Het doel van de ISO 22000-norm is om de productie van veilig voedsel in alle stadia te garanderen. Dit is het belangrijkste, omdat het risico op ziekten zich in elk stadium van de voedselketen bevindt.
De ISO 22000-standaard helpt organisaties om een voedselveiligheidsmanagementsysteem te creëren. Aangezien veel voedingsmiddelen tegenwoordig meerdere keren nationale grenzen overschrijden, zijn internationale normen nodig om de veiligheid van het wereldwijde distributienetwerk te waarborgen.
De ISO 22000- “Voedingsveiligheidsmanagementsystemen - Vereisten voor elke organisatie in de voedselketen” is van toepassing op alle deelnemers in de voedselketen, van de productie van diervoeding tot en met bedrijven die levensmiddelen verkopen. De standaard draagt bij aan de voedselveiligheid in de gehele voedselketen, van primaire productie tot consument, van boerderij tot tafel.
Het verschil tussen deze standaard en de HACCP-norm is dat ISO 22000 de hele organisatie dekt. De norm wordt gebruikt om het voedselveiligheidsmanagementsysteem te ontwikkelen en te implementeren. De standaard maakt gebruik van procesbenadering en het risicogebaseerde denken.
Dit zijn de wijzigingen
Duizenden bedrijven over de hele wereld maken al gebruik van de ISO 22000-norm. De nieuwe versie van de standaard verduidelijkt de toepassing van normen voor bedrijven die de standaard al gebruiken en biedt de mogelijkheid om verschillende managementsystemen te integreren met het voedselveiligheidmanagementsysteem. De nieuwe versie van de standaard bevat de volgende wijzigingen:
- De structuur van de standaard is gebaseerd op de cyclus Plan - Do - Check - Act, dat gemeenschappelijk is voor alle ISO-managementsysteemstandaarden en dat het voor organisaties eenvoudiger maakt om ISO 22000 in een kortere tijd te integreren met andere managementsystemen, zoals ISO 9001 of ISO 14001.
- Een nieuwe benadering van risico’s als een vitaal concept in de voedingsindustrie. De standaard identificeert twee risiconiveaus: organisatorisch en operationeel.
- De vereisten van de norm hangen nauw samen met Codex Alimentarius, een voedingsgroep van de Verenigde Naties die richtlijnen voor voedselveiligheid ontwikkelt voor overheden. De ISO 22000-norm bevat de vereisten van de HACCP-norm waarmee bedrijven met een geïmplementeerd HACCP-systeem sneller naar ISO 22000 kunnen overschakelen.
De nieuwe standaard biedt controle over de dynamiek van voedselveiligheidsrisico's. Het document specificeert de eisen van voedselveiligheidmanagementsysteem die de volgende sleutelelementen omvat: interactieve communicatie, systeembeheer, basisvoorwaardenprogramma’s en de principes van HACCP (gevarenanalyse en kritieke controlepunten).
Bovendien is ISO 22000 gebaseerd op de principes die gelden voor alle andere ISO-normen voor het managementsysteem: klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van mensen, procesbenadering, verbetering, empirisch onderbouwde besluitvorming en relatiebeheer.
Organisaties die een ISO 22000: 2005 certificering hebben, krijgen drie jaar vanaf de publicatiedatum de tijd om te upgraden naar de nieuwe versie.
Auteur: Anzhelika Vos, Product Manager Food | Auditor QHSE bij Bureau Veritas, kennispartner van VMT