Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Schoonmaken fabriek dikwijls oorzaak van microbiële besmetting: zo...

De huidige wijze van schoonmaken van voedingsmiddelenfabrieken kan gemakkelijk leiden tot een microbiële besmetting met listeria. Vochtbeheersing tijdens en na de reiniging is belangrijk om besmetting te voorkomen, zo is de boodschap van Wouter Burggraaf.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees VMT 5 (2023): Reiniging & Desinfectie

Reinigen en desinfecteren van de voedselfabriek is bittere noodzaak, maar er zijn veel zaken om op te letten. Hoe pak je het bestrijden van pathogenen in de fabriek, het tegengaan van biofilms en het schoonmaken van de fabriek het beste aan?

De desinfectiemiddelen die worden gebruikt om een fabriek te reinigen, hebben maar een beperkte werkingsduur
Voedselveiligheid

Duurzame of natuurlijke reinigings- en desinfectiemiddelen rukken op...

Door steeds strengere wetgeving op het gebied van duurzaamheid, voedselveiligheid, residuen en een gezonde werkomgeving zien voedingsmiddelenproducenten zich genoodzaakt het pakket aan reinigings- en desinfectiemiddelen, procedures en werkwijzen te wijzigen. Dit vertelt Gert Visscher, directeur en eigenaar van Eco2Clean.

Gesponsord
Gesponsord
Reiniging en desinfectie

Gesponsord Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke...

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Stappenplan: zo evalueer je een goede reiniging

Na het reinigen en ontsmetten van een productieomgeving is het belangrijk om te evalueren of dit goed gebeurd is. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In dit stappenplan een overzicht van de verschillende methodes, en hoe deze elkaar aanvullen.

Het voorkomen van kruisbesmetting houdt de industrie bezig - tips vanuit de industrie om kruisbesmetting in grondstoffen te voorkomenVoor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees Stappenplan: zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van...

Het voorkomen van kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen en in de productieomgeving blijkt vaak ingewikkelder dan het lijkt. Hoe voorkom je kruisbesmetting in de fabriek, maar ook bij je grondstofleveranciers in de keten? Hier een stappenplan voor hoe je dat aanpakt.

Het voorkomen van kruisbesmetting houdt de industrie bezig - tips vanuit de industrie om kruisbesmetting in grondstoffen te voorkomenVoor abonnees
Voor abonnees
Allergenen

Voor abonnees Zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in...

Kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen komt veel voor in de voedingsindustrie. Soms is het niet geheel uit te sluiten. Waar grondige reiniging volgens de hygiëneverordening verplicht is, kan vervolgens uit de risicobeoordeling blijken dat er toch kruisbesmetting plaatsvindt. Hoe help je grondstofleveranciers in de keten - tot aan de primaire landbouw - om kruisbesmetting te voorkomen, verminderen en kwantificeren? VMT zet een aantal aandachtspunten en tips op een rij.

BEKO TECHNOLOGIES

Persluchtkwaliteit: misschien niet sexy, wel van groot belang

De toepassingen van perslucht zijn oneindig: pneumatiek, sorteren, filteren, beluchten, verpakken, reinigen. "Maar perslucht vormt een risico, zeker in de voedingsmiddelenindustrie", zegt Sara Deckers, specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies B.V. "We vertalen de richtlijnen voor perslucht­kwaliteit in harde cijfers, om inzicht te geven in de kwaliteit ervan en samen met de klant te kijken of er bedrijfsaanpassingen nodig zijn om de risico's te beperken."

De desinfectiemiddelen die worden gebruikt om een fabriek te reinigen, hebben maar een beperkte werkingsduur
Listeria

Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met...

Het lijkt zo simpel. Als je bacteriën niet wil laten uitgroeien, moet je ze geen water geven. Maar wat zijn de gevaren van een te hoge luchtvochtigheid nu eigenlijk? André van Zutphen van Munters en hygiënisch ontwerp expert Wouter Burggraaf leggen het tijdens het Food Safety Event uitgebreid uit.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

Schoonmaakmiddel in frisdrank maakt recall onvermijdelijk

Multinational Kraft Heinz haalde half augustus 2022 frisdrank uit de verkoop in de Verenigde Staten. Het ging om stazakjes en kartonnen pakjes frisdrank van het merk Capri Sun met kersensmaak met een houdbaarheid tot juli 2023. De reden van de recall was dat er verdund schoonmaakmiddel was terechtgekomen in de drinkpakjes.

  1. Reinigings- en productieprocessen moeten duurzamer en efficiënter
  2. Kruisbesmetting voorkomen in de fabriek - vijf belangrijke aandachtspunten
  3. 6 antwoorden op de vraag of je groente en fruit moet wassen voordat ze gegeten worden
  4. Listeria? Een vectoranalyse kan de uitkomst bieden
  5. Waterramp dwingt chocolatier Galler een tijdelijke locatie te zoeken
  6. Vleessnijder (slicer) was de oorzaak van een listeriose-uitbraak
  7. Trending in 2021: samenwerken met geschoolde schoonmakers cruciaal voor veilige werkomgeving
  8. Voor abonneesPaneldebat: Grip op voedselveilig schoonmaken
  9. Voor abonneesE-lecture: NVWA deelt inzichten over optimale hygiëne in de fabriek
  10. Schoonmaakbedrijf Itzu Cleaning breidt uit
  11. Hygiënisch ontwerp: 'Luister naar de schoonmakers en de operators'
  12. Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken
  1. Meer vraag naar desinfectiemiddelen en extra schoonmaakrondes in voedingsindustrie door coronavirus
  2. Nieuwe schoenen toepasbaar voor voedingsindustrie
  3. Reinigings- en desinfectiemethoden van open processing: zero tolerance voor listeria?
  4. Reiniging fabriek in de praktijk: 'In het weekend zie je pas echt hoe schoon het is'
  5. Voor abonneesKwaliteitsmanager Urker Zalmhuys: 'Ik zie geen middel dat listeria afdoodt' (video)
  6. Onderzoeksproject WUR en bedrijven: maak desinfectie zo efficiënt mogelijk
  7. NVWA over reiniging & desinfectie: listeria is schoonmaakproblematiek (luisterartikel)
  8. Offerman komt werknemers toch tegemoet
  9. Speciaal reinigingssysteem verbetert kwaliteit brood
  10. Colruyt: 'Sneller verduurzamen door eigen productie'
  11. 'Monitoring hygiëne verbetert voedselveiligheid'