Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

OPINIE - Nu de Covid-19 viruspandemie over de wereld raast, gaat het in het nieuws nergens anders meer over. Zeespiegelstijging? Stikstofproblemen? Brexit? Allemaal naar de achtergrond geschoven. Maar voedselveiligheid mag onder geen beding onder de coronacrisis lijden, betoogt Simone Hertzberger.

Wij, die werken met voedselveiligheid moeten op onze hoede zijn. Ook in de agribusiness proberen bedrijven het hoofd boven water te houden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid van ons eten.

On hold

Auditors van certificerende instellingen zijn even niet meer welkom, bijvoorbeeld uit angst voor besmetting of omdat het bedrijf nu echt te druk bezig is. De geldigheid van het voedselveiligheidscertificaat kan daardoor verlopen. In verklaringen van door GFSI erkende standaardeigenaren staat nu dat verlopen certificaten niet ingetrokken, maar zolang als nodig ‘on-hold’ worden gezet.

Veiligheidscultuur

Voedselveiligheid is gelukkig niet alleen geborgd door certificering. Er zijn drie andere belangrijke elementen:

  1. Het HACCP-systeem,
  2. monitoren door (laboratorium-)onderzoeken en
  3. monitoren van klachten.

Altijd blijft: een veiligheidscultuur. Als audits wegvallen, moet een bedrijf de andere drie elementen onverminderd blijven uitvoeren. Blijf strikt doen wat je altijd al als regel deed, geen compromissen. Als er veranderingen zijn, kijk dan nog eens extra naar het HACCP systeem, voer extra producttesten uit en houd klachten nog scherper in de gaten.

Een bedrijf blijft zelf verantwoordelijk voor maximale veiligheid. Stel je voor dat we bovenop de pandemie ook nog een uitbraak krijgen omdat we de teugels wat laten vieren….. Onacceptabel!

Auteur: Dr. Simone Hertzberger, hoofdredacteur VoedselVeiligheid|VMT.

Bron van het citaat in de kop: Parafrase Charles Marshall, 2003

Simone Hertzberger

Simone Hertzberger

Hoofdredacteur Thema Update Voedselveiligheid

Simone studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. In 1977 werd zij hoofd van het microbiologisch laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Haarlem. In 1982 promoveerde zij op het proefschrift: ‘Door voedsel overgedragen ziekten van microbiële oorsprong’.

Simone werd in 1985 hoofd kwaliteit van de Vers Vleesgroep van Ahold. Tot juni 2012 was zij hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid voor Ahold Europa. Tot 2017 was zij Senior Director Product Integrity Topics voor Albert Heijn.

Simone is momenteel hoofdredacteur van de VMT Nieuwsbrief Voedselveiligheid. Daarnaast is Simone onder andere lid van de Raad van Commissarissen van Fairtrade Original. Zij heeft verschillende adviesfuncties.

Simone is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen.

Simone werkt voor de samenstelling van de Nieuwsbrief samen met een deskundige redactie adviesraad die bestaat uit: Dr. I.L.A. Boxman, WUR; Dr. Y.T.H.P. van Duijnhoven, GGD Rotterdam-Rijnmond; Dr. ir. A.E. Heuvelink, Gezondheidsdienst voor Dieren; Prof. dr. ir. L. Jacxsens, UGent; Dr. ir. A.E.I. de Jong, NVWA; Prof. dr. M.P.G. Koopmans, Erasmusmc; Prof. dr. ir. B. de Meulenaer, UGent; Prof. dr. ir. I.M.C.M. Rietjens, WUR; Drs. J. Stark, NZO; Dr. B. Urlings, Vion; Prof. dr. ir. M. Uyttendaele, UGent; Ir. W.P. van der Vossen – Wijmenga, Voedingscentrum; Dr. ir. M.H.J. Wells-Bennik, NIZO food research; Prof. dr. ir. M.H. Zwietering, WUR.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update...

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.