De kwaliteit van perslucht krijgt steeds meer aandacht

De kwaliteit van perslucht krijgt steeds meer aandacht

KENNISPARTNER - Voedingsmiddelenproducenten weten over het algemeen vrij weinig over de kwaliteit van perslucht. De kwaliteit van de perslucht in hun eigen productie is vaak niet bekend, maar ook over de vereiste kwaliteit bestaan nog veel onduidelijkheden. Het belang van een goede kwaliteit perslucht is echter groot. Zowel voor de voedselveiligheid, maar ook in het kader van duurzaamheid en de eigen energierekening.

Perslucht wordt meestal gebruikt voor het functioneren of regelen van pneumatische machines (bijvoorbeeld de aansturing van cilinders, grijpers of kleppen). Een slechte kwaliteit perslucht kan betekenen dat er olie- of stofdeeltjes inzitten of micro-organismen. Een compressor perst de omgevingslucht samen, waardoor de concentratie van de vervuilende deeltjes of micro-organismen verhoogd wordt. Dit is een ongewenste situatie. Oliedeeltjes kunnen een olielaagje vormen op de apparatuur, stofdeeltjes kunnen neerslaan als vervuiling en micro-organismen kunnen een bron van besmetting gaan vormen.

Ook kan perslucht worden gebruikt in direct contact met voedingsmiddelen. Het transporteren van droge stoffen als meel of rijst gebeurt vaak met lucht. Ook voor het leegspuiten van silo’s of containers met droge stoffen wordt vaak lucht gebruikt. Vervuiling, een te hoge temperatuur of vochtigheid van de perslucht kan op deze productielocaties grote negatieve gevolgen hebben.

Listeria en de coronacrisis

De afgelopen recalls met betrekking tot Listeria in vleeswaren en de huidige coronacrisis maken dat voedingsmiddelenproducenten zich steeds bewuster worden van de verschillende factoren die mogelijk besmettingen van hun producten kunnen veroorzaken. Luchtkwaliteit is een van die factoren die niet onmiddellijk als kritiek vermeld staat in de HACCP-overzichten. Maar luchtkwaliteit, waar in deze periode toch veel over geschreven wordt, en wellicht ook de aanblik van mondkapjes, doet de aandacht tegenwoordig steeds vaker uitgaan naar persluchtkwaliteit in de productie. BEKO TECHNOLOGIES zag deze maand een vervijfvoudiging van de offerte-aanvragen.

Bewustwording

Martin Vink, general manager van BEKO TECHNOLOGIES: “We zien dat fabrikanten zich steeds bewuster worden van de risicofactoren van perslucht. Ik vergelijk het altijd met het gas, water en elektriciteit bij mensen thuis: we vinden het heel normaal dat er in ons huis allemaal meters zitten en dat de kwaliteit van bijvoorbeeld het water continu gemeten wordt. Waarom wordt dan de persluchttoevoer in productieprocessen dan niet gemeten of de kwaliteit ervan getest?”

Meten is nog altijd weten

Op het moment dat men gaat meten wat bijvoorbeeld de aanvoer van perslucht is, kan berekend worden hoeveel lucht uit het systeem wegvloeit. Adviseurs van BEKO TECHNOLOGIES kunnen vervolgens adviseren hoe het lek letterlijk gedicht of verminderd kan worden. Het maakt het proces vaak veel duurzamer, alleen al door de energiereductie die het oplevert.

Door het plaatsen van een flowmeter kan eenvoudig de toevoer en hoeveelheid van perslucht afgelezen worden en kunnen lekken gevonden worden.

De kwaliteit van perslucht kan online gemeten worden door de installatie van een meetkast. Deze kan worden voorzien van een datalogger en een alarm. Vink: “Organisaties als BRC en de Amerikaanse FDA stellen hoge eisen aan de kwaliteit van perslucht. Een leverancier moet dan bijvoorbeeld ook precies kunnen aantonen wat de kwaliteit was op die en die datum, op dat tijdstip. Een datalogger is dan onontbeerlijk.”

Een andere manier van kwaliteitscontrole is losse meetapparatuur. In een HACCP- of kwaliteitsschema kan vastgelegd worden hoe en met welke frequentie de kwaliteit van perslucht gemeten wordt.

Een derde mogelijkheid is de Air Quality Audit van BEKO TECHNOLOGIES. Gedurende een week wordt de perslucht gemeten op een of meerdere locaties. Vooraf wordt met de producent overlegd wat de verwachting van de kwaliteit van de perslucht is. De uitslag wordt in een rapportage afgezet tegen de verwachting. Het rapport wordt ook voorzien van adviezen.

Advies van experts

De algemene richtlijnen en aanbevelingen voor de kwaliteit van perslucht zijn vastgelegd in DIN-ISO 8573-1. Hierin staat ook hoe de cijfers moeten worden vastgelegd. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welke cijfers voor welke branche of categorie voedingsmiddelen van toepassing zijn. Vaak stellen producenten of afnemers zelf eisen.

De experts van BEKO TECHNOLOGIES komen graag langs om samen te kijken naar de gestelde eisen en de mogelijkheden die er zijn voor de verschillende metingen. Uiteraard biedt BEKO ook de middelen en apparatuur om de kwaliteit van perslucht te verbeteren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BEKO TECHNOLOGIES, kennispartner van VMT

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Foto: Pixabay

Recall rauwe melk vanwege campylobacter-infecties

In de Verenigde Staten wordt rauwe melk van een zuivelbedrijf teruggeroepen vanwege campylobacter-infecties bij twee mensen.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.