Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle zuivelproducten zijn gemaakt. Kwaliteitsborgingssystemen garanderen voedselveilige rauwe melk. Maar door de aanscherping van regelgeving en de komst van 'nieuwe' contaminanten blijft bijsturing nodig.

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Beeld: ©NVWA

NVWA: mogelijk libidoverhogende stoffen in honingproducten

De NVWA heeft aanwijzingen over de aanwezigheid van libidoverhogende stoffen in honing. De producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven. Volgens de NVWA geven indicatieve test aan dat sommige honingproducten zeer waarschijnlijk de stoffen tadalafil, flibanserin en sildenafil bevatten.

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Volgens een onderzoek waren onvoldoende verhitte bruine bonen de oorzaak van een groot aantal zieken in een uitbraak van acute gastro-enteritis in Frankrijk, veroorzaakt door plantengifstoffen.

Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als...

Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van het Panamakanaal eind januari, de oorlog in Oekraïne, coronapandemie en de energiecrisis. Dergelijke veranderingen brengen nieuwe contaminatierisico's met zich mee. In dit stappenplan een checklist voor grondstoffen.

Een laboratoriumfout veroorzaakte een recall

Een laboratoriumfout veroorzaakte een recall

Begin mei 2023 vond een recall plaats van verpakte gemengde sla in de Verenigde Staten. Een week na deze recall bleek dat die sla helemaal veilig was en dat de recall overbodig was. Begin mei 2023 vond een recall plaats van verpakte gemengde sla in de Verenigde Staten. Een week na deze recall bleek dat die sla helemaal veilig was en dat de recall overbodig was.

Directeur Jan Bobbink van Qlip reflecteert met VMT op de ontwikkelingen en de gevolgen voor de zuivelsector.

Zuivellab Qlip: 'Afname melkveehouders heeft grote gevolgen voor...

Wie kijkt naar de afname van melkveehouders in Nederland, kan op zijn vingers uittellen dat dat ook gevolgen heeft voor de verwerkende bedrijven van zuivel. Qlip, het melk- en zuivellaboratorium van Europa, rekende een aantal scenario's door. "Het stikstofbeleid van Rutte IV betekent in 2030 zo'n 20% minder zuivelproductie dan in 2022".