Kan ik ervoor zorgen dat de verpakking goed gerecycled kan worden, is een cruciale vraag voor voedselfabrikanten. (Foto: Shutterstock)

Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en...

Het kiezen van de juiste verpakking voor voedingsmiddelen is een complexe puzzel. Het is laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid, houdbaarheid, kwaliteit, voedselveiligheid, marketing en financiële overwegingen. Dwingt striktere regelgeving de industrie nu in de goede richting? Beluister de podcast met verpakkingsconsultant Jup van 't Veld van Schuttelaar & Partners.

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

De term 'klimaatneutraal' uitgespit: dit betekent het

De term 'klimaatneutraal' uitgespit: dit betekent het

'Klimaatneutraal'. Het is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in de context van bedrijven, producten en zelfs steden. Tegelijkertijd is het een term die zeker binnen de voedselindustrie veel kritiek heeft gehad. Maar wat betekent het om 'klimaatneutraal' te zijn en hoe kunnen we deze claim op een eerlijke en zinvolle manier interpreteren? Dit artikel van Schuttelaar & Partners werpt een licht op de complexiteit van deze bewering, verkent de betekenis ervan, en onderzoekt enkele kritische overwegingen.

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

ANALYSE - Als het in Nederland gaat over een duurzame voedselketen en duurzame landbouw, dan gaat het in de discussie vaak over 'goed voor de natuur' aan de ene kant en 'goed voor de portemonnee' aan de andere kant. Maar is deze tegenstelling wel zo hard? Met biologisch boeren is het namelijk goed verdienen, maar vereist wel een initieel duwtje in de rug van voedingsindustrie en overheid.

Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid

Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van...

Over precies een week - op 11 april - start het online event: Food Sustainability Update. In een halve dag geven duurzaamheidsexperts en praktijksprekers handvaten om het complexe onderwerp van duurzaamheid in kaart te brengen.

Klimaatclaim voeren? Zo zorg je voor een goede onderbouwing

Klimaatclaim voeren? Zo zorg je voor een goede onderbouwing

Steeds meer bedrijven binnen de agrofood sector zijn op zoek naar context voor claims zoals klimaatneutraal. Er zijn zoveel verschillende gelijksoortige claims op de markt waardoor bedrijven de bomen door het bos niet meer zien, laat staan de consument. Schuttelaar&Partners heeft een 7 stappenplan die duidelijkheid biedt. Bovendien helpt het bedrijven om klimaatneutraal te worden.

Betoog: zo draagt Nutri-Score bij aan een gezonder voedselaanbod

Betoog: zo draagt Nutri-Score bij aan een gezonder voedselaanbod

De discussie over nut en noodzaak van het invoeren van voedselkeuzelogo Nutri-Score is volop gaande. VMT heeft de verschillende standpunten uitgebreid belicht. Het volgende artikel is een betoog van Valérie Lalisang, expert Nutri-Score bij Schuttelaar & Partners. Volgens haar is Nutri-Score een enorme drijfveer voor productverbetering.

Aan de slag met Nutri-Score, waar moet je als productontwikkelaar op letten?

Aan de slag met Nutri-Score, waar moet je als productontwikkelaar op...

Nutri-Score is het voedselkeuzelogo dat op steeds meer producten in de supermarkt verschijnt. De afgelopen jaren is er veel discussie over Nutri-Score geweest. Na een update van het algoritme, door het Europese wetenschappelijk comité Nutri-Score, lijkt nu ook Nederland zich klaar te stomen voor de invoering.

Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners

Column: De Verspillingsvrije Week is eindelijk een institutie

KENNISPARTNER - Mede door de jaarlijkse Verspillingsvrije Week staat het thema voedselverspilling bij bedrijven steeds beter op de kaart. Bij de consument valt echter nog veel te halen, schrijft Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners in deze column.

Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners

Column: De 7 vragen over het MVO-beleid die elk bedrijf kan verwachten

COLUMN - Bij de productie van voedsel zijn er zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden, soms lijkt het niet meer te overzien. In dit artikel zeven vragen die de RvC kan stellen aan de bestuurders op het gebied van MVO.