Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken

Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken

Het nieuwe coronavirus kan enkele uren tot enkele dagen blijven leven op oppervlakken zoals karton en plastic. Het virus blijft tot vier uur detecteerbaar op koper, 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrijstaal.


Dat schreven wetenschappers in The New England Journal of Medicine. Het virus blijft drie uur detecteerbaar in aerosolen. Dat zijn kleine stofdeeltjes of vloeistofdruppeltjes in een gas, bijvoorbeeld in onze adem. Het coronavirus blijft tot vier uur detecteerbaar op koper, 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrijstaal. De concentratie van het virus wordt wel minder naarmate tijd verstrijkt.

Dezelfde overlevingstijd als SARS

De wetenschappelijke naam voor het coronavirus of COVID-19 is SARS-CoV-2. Dit virus lijkt op SARS-CoV-1, dat in 2002 en 2003 een grote uitbraak veroorzaakte. De onderzoekers vergeleken de overlevingstijd van de twee virussen. Die blijkt nagenoeg hetzelfde te zijn.

Besmetting nog vóór eerste symptomen

De vraag blijft waarom het nieuwe coronavirus dan toch meer slachtoffers maakt dan SARS. Eén verklaring is dat mensen het virus kunnen dragen en anderen kunnen besmetten, terwijl ze zelf nog geen symptomen hebben. Daardoor zijn de maatregelen die destijds tegen SARS genomen werden, nu minder effectief. Verder is het opvallend dat coronabesmettingen vaker plaatsvinden in de gewone leefomgeving, terwijl SARS voornamelijk binnen de gezondheidszorg zelf verspreid werd.

Voorwerpen reinigen

De onderzoekers benadrukken in dit nieuwe onderzoek hoe belangrijk het is om voorwerpen regelmatig schoon te maken. Dit geldt ook voor voedingsmiddelenbedrijven. Hierbij zijn vooral voorwerpen die vaak worden aangeraakt belangrijk, zoals deurklinken. Als plastic handschoenen worden gebruikt, is het belangrijk om regelmatig nieuwe handschoenen aan te trekken. Het virus kan immers volgens dit onderzoek twee tot drie dagen blijven leven op plastic.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees E. coli in rauwmelkse kaas veroorzaakt 11 zieken

Elf mensen zijn ziek geworden bij een ernstige uitbraak van Shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in Frankrijk, die verband houdt met rauwmelkse Morbier kaas. Negen mensen ontwikkelden HUS. Er is een terugroepactie en intrekking van kazen gaande in Frankrijk en Luxemburg. Ook in Spanje loopt een recall van Morbierkazen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.