Het coronavirus, een megacrisis zoals we niet eerder mee maakten

Het coronavirus, een megacrisis zoals we niet eerder mee maakten
Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners.

Schuttelaar & Partners ziet dat het coronavirus voor een nooit vertoonde megacrisis zorgt. HIer is nauwelijks crisismanagement op te voeren. De situatie is immers iedere dag anders.

In de afgelopen 25 jaar hebben we bij Schuttelaar & Partners tal van crisissen bij voedingsmiddelenbedrijven meegemaakt en meegedraaid in het crisisteam. Soms vanaf het begin, vaak ook ingevlogen op een later moment. Onze taak is het om mee te denken over de strategie en om de communicatie in- en extern vorm te geven en uit te voeren. We gebruiken daarvoor draaiboeken, crisistrainingen en volgen een vast stramien.

Coronavirus

Bij zo’n megacrisis als de coronavirus-uitbraak op dit moment is, werkt geen enkel draaiboek meer. De situatie is bijna dagelijks anders en de strategie van gisteren werkt morgen niet meer. En in geen enkele training is een crisis van deze omvang te vatten.

Toch, vanuit onze jarenlange ervaring een aantal suggesties;

  • Werken in een crisisteam is zwaar en vergt veel van de mensen die daaraan deelnemen. Dus geef ze alle ruimte en voldoende support. Denk eraan om op tijd ook gebruik te maken van de achtervang van je crisisteam, om de mensen uit de eerste lijn op tijd te vervangen. Zodat ze zien dat ze gewaardeerd worden, maar nog belangrijker: zodat ze ook echt even bij kunnen komen.
  • Gedurende de crisis gaat alle aandacht daar naartoe. Terecht, maar op een gegeven moment is de crisis voorbij. Bedenk nu alvast wat de belangrijkste activiteiten zijn voor na de crisis, en zorg dat die door een ander team gerealiseerd worden.
  • Probeer te blijven relativeren en laat ruimte voor vriendelijkheid en een glimlach in de communicatie. Het is erg genoeg en dat weten we allemaal. Juist nu hebben we ook behoefte aan een hart onder de riem.

Crisismaatregelen

En we zien rondom de coronavirus-uitbraak ook een aantal mooie initiatieven in de wereld van voeding:

  • Lokale voedselproducenten die normaal gesproken hun lokale producten met het verhaal erbij leveren aan de horeca, zien hun omzet in één keer verdwijnen. Om deze mooie producenten overeind te houden is #supportyourlocal opgezet
  • De hele horeca is gesloten en vrijwel alle leveranciers zitten met grote voorraden die snel op moeten, vooral voor de verse producten is haast geboden. Op nl is een platform met bestelmogelijkheden ingericht, en kijk ook even naar de portretten van enkele leveranciers.
  • In België opent vandaag Café Solidair waar je nu alvast je bestelling kunt doen en betalen bij je lievelingscafé. Om na de crisis te bezoeken, maar ondertussen de eigenaar een hart onder de riem te steken.

Perspectief voedselproducent

Dergelijke voorbeelden geven moed en bieden (hopelijk) perspectief voor voedselproducent, leverancier en consument om nieuwe verbindingen aan te gaan, die nu noodzakelijk zijn, maar later in het jaar ook hun waarde zullen hebben. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, voor meer informatie neem vooral contact met ons op.

Auteurs: Suzanne van der Pijll en Ad Nagelkerke zijn beide managing partner bij Schuttelaar & Partners.

Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid

Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van...

Over precies een week - op 11 april - start het online event: Food Sustainability Update. In een halve dag geven duurzaamheidsexperts en praktijksprekers handvaten om het complexe onderwerp van duurzaamheid in kaart te brengen.

Klimaatclaim voeren? Zo zorg je voor een goede onderbouwing

Klimaatclaim voeren? Zo zorg je voor een goede onderbouwing

Steeds meer bedrijven binnen de agrofood sector zijn op zoek naar context voor claims zoals klimaatneutraal. Er zijn zoveel verschillende gelijksoortige claims op de markt waardoor bedrijven de bomen door het bos niet meer zien, laat staan de consument. Schuttelaar&Partners heeft een 7 stappenplan die duidelijkheid biedt. Bovendien helpt het bedrijven om klimaatneutraal te worden.

Energiekosten voor de productie nemen flink toe.

Fevia: "Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!"

Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de voorbije maanden de financiële knipperlichten aan en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap, waarschuwt Fevia, die concrete voorstellen met de regering(en) deelde.

Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te houden.

Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te...

De bevoorrading is bij 50% van de voedingsbedrijven verstoord en 70% moet, volgens Fevia, de samenstelling van producten aanpassen of zal dat binnenkort moeten doen. 4 op de 10 bedrijven geeft aan dat ze hun productie de komende weken wellicht tijdelijk zullen stopzetten of verminderen.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehaktVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchtenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor in vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies van een grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.