Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

KENNISPARTNER - COLUMN - Ondanks de publiekswaarschuwing van de NVWA hierover, hoef je niet lang te zoeken om op internet een 'antiviraal' supplement of kruidenpreparaat te vinden. Zo'n middel zou natuurlijk juist nu uitkomst bieden ter bescherming tegen het coronavirus. Dat is misleidend en verboden.

Zo springt de Internationale vereniging voor orthomoleculaire geneeskunde gretig in op de angst voor het virus. ‘Beschermt tegen coronavirus, primair met vitamine C, vitamine D en mineralen’, zo is hun oproep in een filmpje op YouTube. En zij zijn niet de enigen die een slaatje slaan uit de situatie. Even googelen levert bijvoorbeeld de volgende uitspraken op: ‘Vitamine C is een echte viruskiller’, ‘dankzij de rol van zink in het activeren van cellen worden virussen en bacteriën bestreden en gevaarlijke ontstekingen in het lichaam in bedwang gehouden’ en ‘Omega 3 vetzuren spelen een belangrijk rol bij de behandeling van ontstekingen’. In het geval van vitamine C worden de speculaties aangewakkerd door het feit dat er bij patiënten op de intensive care onderzoek gedaan wordt met hoge doseringen. De resultaten hiervan zijn echter nog niet betrouwbaar en experimenteren wordt afgeraden.

Misleidende medische claims

Niet alleen vitaminen en mineralen zouden uitkomst bieden, ook met kruiden kun je volgens sommigen het virus te lijf. Zo worden Echinaceae en olijfblad op internet geprezen om hun antivirale eigenschappen. Hoewel gezondheidsclaims op de zogenaamde botanicals wettelijk nog in een vacuüm vallen, zijn dit medische claims en daarmee misleidend en verboden.

Gezonde afweer behouden

Nu is het natuurlijk inderdaad zo dat veel vitamines en mineralen (om precies te zijn foliumzuur, ijzer, koper, selenium, vitamine A, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C, vitamine D, zink) een rol spelen in het gezond houden van de weerstand. Het verschil in nuance is dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde afweer indien je ze in toereikende hoeveelheden binnenkrijgt (waarvoor gezond eten meestal genoeg is). Het credo ‘meer is beter’ gaat hier dus lang niet altijd op. Wat wel meer dan ooit opgaat is het belang van gezond en gevarieerd eten voor de weerstand.

‘Eet gewoon gezond’

Dit is ook de mening van voedingswetenschapper Jaap Seidell, die de coronacrisis ziet als een wake-upcall voor de overheid. ‘Bescherm mensen tegen overgewicht’, is zijn belangrijkste boodschap, want overgewicht maakt de kans op ernstige klachten na infectie met het virus groter. ‘De algemene adviezen zijn nu juist extra belangrijk. Gebruik je gezond verstand en eet gewoon gezond. Beweeg, voorkom stress, slaap voldoende en eet gezond volgende de adviezen van de Schijf van Vijf.’

Daarnaast roept hij maatschappelijke partijen zoals overheid, supermarkten en voedingsproducenten op om maatregelen te nemen die de risicogroep verkleinen. Bijvoorbeeld door de omgeving te veranderen om gezonde keuzes aan te moedigen. ‘Bedrijven moeten zich nu meer dan ooit richten op ontwikkelingen die goed zijn voor de mens, maatschappij en het milieu’, aldus Seidell.

Gezien het bovenstaande, zou ik daar graag de oproep voor sommige bedrijven aan toe willen voegen om ook te werken aan de eigen weerstand. Namelijk weerstand tegen de verleiding consumenten met verboden claims en valse quick fixes om de tuin te leiden.

Auteur: Lotje van de Poll, senior adviseur bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.