Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in bijvoorbeeld vis, schaaldieren, eieren, vlees en AGF schadelijke PFAS-stoffen onder accreditatie te analyseren.

Voedselproducenten moeten sinds januari producten als vis, vlees en eieren verplicht controleren op PFAS. De PFAS-richtlijnen van de Europese Commissie betreft vier soorten PFAS. Dat zijn de beruchte PFOS, PFOA maar ook de PFNA en PFHxS. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Mogelijk gaat er vanaf 2025 een verbod in op de productie, het gebruik en de verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.

PFAS-analyses accreditatie

Voedselproducenten zijn zelf verantwoordelijk om de eventuele aanwezigheid van PFAS te analyseren bij laboratoria. Laboratoria kunnen PFAS-stoffen nauwkeurig meten, zelfs in lage gehaltes. Normec Groen Agro Control doet dat dus vanaf nu geaccrediteerd.

Naast PFAS-analyses in voedingsmiddelen heeft Normec Groen Agro Control ook de accreditatie gekregen voor het analyseren van PFAS in grond en water. Daarmee is het ook mogelijk om onder andere in verpakkingsmateriaal en diervoer de aanwezigheid van de chemische stoffen te onderzoeken.

‘Verbod nodig’

Eerder liet Staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten het eens te zijn met het PFAS-verbod. “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn.” Ze benadrukt dat de vervuiling alleen kan stoppen door het in heel Europa ‘in één klap’ te verbieden.

Onderdeel van de collectie

PFAS

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico's van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en wat kan de voedingsindustrie ermee?

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Wederom brand: ditmaal in cacaofabriek Dutch Cacao in Amsterdam
  2. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  3. Voor abonneesBisfenol A (BPA) in voedsel slecht voor menselijk immuunsysteem: risico voor alle leeftijden
  4. EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed
  5. Monitor voedselverspilling: met huidige snelheid is halveringsdoel buiten bereik. WUR geeft 5 adviezen om te versnellen
  6. Voedingscentrum: consument verspilt minder brood en zuivel, maar meer groente en fruit
  7. Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels overwinnen
  8. Oatly bundelt al 'het gezeik' over zijn havermelk op website 'F*ck!Oatly'
  9. 'Nederlands kweekvlees voorlopig niet verkrijgbaar voor consument'
  10. Voor abonneesDe VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  1. GesponsordLaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'
  2. Is 'geur' de nieuwe suikervervanger? Zo zet deze startup geur om in smaak
  3. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  4. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  5. Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen
  6. Productinnovaties april: high protein koffie en thee, Cocktails Kuyper en Lowlander leftover bieren
  7. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  8. Verpakkingssector: 'Helemaal stoppen met eenmalige verpakkingen slechter voor milieu'
  9. Brouwerij Swinkels legt lokale productie Bavaria in Rusland stil
  10. Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak'