Persluchtkwaliteit: misschien niet sexy, wel van groot belang

Persluchtkwaliteit: misschien niet sexy, wel van groot belang

De toepassingen van perslucht zijn oneindig: pneumatiek, sorteren, filteren, beluchten, verpakken, reinigen. "Maar perslucht vormt een risico, zeker in de voedingsmiddelenindustrie", zegt Sara Deckers, specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies B.V. "We vertalen de richtlijnen voor perslucht­kwaliteit in harde cijfers, om inzicht te geven in de kwaliteit ervan en samen met de klant te kijken of er bedrijfsaanpassingen nodig zijn om de risico's te beperken."

Perslucht is niets anders dan samengeperste lucht uit de omgeving. Daar zit natuurlijk vervuiling in. Maar vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen. En hoewel de link tussen perslucht en MOSH en MOAH – componenten uit minerale oliën die kankerverwekkend kunnen zijn - nog niet officieel gelegd is, kun je je voorstellen dat de olie in perslucht ook in voedsel terecht kan komen.”

Elk proces is anders

“Natuurlijk is elk proces anders”, legt Deckers uit. “Voor het reinigen van de snijlijnen in bijvoorbeeld de vleesproductie wil je schone perslucht. Maar als het product daarna nog gesteriliseerd of gepasteuriseerd wordt, is de persluchtkwaliteit van minder groot belang. Eventuele pathogenen worden dan naderhand onschadelijk gemaakt. Maar als je bijvoorbeeld perslucht gebruikt om ijs luchtiger te maken, dan mag er niets in de perslucht aanwezig zijn dat de voedselveiligheid in gevaar brengt.”

Contaminatie door perslucht mag niet. Punt.”

Kwaliteitsklassen

“De algemene richtlijnen voor persluchtkwaliteit zijn nogal breed, maar eenvoudig: contaminatie door perslucht mag niet. Punt. Bij BEKO vertalen we deze en andere richtlijnen naar cijfers, naar kwaliteitsklassen: in welke mate moet de perslucht stofvrij, droog en/of olievrij zijn om besmetting te voorkomen? Samen met de klant bespreken we de gewenste kwaliteitsklasse, om te bepalen welke apparatuur het bedrijf nodig heeft om de perslucht naar hun individuele eisen te optimaliseren.”

Valideren

“Vervolgens dient de kwaliteit van de perslucht bewaakt te worden. Het volstaat niet om de denken: ik heb een goede installatie die jaarlijks wordt onderhouden, dus dat zit wel goed. De persluchtkwaliteit moet echt gemeten en bewaakt worden, anders weet je nog niets. Vergelijk het maar met je auto: die breng je elk jaar naar de garage voor onderhoud, maar een lekke band kun je altijd krijgen. Door metingen uit te voeren, kun je problemen inzichtelijk maken en snel handelen om je proces te beschermen.”

Bewustwording

“Hoewel de aandacht voor persluchtkwaliteit toeneemt, is het nog altijd een ondergeschoven kindje. Ook zie ik dat kwaliteitsauditoren vaak onvoldoende kennis hebben van perslucht, wat ook begrijpelijk is. Daar ligt voor ons nog een taak weggelegd: wij willen alle stakeholders bewustmaken van de noodzaak van een optimale persluchtkwaliteit, voor de borging van de voedselveiligheid en de bedrijfscontinuïteit. Wij geven daarom ook trainingen aan bedrijven, auditoren, trainers, enzovoorts, zodat ze inzicht krijgen in de installaties en kunnen bepalen of verbeteringen wenselijk zijn, om zo de risico’s te beperken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BEKO Technologies.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. IFS maar liefst drie maanden geschorst door GFSI
  2. Duurzaamheid en leefbaar inkomen hand in hand: 'Grote producenten betalen onvoldoende voor cacao'
  3. Voor abonneesJe fabriek microbiologisch op orde: 6 aandachtspunten voor de kwaliteitsmanager
  4. Startup bouwt demoplant voor verwaarding bierbostel: 'Wij zijn de eerste die bostel op deze schaal in Nederland zullen verwerken'
  5. 'Volstrekt onacceptabele beelden' leiden tot onderzoek NVWA naar mishandeling varkens
  6. Besmetting van consumptie-ijs leidt zelden tot problemen, maar soms wel
  7. Startup maakt palmolievervanger van gefermenteerde olie: 'We willen geen enkele reststroom onbenut laten'
  8. 'NAPV moet uitgebreid worden naar out-of-home en kant-en-klaar aanbod'
  9. Fevia noopt tot samenwerking en overheidssteun: 'Veel bedrijven zitten op hun tandvlees'
  10. Besmettingen verzwijgen is strafbaar in de Verenigde Staten
  1. Boete van de NVWA? In deze situaties loop je risico op omzetgerelateerde boetes
  2. Koffie, cacao, soja en palmolie onder de loep: EU verbiedt invoer producten die bijdragen aan ontbossing
  3. Dit zijn de 5 opvallendste trends op de SIAL
  4. Veggie Crumbz maakt gezonder alternatief voor paneermeel: 'De groentekruimels zijn al knapperig zonder olie'
  5. Uitbraken door gerookte zalm aan twee kanten van de wereld
  6. FNLI over Nutri-Score: 'Teleurgesteld dat Gezondheidsraad niets zegt over portiegrootte'
  7. Voor abonneesZo borg je een sterke voedselveiligheidscultuur (video)
  8. Voor abonnees6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinen
  9. De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid
  10. 'Big in Japan': voeding en drank uit België