Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

OPINIE - Nu de Covid-19 viruspandemie over de wereld raast, gaat het in het nieuws nergens anders meer over. Zeespiegelstijging? Stikstofproblemen? Brexit? Allemaal naar de achtergrond geschoven. Maar voedselveiligheid mag onder geen beding onder de coronacrisis lijden, betoogt Simone Hertzberger.

Wij, die werken met voedselveiligheid moeten op onze hoede zijn. Ook in de agribusiness proberen bedrijven het hoofd boven water te houden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid van ons eten.

On hold

Auditors van certificerende instellingen zijn even niet meer welkom, bijvoorbeeld uit angst voor besmetting of omdat het bedrijf nu echt te druk bezig is. De geldigheid van het voedselveiligheidscertificaat kan daardoor verlopen. In verklaringen van door GFSI erkende standaardeigenaren staat nu dat verlopen certificaten niet ingetrokken, maar zolang als nodig ‘on-hold’ worden gezet.

Veiligheidscultuur

Voedselveiligheid is gelukkig niet alleen geborgd door certificering. Er zijn drie andere belangrijke elementen:

  1. Het HACCP-systeem,
  2. monitoren door (laboratorium-)onderzoeken en
  3. monitoren van klachten.

Altijd blijft: een veiligheidscultuur. Als audits wegvallen, moet een bedrijf de andere drie elementen onverminderd blijven uitvoeren. Blijf strikt doen wat je altijd al als regel deed, geen compromissen. Als er veranderingen zijn, kijk dan nog eens extra naar het HACCP systeem, voer extra producttesten uit en houd klachten nog scherper in de gaten.

Een bedrijf blijft zelf verantwoordelijk voor maximale veiligheid. Stel je voor dat we bovenop de pandemie ook nog een uitbraak krijgen omdat we de teugels wat laten vieren….. Onacceptabel!

Auteur: Dr. Simone Hertzberger, hoofdredacteur VoedselVeiligheid|VMT.

Bron van het citaat in de kop: Parafrase Charles Marshall, 2003

Simone Hertzberger

Simone Hertzberger

Hoofdredacteur Thema Update Voedselveiligheid

Simone studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. In 1977 werd zij hoofd van het microbiologisch laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Haarlem. In 1982 promoveerde zij op het proefschrift: ‘Door voedsel overgedragen ziekten van microbiële oorsprong’.

Simone werd in 1985 hoofd kwaliteit van de Vers Vleesgroep van Ahold. Tot juni 2012 was zij hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid voor Ahold Europa. Tot 2017 was zij Senior Director Product Integrity Topics voor Albert Heijn.

Simone is momenteel hoofdredacteur van de VMT Nieuwsbrief Voedselveiligheid. Daarnaast is Simone onder andere lid van de Raad van Commissarissen van Fairtrade Original. Zij heeft verschillende adviesfuncties.

Simone is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen.

Simone werkt voor de samenstelling van de Nieuwsbrief samen met een deskundige redactie adviesraad die bestaat uit: Dr. I.L.A. Boxman, WUR; Dr. Y.T.H.P. van Duijnhoven, GGD Rotterdam-Rijnmond; Dr. ir. A.E. Heuvelink, Gezondheidsdienst voor Dieren; Prof. dr. ir. L. Jacxsens, UGent; Dr. ir. A.E.I. de Jong, NVWA; Prof. dr. M.P.G. Koopmans, Erasmusmc; Prof. dr. ir. B. de Meulenaer, UGent; Prof. dr. ir. I.M.C.M. Rietjens, WUR; Drs. J. Stark, NZO; Dr. B. Urlings, Vion; Prof. dr. ir. M. Uyttendaele, UGent; Ir. W.P. van der Vossen – Wijmenga, Voedingscentrum; Dr. ir. M.H.J. Wells-Bennik, NIZO food research; Prof. dr. ir. M.H. Zwietering, WUR.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.