Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie KievitVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie...

Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.

1626771001Voor abonnees
Voor abonnees
Botulisme

Voor abonnees Uitbraken botulisme met veel zieken in Moskou, een zieke in Australië...

Nieuwe uitbraken van botulisme op verschillende plekken in de wereld maken veel mensen ziek. 120 zieken in Moskou, een man ziek in Australië én een grote recall van bijna 300 verschillende koffieproducten in blik in de Verenigde Staten

Voor abonnees
Voor abonnees
Kwaliteitscontrole

Voor abonnees Miljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen

Een deel van de eerste zending kiwi's van leverancier Zespri naar Europa is vernietigd, omdat het fruit is aangetast door muizen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.

Safe met...

Safe met Roos: Valideren een lust of last?

COLUMN - Levensmiddelenbedrijven zijn altijd in beweging; er komen nieuwe machines, producten, schoonmaakmethoden, bewaaromstandigheden of de wetgeving wijzigt. Al deze veranderingen kunnen impact hebben op de voedselveiligheid en moeten daarom door het HACCP-team gevalideerd worden. De HACCP-studie die jij met je team hebt gemaakt, is daarom voortdurend in beweging.

Food Safety Event

Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet...

Welke stoffen en milieucontaminanten - zoals BBP en PFAS - kunnen in voeding terecht komen en hoe? En welke voedselveiligheidsgevaren doemen op als voedselsystemen veranderen? En wat moet je daarmee als voedselproducent? Professor Peter van Bodegom van de Universiteit Leiden en professor Ine van der Fels-Klerx van de Wageningen University & Research (WUR) gingen hierop in tijdens het Food Safety Event.

Duurzaamheid

Safe met Michelle: 'Onze doelstelling is om 100 procent vega te gaan'

In het nieuws kondigen diverse bedrijven aan dat zij overgaan op plantaardige producten. Het is een mooie doelstelling, maar zet de weg er naartoe goed uit. De kwaliteitsafdeling zal anders de nodige kopzorgen hebben wanneer er een volledig nieuwe grondstof- en productgroep wordt geïntroduceerd. Hoe ga je als team om met het implementeren van een nieuwe HACCP-studie? Maar ook, hoe neem je jouw collega's hierin mee?

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Listeria

In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek

Half juni 2023 werd bekend dat in de Verenigde Staten gedurende enkele jaren negentien mensen waren geïnfecteerd met Listeria monocytogenes. Zij werden ziek vanaf 2018 tot in 2023.

Botulisme

Botulisme komt ook bij paarden voor (update)

In december 2022 kregen in de Verenigde Staten ruim honderd paarden ernstige neurologische ziekteverschijnselen door het eten van met Clostridium botulinum besmette paardenbrokken, gemaakt van alfalfa. Minstens 52 paarden stierven hierdoor.

  1. Safe met Michelle:  'Oh, dat kunnen we makkelijk reworken'
  2. Eén sterfgeval en twee zieken door halfzachte kaas
  3. Hugo Pol, QA bij Vion: 'Bij voedselveiligheid is het 'waarom' de belangrijkste vraag'
  4. Uit 2023: 90 zieken en 3 doden door grote listeriose-uitbraak (update)
  5. Voor abonneesDe nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?
  6. Voor abonneesJe fabriek microbiologisch op orde: 6 aandachtspunten voor de kwaliteitsmanager
  7. Dit is de geldende wetgeving voor boerderijwinkels, lokale productie en thuisproducenten
  8. 'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'
  9. Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee houden?
  10. Kruisbesmettingen voorkomen - zo heeft Go-Tan het allergenenbeheer geregeld
  11. Stukjes boombast in paaseitjes met pecannoten
  12. Patuline: geen acuut risico, wel blijven monitoren
  13. Incident of calamiteit? Zo red je de bedrijfscontinuïteit van een voedingsmiddelenbedrijf
  14. Nieuwe combinatie van checkweigher en metaaldetector reduceert downtime voor reiniging
  15. Young QA: 'Hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitsbewustzijn van anderstaligen op hetzelfde niveau is?'
  1. Young QA: 'Hoe vertaal ik het kwaliteitshandboek naar een HACCP-training?'
  2. Voor abonneesWebinar: 'QA-projecten liggen stil door corona'
  3. Voor abonneesTerugblik op 25 jaar HACCP: 'Voedsel veel veiliger dan toen, maar eisen nemen almaar toe. Waar houdt het op?'
  4. Belgian Society for Food Microbiology webinar over onder meer SARS-CoV-2 en WGS
  5. Voor abonneesPrei in kaassaus maakte ziek
  6. Riskplaza vernieuwt certificatieschema audit
  7. Column Safe met Sjoerd: Wie schrijft die blijft... niet?
  8. GesponsordDe kwaliteit van perslucht krijgt steeds meer aandacht
  9. Fabrikanten produceren met verlopen certificaten door corona
  10. Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'
  11. Listeria: Voorkomen is beter dan genezen
  12. Met deze waardevolle tips zonder kleerscheuren door een audit
  13. Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 op Food Safety Event
  14. Voor abonneesBotulisme door blikjes tonijn
  15. Wat te doen nu HACCP gaat stoppen