Innameberekeningen voor Novel Food dossiers zijn niet eenvoudig

Innameberekeningen voor Novel Food dossiers zijn niet eenvoudig

KENNISPARTNER - De zoektocht naar nieuwe voedingsmiddelen, die onder andere wordt gestimuleerd door de voedseltransitie naar een duurzamer eetpatroon, vereist een uitgebreide veiligheidscheck door de Europese autoriteiten: de zogeheten Novel Food procedure. Tijdens de Food Law Update op 18 juni lichten Karin Verzijden en Marijn Lanting de Novel Food procedure uitgebreid toe.

Een belangrijk onderdeel daarvan is de innameberekening (intake assessment): het vaststellen van de hoeveelheid van het nieuwe product of ingrediënt dat de consument veilig kan consumeren. Hoe maak je deze complexe berekeningen?

Wanneer een producent een nieuw voedingsmiddel zoals insecten of algen op de markt wil brengen, moet deze eerst aantonen dat het nieuwe product veilig is. De Europese Novel Food Verordening vereist dat de producent daarvoor een Novel Food dossier samenstelt. Eén van de onderdelen van een dossier is om een veilige hoeveelheid (use level) van het Novel Food in verschillende voedingstoepassingen voor te stellen: voor krekels (A. domesticus) bijvoorbeeld is een aanvraag ingediend om 40% gedroogde krekel in pasta en 70% verse krekel in notenspreads te mogen toepassen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, mag het Novel Food alleen op deze manier gebruikt worden.

Complexe berekeningen vragen om een tool

Om te bepalen of de totale inname van het Novel Food veilig is, vraagt de European Food Safety Authority (EFSA) om de verwachte inname van het Novel Food door Europese consumenten te berekenen. Bij het berekenen van de verwachte inname wordt rekening gehouden met verschillende populaties - van baby’s tot ouderen - de samenstelling van het Novel Food product en het achtergronddieet van de verschillende populaties in alle EU-lidstaten. De berekeningen kunnen erg complex worden wanneer het Novel Food in veel verschillende toepassingen moet worden toegevoegd en bepaalde nutriënten van het Novel Food al veel geconsumeerd worden. Een tool is dan nodig om mogelijke use levels te modelleren om tot een veilige inname te komen.

EFSA-database

Om de veilige inname te berekenen wordt gebruik gemaakt van de Comprehensive European Food Consumption Database van de EFSA. Deze database bevat data van voedselconsumptiepeilingen van alle landen in de Europese Unie. Voedingsmiddelen worden in het systeem gegroepeerd in categorieën. Aan de hand van deze categorieën kan de aanvrager aangeven of ze hun Novel Food willen toevoegen aan een brede productcategorie, zoals brood, of aan een meer specifieke categorie, zoals roggebrood. Bij het gebruik van brede categorieën kan het Novel Food aan meer producten toegevoegd worden, maar is er een hogere kans dat de maximaal toegestane inname van het Novel Food overschreden wordt.

Optimalisatie

De voorkeur van de indiener van het Novel Food dossier gaat logischerwijs uit naar de hoogst mogelijke use levels, dus zoveel mogelijk van het Novel Food in zoveel mogelijk productgroepen. Echter kan het zijn dat bij te hoge use levels de consument te veel ongewenste stoffen of nutriënten binnenkrijgt die het Novel Food bevat. Zo kan bijvoorbeeld het jodiumgehalte voor bepaalde algensoorten of de hoeveelheid chitine voor sommige insecten een limiterende factor zijn.

Het gebruik van een speciaal hiervoor ontwikkelde rekentool wordt aangeraden om de innameberekeningen te optimaliseren en tot de ideale use levels in verschillende productcategorieën te komen. Hierdoor kunnen producenten de meest optimale keuze maken voor veilige toepassing van hun Novel Food in verschillende voedingsmiddelen.

Auteur: Marjolein van der Spiegel senior adviseur Novel Foods bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

Food Law Update

Een nieuw voedingsmiddel op de markt brengen gaat niet zomaar. Het kan zijn dat het product classificeert als Novel Food. Veel voedingsmiddelenbedrijven beschouwen autorisatie voor een product niet langer als een no-go voor marktintroductie. Toch heersen er nog veel vragen rondom Novel Foods. Hoe verloopt de procedure nu feitelijk en hoe lang duurt zo’n traject? Welke studies zijn nodig? Karin Verzijden van Axon Advocaten gaat hier samen met Marijn Lanting van Protifarm op in.

Programma

Direct aanmelden

Food Law Update

Beeld: Mosa Meat

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.