Beeld: Shutterstock

Hoe kom je de audit goed door? Ex-auditoren geven 5 tips: 'Wees open...

Voor de een is het een routineklus, voor de ander betekent het stress. Elke kwaliteitsmanager pakt een audit anders aan. In dit artikel 5 tips van ex-auditoren Simone Nelissen en Renze Holwerda om goed voorbereid de audit in te gaan.

Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid...

Nog steeds is er veel onduidelijkheid omtrent de betekenis en definitie van 'plantaardig'. In wet- en regelgeving is niet specifiek vastgelegd wat deze term inhoudt. ISO werkt daarom hard aan de ontwikkeling van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen. Hoe komt deze norm eruit te zien? En hoe gaat 'plantaardig' gedefinieerd worden? Tijdens het Food Law Event vertelt Paul Whitehouse (Upfield/ISO) meer over deze aankomende norm.

ISO initieert norm voor detectie van SARS-CoV-2 in voedselproducten en op -verpakkingen

ISO initieert norm voor detectie van SARS-CoV-2 in voedselproducten...

Iso wil een standaard ontwikkelen voor de detectie van het coronavirus op voedselverpakkingen en -producten. Normbeheerder NEN nodigt belanghebbenden uit hun input te geven op het voorstel van ISO. Dat kan tot en met 21 april 2022.

Vlnr: Paul Besseling (Précon), Aldo Rus (KTBA), Cor Groenveld (FSSC 22000), Jacob Schilstra (Riskplaza)

Zo implementeer je ISO 22000: op weg naar High Level Structure

In 2018 is de nieuwe versie van ISO 22000 gepubliceerd, de internationale standaard voor voedselveiligheidsmanagementsystemen. De belangrijkste verandering ten opzichte van de originele versie uit 2005 is dat de standaard net als alle andere ISO-managementsysteemnormen (zoals ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001) aan de ISO High Level Structure (HLS) voldoet.

Corona versnelt opkomst remote audits, wat zijn dit en hoe gaan we ermee om?

Corona versnelt opkomst remote audits, wat zijn dit en hoe gaan we...

Remote auditeren is de afgelopen maanden een nieuw begrip geworden. Het komt steeds vaker voor en sinds de lockdown half maart en de covid-19-maatregelen, zijn er nieuwe manieren van werken ontdekt. Maar hoe zit dit met de voedselverwerkende bedrijven? Waar veel organisaties overstappen op werken op afstand, heeft de voedingsmiddelenindustrie zo haar eigen uitdagingen.

Aan de hand van de eisen die worden gesteld, kan de toekomst enigszins worden voorspeld (foto: Précon)

Voedselveiligheidsstandaarden na 2020: een kijkje in de glazen bol

We leven in een tijd waarin vooruitkijken lastiger is dan ooit. Toch doen we een poging om in de glazen bol te zien wat we de komende jaren kunnen verwachten in de voedselveiligheidsstandaarden. Welke trends en ontwikkelingen zijn er en welke thema's zullen meer aandacht krijgen in de toekomstige standaarden?

Denk eens wat langer na over je auditvorm

Denk eens wat langer na over je auditvorm

Dat interne audits belangrijk zijn voor kwaliteitsverbetering in de organisatie staat niet ter discussie, maar hoe zorg je voor een effectieve uitvoering? Dit artikel gaat in op het strategisch nadenken over auditvormen en de daaruit voortvloeiende auditplanning.

Riskplaza vernieuwt certificatieschema audit

Riskplaza vernieuwt certificatieschema audit

Er zijn inhoudelijke en protocollaire wijzigingen doorgevoerd om het Riskplaza-audit+ certificaat aantrekkelijker te maken en de speregels duidelijker.

Lavans als eerste wasserij ISO 22000 gecertificeerd

Lavans als eerste wasserij ISO 22000 gecertificeerd

Lavans heeft als eerste wasserij voor bedrijfskleding in Nederland het ISO 22000 certificaat behaald. Met deze unieke certificering voor de vernieuwde high-care wasserij sluit het bedrijf uit Helmond aan bij de hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie.

De nieuwe versie van ISO 22000: 2018. Wat wijzigt er?

De nieuwe versie van ISO 22000: 2018. Wat wijzigt er?

KENNISPARTNER - In juni 2018 is de nieuwe versie van de ISO 22000-standaard uitgebracht. ISO 22000: 2018 annuleert en vervangt ISO 22000: 2005. Welke wijzigingen staan er in de nieuwe norm ten opzichte van de oude?