Voor abonnees Deze voedselcategorieën maken het meest ziek
Een nieuwe CDC-studie biedt waardevolle data over welke voedselcategorieën voor de meeste ziektegevallen zorgen.
Een nieuwe CDC-studie biedt waardevolle data over welke voedselcategorieën voor de meeste ziektegevallen zorgen.
Meerdere soorten rauwmelkse kaas zijn betrokken in een recall als gevolg van een Escherichia coli-besmetting. Het betreft kazen van Jean Perrin uit noord-oost Frankrijk met Morbier als belangrijkste kaas.
Er is onderzoek gedaan naar drie managers van een bedrijf dat verschillende schoolkantines beheert. De aanleiding is de grote salmonella-uitbraak met salmonella door tomaten in 2024 die meer dan 250 Europeanen ziek maakte.
Een vermoedelijke uitbraak van voedselvergiftiging in vier verzorgingshuizen heeft geleid tot de ziekenhuisopname van meerdere mensen en de dood van drie bewoners. In totaal zijn meer dan 100 mensen ziek geworden door de uitbraak die speelt in de regio Florence in Italië.
Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.
Nieuwe uitbraken van botulisme op verschillende plekken in de wereld maken veel mensen ziek. 120 zieken in Moskou, een man ziek in Australië én een grote recall van bijna 300 verschillende koffieproducten in blik in de Verenigde Staten
Een deel van de eerste zending kiwi's van leverancier Zespri naar Europa is vernietigd, omdat het fruit is aangetast door muizen.
COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.
COLUMN - Levensmiddelenbedrijven zijn altijd in beweging; er komen nieuwe machines, producten, schoonmaakmethoden, bewaaromstandigheden of de wetgeving wijzigt. Al deze veranderingen kunnen impact hebben op de voedselveiligheid en moeten daarom door het HACCP-team gevalideerd worden. De HACCP-studie die jij met je team hebt gemaakt, is daarom voortdurend in beweging.
Welke stoffen en milieucontaminanten - zoals BBP en PFAS - kunnen in voeding terecht komen en hoe? En welke voedselveiligheidsgevaren doemen op als voedselsystemen veranderen? En wat moet je daarmee als voedselproducent? Professor Peter van Bodegom van de Universiteit Leiden en professor Ine van der Fels-Klerx van de Wageningen University & Research (WUR) gingen hierop in tijdens het Food Safety Event.