Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

OPINIE - Nu de Covid-19 viruspandemie over de wereld raast, gaat het in het nieuws nergens anders meer over. Zeespiegelstijging? Stikstofproblemen? Brexit? Allemaal naar de achtergrond geschoven. Maar voedselveiligheid mag onder geen beding onder de coronacrisis lijden, betoogt Simone Hertzberger.

Wij, die werken met voedselveiligheid moeten op onze hoede zijn. Ook in de agribusiness proberen bedrijven het hoofd boven water te houden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid van ons eten.

On hold

Auditors van certificerende instellingen zijn even niet meer welkom, bijvoorbeeld uit angst voor besmetting of omdat het bedrijf nu echt te druk bezig is. De geldigheid van het voedselveiligheidscertificaat kan daardoor verlopen. In verklaringen van door GFSI erkende standaardeigenaren staat nu dat verlopen certificaten niet ingetrokken, maar zolang als nodig ‘on-hold’ worden gezet.

Veiligheidscultuur

Voedselveiligheid is gelukkig niet alleen geborgd door certificering. Er zijn drie andere belangrijke elementen:

  1. Het HACCP-systeem,
  2. monitoren door (laboratorium-)onderzoeken en
  3. monitoren van klachten.

Altijd blijft: een veiligheidscultuur. Als audits wegvallen, moet een bedrijf de andere drie elementen onverminderd blijven uitvoeren. Blijf strikt doen wat je altijd al als regel deed, geen compromissen. Als er veranderingen zijn, kijk dan nog eens extra naar het HACCP systeem, voer extra producttesten uit en houd klachten nog scherper in de gaten.

Een bedrijf blijft zelf verantwoordelijk voor maximale veiligheid. Stel je voor dat we bovenop de pandemie ook nog een uitbraak krijgen omdat we de teugels wat laten vieren….. Onacceptabel!

Auteur: Dr. Simone Hertzberger, hoofdredacteur VoedselVeiligheid|VMT.

Bron van het citaat in de kop: Parafrase Charles Marshall, 2003

Simone Hertzberger

Simone Hertzberger

Hoofdredacteur Thema Update Voedselveiligheid

Simone studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. In 1977 werd zij hoofd van het microbiologisch laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Haarlem. In 1982 promoveerde zij op het proefschrift: ‘Door voedsel overgedragen ziekten van microbiële oorsprong’.

Simone werd in 1985 hoofd kwaliteit van de Vers Vleesgroep van Ahold. Tot juni 2012 was zij hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid voor Ahold Europa. Tot 2017 was zij Senior Director Product Integrity Topics voor Albert Heijn.

Simone is momenteel hoofdredacteur van de VMT Nieuwsbrief Voedselveiligheid. Daarnaast is Simone onder andere lid van de Raad van Commissarissen van Fairtrade Original. Zij heeft verschillende adviesfuncties.

Simone is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen.

Simone werkt voor de samenstelling van de Nieuwsbrief samen met een deskundige redactie adviesraad die bestaat uit: Dr. I.L.A. Boxman, WUR; Dr. Y.T.H.P. van Duijnhoven, GGD Rotterdam-Rijnmond; Dr. ir. A.E. Heuvelink, Gezondheidsdienst voor Dieren; Prof. dr. ir. L. Jacxsens, UGent; Dr. ir. A.E.I. de Jong, NVWA; Prof. dr. M.P.G. Koopmans, Erasmusmc; Prof. dr. ir. B. de Meulenaer, UGent; Prof. dr. ir. I.M.C.M. Rietjens, WUR; Drs. J. Stark, NZO; Dr. B. Urlings, Vion; Prof. dr. ir. M. Uyttendaele, UGent; Ir. W.P. van der Vossen – Wijmenga, Voedingscentrum; Dr. ir. M.H.J. Wells-Bennik, NIZO food research; Prof. dr. ir. M.H. Zwietering, WUR.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees E. coli in rauwmelkse kaas veroorzaakt 11 zieken

Elf mensen zijn ziek geworden bij een ernstige uitbraak van Shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in Frankrijk, die verband houdt met rauwmelkse Morbier kaas. Negen mensen ontwikkelden HUS. Er is een terugroepactie en intrekking van kazen gaande in Frankrijk en Luxemburg. Ook in Spanje loopt een recall van Morbierkazen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.