Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Ellis van Diermen en Marieke Lugt meer over wat er wel en niet mag op gebied van etikettering

Etikettering is een belangrijk onderdeel bij het produceren van levensmiddelen. Echter wat wel en niet is toegestaan bij etikettering kan onduidelijk zijn voor producenten. Wat komt er allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Hoe zorg je dat de front-of-pack informatie overeenkomt met de achterkant van je verpakking? Tijdens het Food Law Event op 6 juni geven Ellis van Diermen (Précon Consulting Group) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) een masterclass etikettering.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Aanpassen etikettering

Door eerdere crises zoals de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne moesten producenten adequaat optreden. Niet beschikbare ingrediënten moesten vervangen worden en etiketten moesten zo snel mogelijk aangepast worden. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Ellis van Diermen (consultant bij Précon Consulting Group) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) duiken tijdens deze sessie in het onderwerp etikettering.

Voorkant versus achterkant etikettering

Wat zijn bijvoorbeeld de meest gestelde vragen waar voedingsproducenten tegenaan lopen en hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je meertalige etiketten op orde zijn? Wat zijn de regels voor een booklet-etiket? En hoe zorg je dat je front-of-pack informatie overeenkomt met de informatie op de achterkant van de verpakking? Aan de hand van praktische voorbeelden leggen Ellis van Diermen en Marieke Lugt uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan en waar je op moet letten. 

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Ellis van Diermen, consultant bij Précon Consulting Group. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ellis van Diermen.

De tweede spreker is Marieke Lugt, eigenaar van Lugt Food Law. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marieke Lugt.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Food Law Event

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Food Law Event

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Food Law Event

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Food Law Event

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Kweekopstelling van waterlinzen bij Aeres Hogeschool Dronten
Waterlinzen

Yoghurt met waterlinzen? Consortium onderzoekt de mogelijkheden

Een consortium heeft de afgelopen twee jaar uiteenlopende hobbels genomen om waterlinzen aan onze voedingsketen toe te voegen; ontkleuren, drogen en op grote schaal produceren. Met de goedkeuring door EFSA zijn er nu stappen mogelijk en ligt er een kans voor producent en consument.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Verpakkingssector: 'Helemaal stoppen met eenmalige verpakkingen slechter voor milieu'
  2. Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak'
  3. Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven
  4. Schouten Europe ontwikkelt plantaardig eiwit als alternatief voor kippen-eiwit
  5. Zeldzaam geval van botulisme door amandelmelk
  6. Bakkers belangrijke sector Too Good To Go: '1,9 miljoen bakkerspakketten gered van verspilling'
  7. Zembla: wetenschappers voerden 'misleidende' lobby voor gentech-voedsel
  8. Onderzoek afgerond naar een van de grootste Europese uitbraken door Spaanse vleeswaar
  9. Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan
  10. De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI
  1. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  2. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  3. De bron van een uitbraak was duidelijk, maar Ierse overheid bevestigde dat niet
  4. Gesponsord3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen
  5. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  6. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  7. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  8. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  9. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  10. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022