Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

KENNISPARTNER - COLUMN - Ondanks de publiekswaarschuwing van de NVWA hierover, hoef je niet lang te zoeken om op internet een 'antiviraal' supplement of kruidenpreparaat te vinden. Zo'n middel zou natuurlijk juist nu uitkomst bieden ter bescherming tegen het coronavirus. Dat is misleidend en verboden.

Zo springt de Internationale vereniging voor orthomoleculaire geneeskunde gretig in op de angst voor het virus. ‘Beschermt tegen coronavirus, primair met vitamine C, vitamine D en mineralen’, zo is hun oproep in een filmpje op YouTube. En zij zijn niet de enigen die een slaatje slaan uit de situatie. Even googelen levert bijvoorbeeld de volgende uitspraken op: ‘Vitamine C is een echte viruskiller’, ‘dankzij de rol van zink in het activeren van cellen worden virussen en bacteriën bestreden en gevaarlijke ontstekingen in het lichaam in bedwang gehouden’ en ‘Omega 3 vetzuren spelen een belangrijk rol bij de behandeling van ontstekingen’. In het geval van vitamine C worden de speculaties aangewakkerd door het feit dat er bij patiënten op de intensive care onderzoek gedaan wordt met hoge doseringen. De resultaten hiervan zijn echter nog niet betrouwbaar en experimenteren wordt afgeraden.

Misleidende medische claims

Niet alleen vitaminen en mineralen zouden uitkomst bieden, ook met kruiden kun je volgens sommigen het virus te lijf. Zo worden Echinaceae en olijfblad op internet geprezen om hun antivirale eigenschappen. Hoewel gezondheidsclaims op de zogenaamde botanicals wettelijk nog in een vacuüm vallen, zijn dit medische claims en daarmee misleidend en verboden.

Gezonde afweer behouden

Nu is het natuurlijk inderdaad zo dat veel vitamines en mineralen (om precies te zijn foliumzuur, ijzer, koper, selenium, vitamine A, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C, vitamine D, zink) een rol spelen in het gezond houden van de weerstand. Het verschil in nuance is dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde afweer indien je ze in toereikende hoeveelheden binnenkrijgt (waarvoor gezond eten meestal genoeg is). Het credo ‘meer is beter’ gaat hier dus lang niet altijd op. Wat wel meer dan ooit opgaat is het belang van gezond en gevarieerd eten voor de weerstand.

‘Eet gewoon gezond’

Dit is ook de mening van voedingswetenschapper Jaap Seidell, die de coronacrisis ziet als een wake-upcall voor de overheid. ‘Bescherm mensen tegen overgewicht’, is zijn belangrijkste boodschap, want overgewicht maakt de kans op ernstige klachten na infectie met het virus groter. ‘De algemene adviezen zijn nu juist extra belangrijk. Gebruik je gezond verstand en eet gewoon gezond. Beweeg, voorkom stress, slaap voldoende en eet gezond volgende de adviezen van de Schijf van Vijf.’

Daarnaast roept hij maatschappelijke partijen zoals overheid, supermarkten en voedingsproducenten op om maatregelen te nemen die de risicogroep verkleinen. Bijvoorbeeld door de omgeving te veranderen om gezonde keuzes aan te moedigen. ‘Bedrijven moeten zich nu meer dan ooit richten op ontwikkelingen die goed zijn voor de mens, maatschappij en het milieu’, aldus Seidell.

Gezien het bovenstaande, zou ik daar graag de oproep voor sommige bedrijven aan toe willen voegen om ook te werken aan de eigen weerstand. Namelijk weerstand tegen de verleiding consumenten met verboden claims en valse quick fixes om de tuin te leiden.

Auteur: Lotje van de Poll, senior adviseur bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

Vezels hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Illustratie: Bakery Sweets Center

Fastfood funest voor gezonde darmflora - eet jezelf gezond met veel...

Vezels hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Door het eten van bijvoorbeeld volkorenbrood, ontstaat een veel langzamere opbouw van suikers in je bloedbaan. Dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel, vertelde Flip van Straaten, oud-directeur van Meneba en Nederlands Bakkerij Centrum, tijdens de kennissessie over vezels van Bakery Sweets Center.

Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

Lidl Nederland is sinds 1 januari lid van het Voedseleducatie Platform (VEP). Dit publiek-private samenwerkingsverband maakt zich hard voor 'objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen.'

Column Marcel Schuttelaar: Opschieten met gezonder voedsel

Column Marcel Schuttelaar: Opschieten met gezonder voedsel

COLUMN - Het is voor lobbyend Nederland handig dat er ruim tijd is de koers van het nieuwe kabinet te beïnvloeden. Zo zijn er ook suggesties gedaan ons voedsel gezonder te maken. Het is afgelopen periode duidelijk geworden dat het preventiebeleid rond voeding weinig succesvol is.

Startup Cupplement introduceert koffiecup met supplementen voor weerstand: 'Door corona is dit een belangrijk aandachtspunt'

Startup Cupplement introduceert koffiecup met supplementen voor...

Startup Cupplement kreeg recentelijk tijdens de Dragons Den erg positieve reacties en toezeggingen voor investeringen. Echter werden die helaas toch teruggetrokken. Nu deze teleurstelling verwerkt is, komen de mannen met een nieuwe koffiecup: de Immunity Blend. "Wij vinden onze weerstand erg belangrijk om het maximale uit onze dag te halen."

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.