6 tips voor de vleesindustrie voor betrouwbare analyses van organische zuren

6 tips voor de vleesindustrie voor betrouwbare analyses van organische zuren

KENNISPARTNER - Spreiding in analyseresultaten van organische zuren in vlees; daarover is nu het nodige te doen. Want waar komen de wisselende lab-uitslagen vandaan? Steeds meer vleesverwerkers gebruiken organische zuren om hun vlees te conserveren. Zij testen vervolgens welk effect deze conserveermiddelen hebben. Maar hoe ben je zeker van betrouwbare analyseresultaten?

Organische zuren zijn verbindingen met zure eigenschappen. Bekende voorbeelden zijn azijnzuur, citroenzuur, melkzuur, sorbinezuur en mierenzuur. Ze komen van nature voor in een aantal voedingsmiddelen, zoals in gefermenteerde producten. Ze ontstaan bijvoorbeeld na hydrolyse of bij microbiële activiteit. Voedselproducenten gebruiken ze ook als conserveermiddel, om de houdbaarheid van hun product te verlengen. Belangrijk, want retailers zijn gebaat bij een langere houdbaarheid om voedselverspilling tegen te gaan. Maar organische zuren hebben wel sterke invloed op de geur, de smaak en de pH van een (vlees)product. Zaak om de toegevoegde gehaltes zeer nauwgezet te monitoren, net als de effecten.

Meer vragen over analyses

“We merken dat voedselproducenten steeds nauwkeuriger willen weten welke kleine componenten zich in het product bevinden”, vertelt Jeroen van Soest, Business Innovation Manager bij Eurofins Food, Feed, Water Benelux. “We zien dat er meer inhoudelijke vragen over de analyse organische zuren gesteld worden, zowel door producent, retailer als handhavers. Er is ook steeds meer inzicht in de correlaties tussen de groei van Listeria monocytogenes of voedselbederf en het toevoegen van bepaalde organische zuren in een product als vlees. Organische zuren hebben een belangrijke functie. En daarbij geldt: meten is weten. Anders blijft het gissen wat de organische zuren microbiologisch doen in het product. Met beter meten ga je meer weten en krijg je meer controle over de houdbaarheid. Tegelijkertijd komen er meer data beschikbaar over organische zuren, die met elkaar zijn te vergelijken. En daaruit blijkt nu dus een spreiding in de methodiek én in de analyseresultaten.”

De eigenschappen van vlees

De eigenschappen van vlees spelen daarbij een rol. Het toevoegen van organisch zuur is moeilijk om in iedere productiebadge goed te doen. Van Soest: “Hoe voeg je organische zuren gelijkmatig toe aan een stuk vlees? Dat is lastig. Daarom kunnen de microbiologische effecten van de zuren ook per stukje in het vlees verschillen. Een product als melkpoeder is vrij homogeen. Vlees is dat vaak niet. Wie drie biefstukken koopt bij de slager, krijgt drie biefstukken die elk anders zijn. Dat maakt de monstername ook een uitdaging. Er zijn wel extra stappen en behandelingen voor om dat goed te doen, maar het is zeker gecompliceerd.”

Transport, bewaren en verpakken

Niet alleen de structuur van vlees en de monstername kunnen zorgen voor verschillen. “Zelfs als een vleesverwerker drie identieke stukken vlees zou kunnen versturen naar drie verschillende laboratoria, kunnen zowel de temperatuur als tijdsduur van transport een verschil maken, net als het bewaren en de verpakkingscondities. Het ene stuk vlees bevat mogelijk andere soorten en aantallen micro-organismen, die mogelijk meer of minder verzuring van het vlees kunnen veroorzaken”, licht van Soest toe.

Verschil in analysemethoden

Bovendien heeft ieder laboratorium zo zijn eigen methode om organische zuren in vlees te analyseren. En het analyseren van organische zuren is uitermate complex. Van Soest: “Om de hoeveelheid te bepalen van ieder organisch zuur, moeten alle specifieke organische zuren van elkaar worden gescheiden. En dat is heel lastig. Daarnaast zijn er veel stoffen die de analyse kunnen verstoren. Bijvoorbeeld zout, bepaalde vitamines en aminozuren en suikers zoals druivensuiker. Het is belangrijk dat laboratoria op de hoogte zijn van stoorfactoren, dat de scheiding van de stoffen optimaal is en dat de detectoren gevoeligheden goed kunnen meten.”

Zoektocht naar een betrouwbare analysemethode

Er zijn dus nogal wat factoren die een rol kunnen spelen bij de spreiding in de analyseresultaten van organische zuren. Waar let je op in de zoektocht naar betrouwbare analyseresultaten? Daar kan Van Soest veel over vertellen. Hij kreeg feedback van klanten dat de getallen van analyseresultaten volgens hen niet klopten bij nieuwe producten en nieuwe organische zuren. Van Soest ging samen met zijn team op zoek naar een oplossing: “Wij sluiten graag zoveel mogelijk aan bij officiële nieuwe methodes. Daarom was dit een mooie gelegenheid om NEN-EN 17294 als basis te nemen van onze nieuwe methode. Deze NEN-norm is alleen ontwikkeld voor zes organische zuren in diervoeder. Die methode hebben wij verder uitontwikkeld voor toepassing in alle voeding én diervoeder. Het aantal organische zuren hebben we uitgebreid naar dertien. Deze methode biedt ons de mogelijkheid om uiterst nauwkeurig te meten én de organische zuren heel goed van elkaar te scheiden.”

Uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek heeft voor Eurofins Food, Feed, Water Benelux een nieuwe werkwijze opgeleverd. “Chromatografie zorgt voor de scheiding van de organische zuren op basis van ladingsverschillen en molecuulgrootte. En de hoeveelheid bepalen we op basis van UV-detectie. Daarna hebben we een tweede stap toegevoegd aan de analyse. We controleren op interferenties – oftewel stoorfactoren – via massaspectometrie (MS), dat werkt op basis van molecuulgewicht en structuur. Zo testen we of er achter de pieken in het chromatogram geen andere stof verborgen zit. De test is helemaal gevalideerd voor alle matrices. Nu gaan we voor de accreditatie bij de Raad voor Accreditatie (RvA)”, vertelt Van Soest.

6 tips voor betrouwbare analyseresultaten van organische zuren

Het onderzoek naar een nieuwe methode geeft informatie over stabielere en eenduidigere analyseresultaten. Welke tips zijn er voor vleesverwerkers die een betrouwbare test zoeken? Van Soest geeft 6 tips:

    1. Vraag het certificaat op van de grondstof die wordt toegevoegd aan het product, of laat deze analyseren. Het kan zijn dat in de grondstof ook andere organische zuren voorkomen dan het gewenste organische zuur.slachterij vlees
    2. Vraag na welke stoffen in het product kunnen interfereren tijdens de analyse. Als het goed is kan het laboratorium dat aangeven en controleren zij ook daadwerkelijk of er interferenties zijn. Hoe meer informatie gegeven wordt over de receptuur en het productieproces, hoe beter het laboratorium kan inschatten hoe het analyseproces eruit moet zien om tot de juiste resultaten te komen.
    3. Let op de gevoeligheid van de gebruikte detectoren. Van UV- of MS-detectie is de gevoeligheid bijvoorbeeld heel erg goed, waardoor er mogelijkheden zijn om meer organische zuren te meten.
    4. Hoe vindt de scheiding plaats van de stoffen tijdens de analyse? High-performance vloeistofchromatografie (HPLC) is bijvoorbeeld heel geschikt.
    5. Win advies in over het gelijkmatig toevoegen van organische zuren aan vlees.
    6. Vraag na hoe het laboratorium omgaat met de monstername en de behandeling van het monster voor een representatieve indruk.

Samenwerking tussen laboratoria

Hoe kunnen commerciële laboratoria samenwerken om tot een eenduidige analysemethode te komen? Van Soest: “Het zou mooi zijn als we tot een officiële analysemethode kunnen komen voor organische zuren. Dat vergt tijd en veel afstemming. Tot die tijd kunnen laboratoria bijvoorbeeld vergelijkingsonderzoeken doen tijdens ringtests met andere laboratoria. Uit een eerdere ringtest blijkt dat de analyseresultaten voor standaardproducten overeenkomen, maar dat sommige methodes niet alle organische zuren op een goede manier kunnen meten, met name als er geen extra controle plaatsvindt op interferenties. Daarnaast helpen we collega-laboratoria ook wel bij complexe vragen.”

Auteur: Eurofins Food, Feed, Water Benelux, kennispartner van VMT.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.