Simone Hertzberger

Hoofdredacteur Thema Update Voedselveiligheid

Simone studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. In 1977 werd zij hoofd van het microbiologisch laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Haarlem. In 1982 promoveerde zij op het proefschrift: ‘Door voedsel overgedragen ziekten van microbiële oorsprong’.

Simone werd in 1985 hoofd kwaliteit van de Vers Vleesgroep van Ahold. Tot juni 2012 was zij hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid voor Ahold Europa. Tot 2017 was zij Senior Director Product Integrity Topics voor Albert Heijn.

Simone is momenteel hoofdredacteur van de VMT Nieuwsbrief Voedselveiligheid. Daarnaast is Simone onder andere lid van de Raad van Commissarissen van Fairtrade Original. Zij heeft verschillende adviesfuncties.

Simone is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen.

Simone werkt voor de samenstelling van de Nieuwsbrief samen met een deskundige redactie adviesraad die bestaat uit: Dr. I.L.A. Boxman, WUR; Dr. Y.T.H.P. van Duijnhoven, GGD Rotterdam-Rijnmond; Dr. ir. A.E. Heuvelink, Gezondheidsdienst voor Dieren; Prof. dr. ir. L. Jacxsens, UGent; Dr. ir. A.E.I. de Jong, NVWA; Prof. dr. M.P.G. Koopmans, Erasmusmc; Prof. dr. ir. B. de Meulenaer, UGent; Prof. dr. ir. I.M.C.M. Rietjens, WUR; Drs. J. Stark, NZO; Dr. B. Urlings, Vion; Prof. dr. ir. M. Uyttendaele, UGent; Ir. W.P. van der Vossen – Wijmenga, Voedingscentrum; Dr. ir. M.H.J. Wells-Bennik, NIZO food research; Prof. dr. ir. M.H. Zwietering, WUR.

EU-experts publiceren een lijst met 8 opkomende risico's 
EU-experts publiceren een lijst met 8 opkomende risico's

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2021 gewerkt aan een lijst met opkomende risico's. Volgens een publicatie in augustus 2023 behoren de shigatoxine-producerende Escherichia albertii en een overdosering van vitamine D tot de onderwerpen die op de radar van de Europese autoriteiten staan.

Klassieke uitbraak door hamburgers met minstens 24 zieken
Klassieke uitbraak door hamburgers met minstens 24 zieken

In november 2023 waarschuwde het Noorse Departement van Volksgezondheid, het Folkehelseinstituttet, dat een uitbraak van een infectie met E. coli O157:H7 met 24 zieken nog niet voorbij was.

Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op voedselveiligheid bloot
Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op...

Onderzoekers in Groot-Brittannië keken naar de impact van de COVID-19-maatregelen op trends in door voedsel overgebrachte infecties. Zij deden dat met behulp van surveillancegegevens van zes nationale UK Health Security Agency-systemen.

Goed en veilig vlees ontdooien is behoorlijk lastig
Goed en veilig vlees ontdooien is behoorlijk lastig

Vlees bewaren kan volgens een artikel in het tijdschrift Daily Meal van augustus 2023 behoorlijk lastig zijn. Sommige soorten, zoals stukjes kip of rundergehakt, kunnen volgens dit artikel slechts een dag of twee in de koelkast bewaard worden voordat ze beginnen te bederven.

Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken
Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken

Vanaf half augustus 2023 werden in de Verenigde Staten twee mensen ziek door het eten van met Listeria monocytogenes besmet consumptie-ijs. Uit een ongeopend bekertje vanille-chocoladeijs dat een van de zieken in de vriezer had liggen, isoleerden de autoriteiten L. monocytogenes met hetzelfde DNA-profiel als bij de zieken.

Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer
Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer

COLUMN - Ongeveer tien jaar geleden was er een uitbraak in de Verenigde Staten door met Listeria besmet consumptie-ijs. Miljoenen aten dit ijs zonder problemen, maar tien mensen werden ziek en drie daarvan overleden.

Beschimmelde jam kun je het beste weggooien
Beschimmelde jam kun je het beste weggooien

Deskundigen krijgen regelmatig de vraag of ze plekjes beschimmelde jam niet gewoon kunnen weghalen en de rest van de jam kunnen gebruiken alsof er nooit iets is gebeurd.

Autoriteiten grijpen in bij ziektegevallen door fraude met vis
Autoriteiten grijpen in bij ziektegevallen door fraude met vis

De Italiaanse autoriteiten onderzochten fraude met vis waarbij in de zomer van 2023 verschillende mensen verschijnselen kregen van histaminevergiftiging. Sommige zieken moesten in het ziekenhuis worden opgenomen na het eten van geelvintonijn.

Duitsland getroffen door een hepatitis A-uitbraak door diepvriesaardbeienVoor abonnees
Voor abonnees
Voor abonnees Duitsland getroffen door een hepatitis A-uitbraak door...

In Duitsland hebben bijna zestig mensen hepatitis A gekregen, vermoedelijk na consumptie van diepvriesaardbeien. Deze uitbraak begon in 2021 en het tot nu toe laatste ziektegeval werd bevestigd in juli 2023. De meest mensen werden in 2023 ziek.

696277012
Goed nadenken wat men in ziekenhuizen zonder risico kan serveren

Levensmiddelenbedrijven in Australië werden half september 2023 gewaarschuwd om te stoppen met het gebruik van stukjes kant-en-klare kipfilet nadat die waren geïdentificeerd als bron van een landelijke uitbraak van listeriose.