Innameberekeningen voor Novel Food dossiers zijn niet eenvoudig

Innameberekeningen voor Novel Food dossiers zijn niet eenvoudig

KENNISPARTNER - De zoektocht naar nieuwe voedingsmiddelen, die onder andere wordt gestimuleerd door de voedseltransitie naar een duurzamer eetpatroon, vereist een uitgebreide veiligheidscheck door de Europese autoriteiten: de zogeheten Novel Food procedure. Tijdens de Food Law Update op 18 juni lichten Karin Verzijden en Marijn Lanting de Novel Food procedure uitgebreid toe.

Een belangrijk onderdeel daarvan is de innameberekening (intake assessment): het vaststellen van de hoeveelheid van het nieuwe product of ingrediënt dat de consument veilig kan consumeren. Hoe maak je deze complexe berekeningen?

Wanneer een producent een nieuw voedingsmiddel zoals insecten of algen op de markt wil brengen, moet deze eerst aantonen dat het nieuwe product veilig is. De Europese Novel Food Verordening vereist dat de producent daarvoor een Novel Food dossier samenstelt. Eén van de onderdelen van een dossier is om een veilige hoeveelheid (use level) van het Novel Food in verschillende voedingstoepassingen voor te stellen: voor krekels (A. domesticus) bijvoorbeeld is een aanvraag ingediend om 40% gedroogde krekel in pasta en 70% verse krekel in notenspreads te mogen toepassen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, mag het Novel Food alleen op deze manier gebruikt worden.

Complexe berekeningen vragen om een tool

Om te bepalen of de totale inname van het Novel Food veilig is, vraagt de European Food Safety Authority (EFSA) om de verwachte inname van het Novel Food door Europese consumenten te berekenen. Bij het berekenen van de verwachte inname wordt rekening gehouden met verschillende populaties - van baby’s tot ouderen - de samenstelling van het Novel Food product en het achtergronddieet van de verschillende populaties in alle EU-lidstaten. De berekeningen kunnen erg complex worden wanneer het Novel Food in veel verschillende toepassingen moet worden toegevoegd en bepaalde nutriënten van het Novel Food al veel geconsumeerd worden. Een tool is dan nodig om mogelijke use levels te modelleren om tot een veilige inname te komen.

EFSA-database

Om de veilige inname te berekenen wordt gebruik gemaakt van de Comprehensive European Food Consumption Database van de EFSA. Deze database bevat data van voedselconsumptiepeilingen van alle landen in de Europese Unie. Voedingsmiddelen worden in het systeem gegroepeerd in categorieën. Aan de hand van deze categorieën kan de aanvrager aangeven of ze hun Novel Food willen toevoegen aan een brede productcategorie, zoals brood, of aan een meer specifieke categorie, zoals roggebrood. Bij het gebruik van brede categorieën kan het Novel Food aan meer producten toegevoegd worden, maar is er een hogere kans dat de maximaal toegestane inname van het Novel Food overschreden wordt.

Optimalisatie

De voorkeur van de indiener van het Novel Food dossier gaat logischerwijs uit naar de hoogst mogelijke use levels, dus zoveel mogelijk van het Novel Food in zoveel mogelijk productgroepen. Echter kan het zijn dat bij te hoge use levels de consument te veel ongewenste stoffen of nutriënten binnenkrijgt die het Novel Food bevat. Zo kan bijvoorbeeld het jodiumgehalte voor bepaalde algensoorten of de hoeveelheid chitine voor sommige insecten een limiterende factor zijn.

Het gebruik van een speciaal hiervoor ontwikkelde rekentool wordt aangeraden om de innameberekeningen te optimaliseren en tot de ideale use levels in verschillende productcategorieën te komen. Hierdoor kunnen producenten de meest optimale keuze maken voor veilige toepassing van hun Novel Food in verschillende voedingsmiddelen.

Auteur: Marjolein van der Spiegel senior adviseur Novel Foods bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

Food Law Update

Een nieuw voedingsmiddel op de markt brengen gaat niet zomaar. Het kan zijn dat het product classificeert als Novel Food. Veel voedingsmiddelenbedrijven beschouwen autorisatie voor een product niet langer als een no-go voor marktintroductie. Toch heersen er nog veel vragen rondom Novel Foods. Hoe verloopt de procedure nu feitelijk en hoe lang duurt zo’n traject? Welke studies zijn nodig? Karin Verzijden van Axon Advocaten gaat hier samen met Marijn Lanting van Protifarm op in.

Programma

Direct aanmelden

Food Law Update

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor...

Veel verschillende partijen maakten recent bezwaar tegen de snelle invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR). Na de verschillende bezwaren wil de Europese Commissie nu 12 maanden extra voor de daadwerkelijke invoering. Het Europees Parlement en de raad moeten dit voorstel nog goedkeuren.

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-Brazil

WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product...

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel af op producenten van onder andere soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Wat betekent deze wet voor voedselproducenten? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? En wat zijn tips? VMT sprak met Seline Meijer, senior adviseur voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Beeld: Shutterstock

Meldingen RASFF in 2023 op hoogste niveau ooit: dit zijn de...

De Europese Commissie presenteert haar jaarlijkse rapport over meldingen vanuit het Alert and Cooperation Network (ACN). Het totaal aantal RASFF-meldingen en fraudemeldingen namen toe ten opzichte van 2022. VMT dook in het rapport en zet de belangrijkste punten op een rij.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Beeld: Schouten Europe

R&D'er geeft tips voor wetgeving: 'Interne of externe sparringpartner...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving vormt de basis van veilige voeding in de supermarktschappen. Ook moet wetgeving zorgen voor een gelijk speelveld. Maar zorgt die wetgeving hier en daar niet iets teveel voor 'betutteling' van de consument, vraagt Anke van Eijk, R&D manager bij Schouten Europe, zich af. VMT sprak met haar over de bottlenecks die zij ziet op gebied van wetgeving en de tips die zij heeft voor andere R&D'ers. Dit is het zesde artikel in een serie.

Perchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de voedselveiligheid in Nederland?

Perchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de...

Recent Amerikaans onderzoek door Consumer Reports heeft aangetoond dat perchloraat, een chemische stof die veelvuldig wordt gebruikt in onder andere raketbrandstof en explosieven, aanwezig is in een breed scala aan voedingsmiddelen en drinkwater. Dit roept vragen op over de veiligheid van voedsel.

Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA

Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA

Bedrijven die gecultiveerde producten maken zoals kweekvlees starten vaak in Singapore of de Verenigde Staten omdat het goedkeuringsproces daar sneller gaat. Maar nu heeft een Europees bedrijf ook - als eerste - een novel foodsdossier ingediend bij de EFSA.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.