Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Nog steeds is er veel onduidelijkheid omtrent de betekenis en definitie van 'plantaardig'. In wet- en regelgeving is niet specifiek vastgelegd wat deze term inhoudt. ISO werkt daarom hard aan de ontwikkeling van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen. Hoe komt deze norm eruit te zien? En hoe gaat 'plantaardig' gedefinieerd worden? Tijdens het Food Law Event vertelt Paul Whitehouse (Upfield/ISO) meer over deze aankomende norm.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Definitie ‘plantaardig’

Steeds meer voedingsmiddelenbedrijven stappen in de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Maar wat is nu precies de definitie van ‘plantaardig’? Hierover is al langere tijd onduidelijkheid, en deze term is momenteel nog niet vastgelegd in wetgeving. ISO is daarom bezig met het opstellen van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen, waarin onder andere de definitie van ‘plantaardig’ wordt opgenomen.

Inhoud van de norm

Maar hoe komt deze nieuwe norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen eruit te zien? Wat komt hier inhoudelijk in te staan? Hoe komt deze definitie van ‘plantaardig’ er precies uit te zien? En hoe pas je deze nieuwe norm uiteindelijk praktisch toe als voedingsmiddelenbedrijf? Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, geeft tijdens het Food Law Event een update van de huidige stand van zaken. 

Spreker

Paul Whitehouse is scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de opzet en implementatie van de nieuwe ISO norm Plant Based Foods. Bekijk het LinkedIn profiel van Paul Whitehouse.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten...

Het kabinet kondigt bezuinigingen aan op preventie. Deze bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het Voedingscentrum, stelt de organisatie. "Met minder middelen kunnen we minder voorlichting en ondersteuning geven."

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.