Callifreeze gebruikt Aquantis-sensoren, waardoor verwerkers van diepvriesproducten de kwaliteitscontrole nauwkeurig kunnen uitvoeren. Het systeem kalibreert vriesparameters door continu de bevriezing van producten te monitoren. .
Het systeem kan met minimaal energieverbruik het gewenste niveau van bevriezing bereiken door de retentietijd, luchttemperatuur en ventilatorsnelheid te regelen.
Bergia Frites
GEA testte Callifreeze bij Bergia Frites in Roermond. Het systeem werd toegepast bij de productie van zowel reguliere patat als kronkelfriet van verschillende diktes.
Het Callifreeze-systeem werd geïnstalleerd bij de uitgang van de GEA IQF-tunnelvriezer om de parameters continu te bewaken. De technologie van GEA kon het percentage bevroren water meten in een productlaag van 80 tot 120 millimeter die vanuit de vriezer naar het verpakkingsgebied werd getransporteerd.
De resultaten laten bijvoorbeeld zien dat de kronkelfriet voldoende bevroren is wanneer de verdampingstemperatuur met 3°C omhoog gaat (van -33°C naar -30°C) met de oorspronkelijke retentietijd.
IFFA
GEA presenteert het Callifreeze-systeem op de Duitste vakbeurs voor de vleesindustrie, IFFA. Van 4 tot 9 mei staat het bedrijf in hal 8.