Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie Kievit

Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie...

Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.

1626771001

Uitbraken botulisme met veel zieken in Moskou, een zieke in Australië...

Nieuwe uitbraken van botulisme op verschillende plekken in de wereld maken veel mensen ziek. 120 zieken in Moskou, een man ziek in Australië én een grote recall van bijna 300 verschillende koffieproducten in blik in de Verenigde Staten

Miljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen

Miljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen

Een deel van de eerste zending kiwi's van leverancier Zespri naar Europa is vernietigd, omdat het fruit is aangetast door muizen.

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.

Safe met Roos: Valideren een lust of last?

Safe met Roos: Valideren een lust of last?

COLUMN - Levensmiddelenbedrijven zijn altijd in beweging; er komen nieuwe machines, producten, schoonmaakmethoden, bewaaromstandigheden of de wetgeving wijzigt. Al deze veranderingen kunnen impact hebben op de voedselveiligheid en moeten daarom door het HACCP-team gevalideerd worden. De HACCP-studie die jij met je team hebt gemaakt, is daarom voortdurend in beweging.

Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet beperken aan achterkant, maar voorkomen aan voorkant'

Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet...

Welke stoffen en milieucontaminanten - zoals BBP en PFAS - kunnen in voeding terecht komen en hoe? En welke voedselveiligheidsgevaren doemen op als voedselsystemen veranderen? En wat moet je daarmee als voedselproducent? Professor Peter van Bodegom van de Universiteit Leiden en professor Ine van der Fels-Klerx van de Wageningen University & Research (WUR) gingen hierop in tijdens het Food Safety Event.

Safe met Michelle: 'Onze doelstelling is om 100 procent vega te gaan'

Safe met Michelle: 'Onze doelstelling is om 100 procent vega te gaan'

In het nieuws kondigen diverse bedrijven aan dat zij overgaan op plantaardige producten. Het is een mooie doelstelling, maar zet de weg er naartoe goed uit. De kwaliteitsafdeling zal anders de nodige kopzorgen hebben wanneer er een volledig nieuwe grondstof- en productgroep wordt geïntroduceerd. Hoe ga je als team om met het implementeren van een nieuwe HACCP-studie? Maar ook, hoe neem je jouw collega's hierin mee?

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek

In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek

Half juni 2023 werd bekend dat in de Verenigde Staten gedurende enkele jaren negentien mensen waren geïnfecteerd met Listeria monocytogenes. Zij werden ziek vanaf 2018 tot in 2023.

Botulisme komt ook bij paarden voor (update)

Botulisme komt ook bij paarden voor (update)

In december 2022 kregen in de Verenigde Staten ruim honderd paarden ernstige neurologische ziekteverschijnselen door het eten van met Clostridium botulinum besmette paardenbrokken, gemaakt van alfalfa. Minstens 52 paarden stierven hierdoor.