Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

KENNISPARTNER - COLUMN - Ondanks de publiekswaarschuwing van de NVWA hierover, hoef je niet lang te zoeken om op internet een 'antiviraal' supplement of kruidenpreparaat te vinden. Zo'n middel zou natuurlijk juist nu uitkomst bieden ter bescherming tegen het coronavirus. Dat is misleidend en verboden.

Zo springt de Internationale vereniging voor orthomoleculaire geneeskunde gretig in op de angst voor het virus. ‘Beschermt tegen coronavirus, primair met vitamine C, vitamine D en mineralen’, zo is hun oproep in een filmpje op YouTube. En zij zijn niet de enigen die een slaatje slaan uit de situatie. Even googelen levert bijvoorbeeld de volgende uitspraken op: ‘Vitamine C is een echte viruskiller’, ‘dankzij de rol van zink in het activeren van cellen worden virussen en bacteriën bestreden en gevaarlijke ontstekingen in het lichaam in bedwang gehouden’ en ‘Omega 3 vetzuren spelen een belangrijk rol bij de behandeling van ontstekingen’. In het geval van vitamine C worden de speculaties aangewakkerd door het feit dat er bij patiënten op de intensive care onderzoek gedaan wordt met hoge doseringen. De resultaten hiervan zijn echter nog niet betrouwbaar en experimenteren wordt afgeraden.

Misleidende medische claims

Niet alleen vitaminen en mineralen zouden uitkomst bieden, ook met kruiden kun je volgens sommigen het virus te lijf. Zo worden Echinaceae en olijfblad op internet geprezen om hun antivirale eigenschappen. Hoewel gezondheidsclaims op de zogenaamde botanicals wettelijk nog in een vacuüm vallen, zijn dit medische claims en daarmee misleidend en verboden.

Gezonde afweer behouden

Nu is het natuurlijk inderdaad zo dat veel vitamines en mineralen (om precies te zijn foliumzuur, ijzer, koper, selenium, vitamine A, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C, vitamine D, zink) een rol spelen in het gezond houden van de weerstand. Het verschil in nuance is dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde afweer indien je ze in toereikende hoeveelheden binnenkrijgt (waarvoor gezond eten meestal genoeg is). Het credo ‘meer is beter’ gaat hier dus lang niet altijd op. Wat wel meer dan ooit opgaat is het belang van gezond en gevarieerd eten voor de weerstand.

‘Eet gewoon gezond’

Dit is ook de mening van voedingswetenschapper Jaap Seidell, die de coronacrisis ziet als een wake-upcall voor de overheid. ‘Bescherm mensen tegen overgewicht’, is zijn belangrijkste boodschap, want overgewicht maakt de kans op ernstige klachten na infectie met het virus groter. ‘De algemene adviezen zijn nu juist extra belangrijk. Gebruik je gezond verstand en eet gewoon gezond. Beweeg, voorkom stress, slaap voldoende en eet gezond volgende de adviezen van de Schijf van Vijf.’

Daarnaast roept hij maatschappelijke partijen zoals overheid, supermarkten en voedingsproducenten op om maatregelen te nemen die de risicogroep verkleinen. Bijvoorbeeld door de omgeving te veranderen om gezonde keuzes aan te moedigen. ‘Bedrijven moeten zich nu meer dan ooit richten op ontwikkelingen die goed zijn voor de mens, maatschappij en het milieu’, aldus Seidell.

Gezien het bovenstaande, zou ik daar graag de oproep voor sommige bedrijven aan toe willen voegen om ook te werken aan de eigen weerstand. Namelijk weerstand tegen de verleiding consumenten met verboden claims en valse quick fixes om de tuin te leiden.

Auteur: Lotje van de Poll, senior adviseur bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

Vezels hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Illustratie: Bakery Sweets Center

Fastfood funest voor gezonde darmflora - eet jezelf gezond met veel...

Vezels hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Door het eten van bijvoorbeeld volkorenbrood, ontstaat een veel langzamere opbouw van suikers in je bloedbaan. Dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel, vertelde Flip van Straaten, oud-directeur van Meneba en Nederlands Bakkerij Centrum, tijdens de kennissessie over vezels van Bakery Sweets Center.

Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

Lidl Nederland is sinds 1 januari lid van het Voedseleducatie Platform (VEP). Dit publiek-private samenwerkingsverband maakt zich hard voor 'objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen.'

Column Marcel Schuttelaar: Opschieten met gezonder voedsel

Column Marcel Schuttelaar: Opschieten met gezonder voedsel

COLUMN - Het is voor lobbyend Nederland handig dat er ruim tijd is de koers van het nieuwe kabinet te beïnvloeden. Zo zijn er ook suggesties gedaan ons voedsel gezonder te maken. Het is afgelopen periode duidelijk geworden dat het preventiebeleid rond voeding weinig succesvol is.

Startup Cupplement introduceert koffiecup met supplementen voor weerstand: 'Door corona is dit een belangrijk aandachtspunt'

Startup Cupplement introduceert koffiecup met supplementen voor...

Startup Cupplement kreeg recentelijk tijdens de Dragons Den erg positieve reacties en toezeggingen voor investeringen. Echter werden die helaas toch teruggetrokken. Nu deze teleurstelling verwerkt is, komen de mannen met een nieuwe koffiecup: de Immunity Blend. "Wij vinden onze weerstand erg belangrijk om het maximale uit onze dag te halen."

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Beeld: Shutterstock

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.