EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

Rubisco-eiwit - eiwit uit waterlinzen - is veilig om te eten, zegt de EFSA na beoordeling van de novel food-aanvraag van ABC Kroos (nu Rubisco Foods) ingediend in 2018.

Het EFSA-panel beoordeelde de novel foods-aanvraag voor eiwitconcentraat gemaakt uit een mix van de waterlinzen Lemna gibba en Lemna minor. Het eiwitconcentraat wordt gescheiden van de vezels, vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het concentraat bestaat vooral uit eiwit, vezel, vet en mineralen.

Laag risico op allergische reacties

ABC Kroos wil het eiwitconcentraat in een verschillende voedingsmiddelen gebruiken bestemd voor een breed publiek. Het NDA-panel van de EFSA beoordeelde dat gezien de samenstelling het concentraat geen slechte voedingswaarde heeft.

Er zijn geen zorgen over genotoxiciteit. Ook beschouwt het panel het risico op allergische reacties laag. Daarom is het volgens de EFSA veilig voor consumptie.

Blij met goedkeuring

Rubisco Foods is blij met de goedkeuring. Het heeft 5 jaar geduurd voor deze beoordeling. Ook de implementatie van de wetgeving kan nog 7 maanden duren. Pas dan kan het vermarkt worden in Europa.

“Voor ons is deze positieve beoordeling van de EFSA, de bevestiging waar we op hoopten. Nu kunnen we verder gaan met onze plannen,” zegt Sjoerd Jansen, algemeen directeur van Rubisco Foods. “We produceren nu samples vanuit onze pilot plant. De komende maanden breiden we onze cultivatie-capaciteit uit om zo meer productie te draaien. Daarnaast willen we onze sales ontwikkelen.” Daarom is Rubisco Foods op zoek naar partners.

Eiwit uit waterlinzen

Waterlinzen bevatten een hoog gehalte aan essentiele aminozuren. Volgens Rubisco Foods is het aminozuurprofiel vergelijkbaar met die van wei en ei. Applicaties zijn bijvoorbeeld supplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Monitor voedselverspilling: met huidige snelheid is halveringsdoel buiten bereik. WUR geeft 5 adviezen om te versnellen
  2. Voedingscentrum: consument verspilt minder brood en zuivel, maar meer groente en fruit
  3. Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels overwinnen
  4. Oatly bundelt al 'het gezeik' over zijn havermelk op website 'F*ck!Oatly'
  5. 'Nederlands kweekvlees voorlopig niet verkrijgbaar voor consument'
  6. Voor abonneesDe VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  7. GesponsordLaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'
  8. Is 'geur' de nieuwe suikervervanger? Zo zet deze startup geur om in smaak
  9. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  10. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  1. Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen
  2. Productinnovaties april: high protein koffie en thee, Cocktails Kuyper en Lowlander leftover bieren
  3. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  4. Verpakkingssector: 'Helemaal stoppen met eenmalige verpakkingen slechter voor milieu'
  5. Brouwerij Swinkels legt lokale productie Bavaria in Rusland stil
  6. Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak'
  7. Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: 'Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces'
  8. Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven
  9. Schouten Europe ontwikkelt plantaardig eiwit als alternatief voor kippen-eiwit
  10. Zeldzaam geval van botulisme door amandelmelk