Het coronavirus, een megacrisis zoals we niet eerder mee maakten

Het coronavirus, een megacrisis zoals we niet eerder mee maakten
Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners.

Schuttelaar & Partners ziet dat het coronavirus voor een nooit vertoonde megacrisis zorgt. HIer is nauwelijks crisismanagement op te voeren. De situatie is immers iedere dag anders.

In de afgelopen 25 jaar hebben we bij Schuttelaar & Partners tal van crisissen bij voedingsmiddelenbedrijven meegemaakt en meegedraaid in het crisisteam. Soms vanaf het begin, vaak ook ingevlogen op een later moment. Onze taak is het om mee te denken over de strategie en om de communicatie in- en extern vorm te geven en uit te voeren. We gebruiken daarvoor draaiboeken, crisistrainingen en volgen een vast stramien.

Coronavirus

Bij zo’n megacrisis als de coronavirus-uitbraak op dit moment is, werkt geen enkel draaiboek meer. De situatie is bijna dagelijks anders en de strategie van gisteren werkt morgen niet meer. En in geen enkele training is een crisis van deze omvang te vatten.

Toch, vanuit onze jarenlange ervaring een aantal suggesties;

  • Werken in een crisisteam is zwaar en vergt veel van de mensen die daaraan deelnemen. Dus geef ze alle ruimte en voldoende support. Denk eraan om op tijd ook gebruik te maken van de achtervang van je crisisteam, om de mensen uit de eerste lijn op tijd te vervangen. Zodat ze zien dat ze gewaardeerd worden, maar nog belangrijker: zodat ze ook echt even bij kunnen komen.
  • Gedurende de crisis gaat alle aandacht daar naartoe. Terecht, maar op een gegeven moment is de crisis voorbij. Bedenk nu alvast wat de belangrijkste activiteiten zijn voor na de crisis, en zorg dat die door een ander team gerealiseerd worden.
  • Probeer te blijven relativeren en laat ruimte voor vriendelijkheid en een glimlach in de communicatie. Het is erg genoeg en dat weten we allemaal. Juist nu hebben we ook behoefte aan een hart onder de riem.

Crisismaatregelen

En we zien rondom de coronavirus-uitbraak ook een aantal mooie initiatieven in de wereld van voeding:

  • Lokale voedselproducenten die normaal gesproken hun lokale producten met het verhaal erbij leveren aan de horeca, zien hun omzet in één keer verdwijnen. Om deze mooie producenten overeind te houden is #supportyourlocal opgezet
  • De hele horeca is gesloten en vrijwel alle leveranciers zitten met grote voorraden die snel op moeten, vooral voor de verse producten is haast geboden. Op nl is een platform met bestelmogelijkheden ingericht, en kijk ook even naar de portretten van enkele leveranciers.
  • In België opent vandaag Café Solidair waar je nu alvast je bestelling kunt doen en betalen bij je lievelingscafé. Om na de crisis te bezoeken, maar ondertussen de eigenaar een hart onder de riem te steken.

Perspectief voedselproducent

Dergelijke voorbeelden geven moed en bieden (hopelijk) perspectief voor voedselproducent, leverancier en consument om nieuwe verbindingen aan te gaan, die nu noodzakelijk zijn, maar later in het jaar ook hun waarde zullen hebben. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, voor meer informatie neem vooral contact met ons op.

Auteurs: Suzanne van der Pijll en Ad Nagelkerke zijn beide managing partner bij Schuttelaar & Partners.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Foto: Pixabay

Nieuwe waarschuwing: verhoogde loodwaarden in kaneel blijven een zorg

De FDA heeft in de Verenigde Staten een nieuwe waarschuwing afgegeven voor kaneel, omdat is vastgesteld dat deze een verhoogd loodgehalte bevat.

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn vragen die steeds meer kwaliteitsmanagers en voedselveiligheidsexperts stellen. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.