Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken

Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken

Het nieuwe coronavirus kan enkele uren tot enkele dagen blijven leven op oppervlakken zoals karton en plastic. Het virus blijft tot vier uur detecteerbaar op koper, 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrijstaal.


Dat schreven wetenschappers in The New England Journal of Medicine. Het virus blijft drie uur detecteerbaar in aerosolen. Dat zijn kleine stofdeeltjes of vloeistofdruppeltjes in een gas, bijvoorbeeld in onze adem. Het coronavirus blijft tot vier uur detecteerbaar op koper, 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrijstaal. De concentratie van het virus wordt wel minder naarmate tijd verstrijkt.

Dezelfde overlevingstijd als SARS

De wetenschappelijke naam voor het coronavirus of COVID-19 is SARS-CoV-2. Dit virus lijkt op SARS-CoV-1, dat in 2002 en 2003 een grote uitbraak veroorzaakte. De onderzoekers vergeleken de overlevingstijd van de twee virussen. Die blijkt nagenoeg hetzelfde te zijn.

Besmetting nog vóór eerste symptomen

De vraag blijft waarom het nieuwe coronavirus dan toch meer slachtoffers maakt dan SARS. Eén verklaring is dat mensen het virus kunnen dragen en anderen kunnen besmetten, terwijl ze zelf nog geen symptomen hebben. Daardoor zijn de maatregelen die destijds tegen SARS genomen werden, nu minder effectief. Verder is het opvallend dat coronabesmettingen vaker plaatsvinden in de gewone leefomgeving, terwijl SARS voornamelijk binnen de gezondheidszorg zelf verspreid werd.

Voorwerpen reinigen

De onderzoekers benadrukken in dit nieuwe onderzoek hoe belangrijk het is om voorwerpen regelmatig schoon te maken. Dit geldt ook voor voedingsmiddelenbedrijven. Hierbij zijn vooral voorwerpen die vaak worden aangeraakt belangrijk, zoals deurklinken. Als plastic handschoenen worden gebruikt, is het belangrijk om regelmatig nieuwe handschoenen aan te trekken. Het virus kan immers volgens dit onderzoek twee tot drie dagen blijven leven op plastic.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Foto: Pixabay

Nieuwe waarschuwing: verhoogde loodwaarden in kaneel blijven een zorg

De FDA heeft in de Verenigde Staten een nieuwe waarschuwing afgegeven voor kaneel, omdat is vastgesteld dat deze een verhoogd loodgehalte bevat.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.