Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in bijvoorbeeld vis, schaaldieren, eieren, vlees en AGF schadelijke PFAS-stoffen onder accreditatie te analyseren.

Voedselproducenten moeten sinds januari producten als vis, vlees en eieren verplicht controleren op PFAS. De PFAS-richtlijnen van de Europese Commissie betreft vier soorten PFAS. Dat zijn de beruchte PFOS, PFOA maar ook de PFNA en PFHxS. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Mogelijk gaat er vanaf 2025 een verbod in op de productie, het gebruik en de verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.

PFAS-analyses accreditatie

Voedselproducenten zijn zelf verantwoordelijk om de eventuele aanwezigheid van PFAS te analyseren bij laboratoria. Laboratoria kunnen PFAS-stoffen nauwkeurig meten, zelfs in lage gehaltes. Normec Groen Agro Control doet dat dus vanaf nu geaccrediteerd.

Naast PFAS-analyses in voedingsmiddelen heeft Normec Groen Agro Control ook de accreditatie gekregen voor het analyseren van PFAS in grond en water. Daarmee is het ook mogelijk om onder andere in verpakkingsmateriaal en diervoer de aanwezigheid van de chemische stoffen te onderzoeken.

‘Verbod nodig’

Eerder liet Staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten het eens te zijn met het PFAS-verbod. “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn.” Ze benadrukt dat de vervuiling alleen kan stoppen door het in heel Europa ‘in één klap’ te verbieden.

Onderdeel van de collectie

PFAS

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico's van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en wat kan de voedingsindustrie ermee?

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

In de online nieuwsbrief van Food Safety Tech van maart 2023 gaf een van de experts van het bedrijf SCIEX, een bedrijf dat gespecialiseerd is in massaspectometrie, inzicht in het effect van het voorgenomen besluit van de EU op een verbod op poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

Nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën: 'PFAS's zijn schadelijker dan werd gedacht'

Nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën: 'PFAS's zijn...

Drinkwater, vis, eieren, vlees maar ook groentes. Allemaal zaken die we op min of meer dagelijkse basis tot ons nemen, maar die ook een bron kunnen zijn van PFAS's. Het effect van PFAS's op de gezondheid is misschien wel groter dan gedacht. Per 1 januari komen er nieuwe normen voor voedsel om de risico's in te dammen, maar hoe groot de gezondheidsrisico's nu echt zijn, blijft onduidelijk. Het zekere voor het onzekere nemen lijkt het devies.

PFAS-gehalte schelpdieren uit Oosterschelde onder 'nieuwe' Europese grenswaarde, maar is dat genoeg?

PFAS-gehalte schelpdieren uit Oosterschelde onder 'nieuwe' Europese...

De NVWA heeft dit jaar voor het eerst in hun jaarlijkse onderzoek naar chemische contaminanten in productiegebieden voor tweekleppige weekdieren naar PFAS gekeken. De meetwaarden in mosselen en oesters uit de Oosterschelde liggen ruim onder de nog niet officieel vast gestelde maximale limiet van de Europese Commissie. Wat zegt dit over de voedselveiligheid? En is daarmee het gevaar van teveel blootstelling aan PFAS geweken?

RIVM: Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater

RIVM: Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en...

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM.

Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.