De kwaliteit van perslucht krijgt steeds meer aandacht

De kwaliteit van perslucht krijgt steeds meer aandacht

KENNISPARTNER - Voedingsmiddelenproducenten weten over het algemeen vrij weinig over de kwaliteit van perslucht. De kwaliteit van de perslucht in hun eigen productie is vaak niet bekend, maar ook over de vereiste kwaliteit bestaan nog veel onduidelijkheden. Het belang van een goede kwaliteit perslucht is echter groot. Zowel voor de voedselveiligheid, maar ook in het kader van duurzaamheid en de eigen energierekening.

Perslucht wordt meestal gebruikt voor het functioneren of regelen van pneumatische machines (bijvoorbeeld de aansturing van cilinders, grijpers of kleppen). Een slechte kwaliteit perslucht kan betekenen dat er olie- of stofdeeltjes inzitten of micro-organismen. Een compressor perst de omgevingslucht samen, waardoor de concentratie van de vervuilende deeltjes of micro-organismen verhoogd wordt. Dit is een ongewenste situatie. Oliedeeltjes kunnen een olielaagje vormen op de apparatuur, stofdeeltjes kunnen neerslaan als vervuiling en micro-organismen kunnen een bron van besmetting gaan vormen.

Ook kan perslucht worden gebruikt in direct contact met voedingsmiddelen. Het transporteren van droge stoffen als meel of rijst gebeurt vaak met lucht. Ook voor het leegspuiten van silo’s of containers met droge stoffen wordt vaak lucht gebruikt. Vervuiling, een te hoge temperatuur of vochtigheid van de perslucht kan op deze productielocaties grote negatieve gevolgen hebben.

Listeria en de coronacrisis

De afgelopen recalls met betrekking tot Listeria in vleeswaren en de huidige coronacrisis maken dat voedingsmiddelenproducenten zich steeds bewuster worden van de verschillende factoren die mogelijk besmettingen van hun producten kunnen veroorzaken. Luchtkwaliteit is een van die factoren die niet onmiddellijk als kritiek vermeld staat in de HACCP-overzichten. Maar luchtkwaliteit, waar in deze periode toch veel over geschreven wordt, en wellicht ook de aanblik van mondkapjes, doet de aandacht tegenwoordig steeds vaker uitgaan naar persluchtkwaliteit in de productie. BEKO TECHNOLOGIES zag deze maand een vervijfvoudiging van de offerte-aanvragen.

Bewustwording

Martin Vink, general manager van BEKO TECHNOLOGIES: “We zien dat fabrikanten zich steeds bewuster worden van de risicofactoren van perslucht. Ik vergelijk het altijd met het gas, water en elektriciteit bij mensen thuis: we vinden het heel normaal dat er in ons huis allemaal meters zitten en dat de kwaliteit van bijvoorbeeld het water continu gemeten wordt. Waarom wordt dan de persluchttoevoer in productieprocessen dan niet gemeten of de kwaliteit ervan getest?”

Meten is nog altijd weten

Op het moment dat men gaat meten wat bijvoorbeeld de aanvoer van perslucht is, kan berekend worden hoeveel lucht uit het systeem wegvloeit. Adviseurs van BEKO TECHNOLOGIES kunnen vervolgens adviseren hoe het lek letterlijk gedicht of verminderd kan worden. Het maakt het proces vaak veel duurzamer, alleen al door de energiereductie die het oplevert.

Door het plaatsen van een flowmeter kan eenvoudig de toevoer en hoeveelheid van perslucht afgelezen worden en kunnen lekken gevonden worden.

De kwaliteit van perslucht kan online gemeten worden door de installatie van een meetkast. Deze kan worden voorzien van een datalogger en een alarm. Vink: “Organisaties als BRC en de Amerikaanse FDA stellen hoge eisen aan de kwaliteit van perslucht. Een leverancier moet dan bijvoorbeeld ook precies kunnen aantonen wat de kwaliteit was op die en die datum, op dat tijdstip. Een datalogger is dan onontbeerlijk.”

Een andere manier van kwaliteitscontrole is losse meetapparatuur. In een HACCP- of kwaliteitsschema kan vastgelegd worden hoe en met welke frequentie de kwaliteit van perslucht gemeten wordt.

Een derde mogelijkheid is de Air Quality Audit van BEKO TECHNOLOGIES. Gedurende een week wordt de perslucht gemeten op een of meerdere locaties. Vooraf wordt met de producent overlegd wat de verwachting van de kwaliteit van de perslucht is. De uitslag wordt in een rapportage afgezet tegen de verwachting. Het rapport wordt ook voorzien van adviezen.

Advies van experts

De algemene richtlijnen en aanbevelingen voor de kwaliteit van perslucht zijn vastgelegd in DIN-ISO 8573-1. Hierin staat ook hoe de cijfers moeten worden vastgelegd. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welke cijfers voor welke branche of categorie voedingsmiddelen van toepassing zijn. Vaak stellen producenten of afnemers zelf eisen.

De experts van BEKO TECHNOLOGIES komen graag langs om samen te kijken naar de gestelde eisen en de mogelijkheden die er zijn voor de verschillende metingen. Uiteraard biedt BEKO ook de middelen en apparatuur om de kwaliteit van perslucht te verbeteren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BEKO TECHNOLOGIES, kennispartner van VMT

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en identificatie

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en...

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

In een onderzoek naar een salmonella-uitbraak waarbij 92 mensen in 18 regio's in Zweden ziek zijn geworden, worden alfalfakiemen als mogelijke besmettingsbron genoemd. De Zweedse volksgezondheidsdienst heeft vastgesteld dat patiënten vaker alfalfakiemen aten dan gezonde controlegroepen.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.