Wij, die werken met voedselveiligheid moeten op onze hoede zijn. Ook in de agribusiness proberen bedrijven het hoofd boven water te houden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid van ons eten.
On hold
Auditors van certificerende instellingen zijn even niet meer welkom, bijvoorbeeld uit angst voor besmetting of omdat het bedrijf nu echt te druk bezig is. De geldigheid van het voedselveiligheidscertificaat kan daardoor verlopen. In verklaringen van door GFSI erkende standaardeigenaren staat nu dat verlopen certificaten niet ingetrokken, maar zolang als nodig ‘on-hold’ worden gezet.
Veiligheidscultuur
Voedselveiligheid is gelukkig niet alleen geborgd door certificering. Er zijn drie andere belangrijke elementen:
- Het HACCP-systeem,
- monitoren door (laboratorium-)onderzoeken en
- monitoren van klachten.
Altijd blijft: een veiligheidscultuur. Als audits wegvallen, moet een bedrijf de andere drie elementen onverminderd blijven uitvoeren. Blijf strikt doen wat je altijd al als regel deed, geen compromissen. Als er veranderingen zijn, kijk dan nog eens extra naar het HACCP systeem, voer extra producttesten uit en houd klachten nog scherper in de gaten.
Een bedrijf blijft zelf verantwoordelijk voor maximale veiligheid. Stel je voor dat we bovenop de pandemie ook nog een uitbraak krijgen omdat we de teugels wat laten vieren….. Onacceptabel!
Auteur: Dr. Simone Hertzberger, hoofdredacteur VoedselVeiligheid|VMT.
Bron van het citaat in de kop: Parafrase Charles Marshall, 2003