Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Nog steeds is er veel onduidelijkheid omtrent de betekenis en definitie van 'plantaardig'. In wet- en regelgeving is niet specifiek vastgelegd wat deze term inhoudt. ISO werkt daarom hard aan de ontwikkeling van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen. Hoe komt deze norm eruit te zien? En hoe gaat 'plantaardig' gedefinieerd worden? Tijdens het Food Law Event vertelt Paul Whitehouse (Upfield/ISO) meer over deze aankomende norm.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Definitie ‘plantaardig’

Steeds meer voedingsmiddelenbedrijven stappen in de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Maar wat is nu precies de definitie van ‘plantaardig’? Hierover is al langere tijd onduidelijkheid, en deze term is momenteel nog niet vastgelegd in wetgeving. ISO is daarom bezig met het opstellen van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen, waarin onder andere de definitie van ‘plantaardig’ wordt opgenomen.

Inhoud van de norm

Maar hoe komt deze nieuwe norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen eruit te zien? Wat komt hier inhoudelijk in te staan? Hoe komt deze definitie van ‘plantaardig’ er precies uit te zien? En hoe pas je deze nieuwe norm uiteindelijk praktisch toe als voedingsmiddelenbedrijf? Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, geeft tijdens het Food Law Event een update van de huidige stand van zaken. 

Spreker

Paul Whitehouse is scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de opzet en implementatie van de nieuwe ISO norm Plant Based Foods. Bekijk het LinkedIn profiel van Paul Whitehouse.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Zembla: wetenschappers voerden 'misleidende' lobby voor gentech-voedsel
  2. Onderzoek afgerond naar een van de grootste Europese uitbraken door Spaanse vleeswaar
  3. Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan
  4. De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI
  5. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  6. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  7. De bron van een uitbraak was duidelijk, maar Ierse overheid bevestigde dat niet
  8. Gesponsord3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen
  9. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  10. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  1. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  2. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  3. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  4. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022
  5. Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus
  6. 'Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?' Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  7. Jumbo en Lidl verkopen 'foute' tomaten van uitbuitplantages
  8. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  9. Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar historische hoogte
  10. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken