwikkeld in samenwerking met de industrie en internationale belanghebbenden, richt zich op hygiëne, wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde samenwerking.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Hepatitis A

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir
productontwikkeling

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Ingredient

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.