Persluchtkwaliteit: misschien niet sexy, wel van groot belang

Persluchtkwaliteit: misschien niet sexy, wel van groot belang

De toepassingen van perslucht zijn oneindig: pneumatiek, sorteren, filteren, beluchten, verpakken, reinigen. "Maar perslucht vormt een risico, zeker in de voedingsmiddelenindustrie", zegt Sara Deckers, specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies B.V. "We vertalen de richtlijnen voor perslucht­kwaliteit in harde cijfers, om inzicht te geven in de kwaliteit ervan en samen met de klant te kijken of er bedrijfsaanpassingen nodig zijn om de risico's te beperken."

Perslucht is niets anders dan samengeperste lucht uit de omgeving. Daar zit natuurlijk vervuiling in. Maar vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen. En hoewel de link tussen perslucht en MOSH en MOAH – componenten uit minerale oliën die kankerverwekkend kunnen zijn - nog niet officieel gelegd is, kun je je voorstellen dat de olie in perslucht ook in voedsel terecht kan komen.”

Elk proces is anders

“Natuurlijk is elk proces anders”, legt Deckers uit. “Voor het reinigen van de snijlijnen in bijvoorbeeld de vleesproductie wil je schone perslucht. Maar als het product daarna nog gesteriliseerd of gepasteuriseerd wordt, is de persluchtkwaliteit van minder groot belang. Eventuele pathogenen worden dan naderhand onschadelijk gemaakt. Maar als je bijvoorbeeld perslucht gebruikt om ijs luchtiger te maken, dan mag er niets in de perslucht aanwezig zijn dat de voedselveiligheid in gevaar brengt.”

Contaminatie door perslucht mag niet. Punt.”

Kwaliteitsklassen

“De algemene richtlijnen voor persluchtkwaliteit zijn nogal breed, maar eenvoudig: contaminatie door perslucht mag niet. Punt. Bij BEKO vertalen we deze en andere richtlijnen naar cijfers, naar kwaliteitsklassen: in welke mate moet de perslucht stofvrij, droog en/of olievrij zijn om besmetting te voorkomen? Samen met de klant bespreken we de gewenste kwaliteitsklasse, om te bepalen welke apparatuur het bedrijf nodig heeft om de perslucht naar hun individuele eisen te optimaliseren.”

Valideren

“Vervolgens dient de kwaliteit van de perslucht bewaakt te worden. Het volstaat niet om de denken: ik heb een goede installatie die jaarlijks wordt onderhouden, dus dat zit wel goed. De persluchtkwaliteit moet echt gemeten en bewaakt worden, anders weet je nog niets. Vergelijk het maar met je auto: die breng je elk jaar naar de garage voor onderhoud, maar een lekke band kun je altijd krijgen. Door metingen uit te voeren, kun je problemen inzichtelijk maken en snel handelen om je proces te beschermen.”

Bewustwording

“Hoewel de aandacht voor persluchtkwaliteit toeneemt, is het nog altijd een ondergeschoven kindje. Ook zie ik dat kwaliteitsauditoren vaak onvoldoende kennis hebben van perslucht, wat ook begrijpelijk is. Daar ligt voor ons nog een taak weggelegd: wij willen alle stakeholders bewustmaken van de noodzaak van een optimale persluchtkwaliteit, voor de borging van de voedselveiligheid en de bedrijfscontinuïteit. Wij geven daarom ook trainingen aan bedrijven, auditoren, trainers, enzovoorts, zodat ze inzicht krijgen in de installaties en kunnen bepalen of verbeteringen wenselijk zijn, om zo de risico’s te beperken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BEKO Technologies.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.