De nieuwe versie van ISO 22000: 2018. Wat wijzigt er?

De nieuwe versie van ISO 22000: 2018. Wat wijzigt er?

KENNISPARTNER - In juni 2018 is de nieuwe versie van de ISO 22000-standaard uitgebracht. ISO 22000: 2018 annuleert en vervangt ISO 22000: 2005. Welke wijzigingen staan er in de nieuwe norm ten opzichte van de oude?

Het doel van de ISO 22000-norm is om de productie van veilig voedsel in alle stadia te garanderen. Dit is het belangrijkste, omdat het risico op ziekten zich in elk stadium van de voedselketen bevindt.

De ISO 22000-standaard helpt organisaties om een voedselveiligheidsmanagementsysteem te creëren. Aangezien veel voedingsmiddelen tegenwoordig meerdere keren nationale grenzen overschrijden, zijn internationale normen nodig om de veiligheid van het wereldwijde distributienetwerk te waarborgen.

De ISO 22000- “Voedingsveiligheidsmanagementsystemen - Vereisten voor elke organisatie in de voedselketen” is van toepassing op alle deelnemers in de voedselketen, van de productie van diervoeding tot en met bedrijven die levensmiddelen verkopen. De standaard draagt bij aan de voedselveiligheid in de gehele voedselketen, van primaire productie tot consument, van boerderij tot tafel.

Het verschil tussen deze standaard en de HACCP-norm is dat ISO 22000 de hele organisatie dekt. De norm wordt gebruikt om het voedselveiligheidsmanagementsysteem te ontwikkelen en te implementeren. De standaard maakt gebruik van procesbenadering en het risicogebaseerde denken.

Dit zijn de wijzigingen

Duizenden bedrijven over de hele wereld maken al gebruik van de ISO 22000-norm. De nieuwe versie van de standaard verduidelijkt de toepassing van normen voor bedrijven die de standaard al gebruiken en biedt de mogelijkheid om verschillende managementsystemen te integreren met het voedselveiligheidmanagementsysteem. De nieuwe versie van de standaard bevat de volgende wijzigingen:

  1. De structuur van de standaard is gebaseerd op de cyclus Plan - Do - Check - Act, dat gemeenschappelijk is voor alle ISO-managementsysteemstandaarden en dat het voor organisaties eenvoudiger maakt om ISO 22000 in een kortere tijd te integreren met andere managementsystemen, zoals ISO 9001 of ISO 14001.
  2. Een nieuwe benadering van risico’s als een vitaal concept in de voedingsindustrie. De standaard identificeert twee risiconiveaus: organisatorisch en operationeel.
  3. De vereisten van de norm hangen nauw samen met Codex Alimentarius, een voedingsgroep van de Verenigde Naties die richtlijnen voor voedselveiligheid ontwikkelt voor overheden. De ISO 22000-norm bevat de vereisten van de HACCP-norm waarmee bedrijven met een geïmplementeerd HACCP-systeem sneller naar ISO 22000 kunnen overschakelen.

De nieuwe standaard biedt controle over de dynamiek van voedselveiligheidsrisico's. Het document specificeert de eisen van voedselveiligheidmanagementsysteem die de volgende sleutelelementen omvat: interactieve communicatie, systeembeheer, basisvoorwaardenprogramma’s en de principes van HACCP (gevarenanalyse en kritieke controlepunten).

Bovendien is ISO 22000 gebaseerd op de principes die gelden voor alle andere ISO-normen voor het managementsysteem: klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van mensen, procesbenadering, verbetering, empirisch onderbouwde besluitvorming en relatiebeheer.

Organisaties die een ISO 22000: 2005 certificering hebben, krijgen drie jaar vanaf de publicatiedatum de tijd om te upgraden naar de nieuwe versie.

Auteur: Anzhelika Vos, Product Manager Food | Auditor QHSE bij Bureau Veritas, kennispartner van VMT

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

IFS krijgt GFSI-erkenning voor versie 8

IFS krijgt GFSI-erkenning voor versie 8

IFS Food Standard versie 8 heeft erkenning gekregen op basis van de GFSI Benchmarking-vereisten v2020.

Miljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen

Miljoenen kiwi's vernietigd na ontdekking muizen

Een deel van de eerste zending kiwi's van leverancier Zespri naar Europa is vernietigd, omdat het fruit is aangetast door muizen.

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.