Beeld: ©NVWA
NVWA

NVWA: mogelijk libidoverhogende stoffen in honingproducten

De NVWA heeft aanwijzingen over de aanwezigheid van libidoverhogende stoffen in honing. De producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven. Volgens de NVWA geven indicatieve test aan dat sommige honingproducten zeer waarschijnlijk de stoffen tadalafil, flibanserin en sildenafil bevatten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Vereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er

Het doel van machinevalidatie is om te verzekeren dat de machine in de productie qua veiligheid en kwaliteit in orde is. Aan QA'ers de taak om belangrijke zaken te controleren zodat de machine voldoet aan alle eisen. Het traject begint al vóór de aanschaf van een nieuwe apparatuur, zodat met zekerheid de juiste machine wordt aangeschaft op gebied van QA.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

KENNISPARTNER - In 2011 werden meer dan 3.000 mensen ziek na het eten van kiemgroenten die waren besmet met de EHEC-bacterie O104-H4. Ook recenter zijn er recalls geweest voor onder meer softijs, biefstuk, bloemkool en carpaccio. Hoe kan je besmetting voorkomen?

Kathleen Malfroy, CEO Normec Foodcare QA België: “Er is een cultuuromslag nodig om voedselveiligheid echt te kunnen borgen.”
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Trending in 2022: Voedselveiligheid en duurzaamheid onlosmakelijk...

De voedingsmiddelenindustrie heeft zich de afgelopen jaren heel flexibel en snel moeten aanpassen aan alles wat op de industrie afkwam. De verschillende normen en klantenaudits namen tegen de verwachting in alleen maar toe, maar ook had de industrie te kampen met diverse crises als de dioxine-, fipronil- en Listeriacrisis. "In dat speelveld raken QA-diensten vaak overbelast", vertelt Kathleen Malfroy. "Zeker als ook het duurzaamheidsthema op hun bordje terechtkomt. De cultuur van de organisatie wordt daarom steeds belangrijker."

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."

Scientists using tablet to control vats in the lab
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Digitalisering is onmisbaar voor de kwaliteitsmanager

De druk op de kwaliteitsmanager neemt toe door steeds complexere productieprocessen, strengere eisen van klanten en consumenten en nieuwe wet- en regelgeving. Veel tijd wordt besteed aan het registreren en aantoonbaar maken van werkzaamheden. Digitalisering zorgt ervoor dat de data- en informatiestromen beheersbaar blijven. Ook zorgt het voor meer efficiëntie en samenwerking. In dit artikel leggen we uit waarom digitalisering van werkprocessen noodzakelijk is.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Zo voldoe je aan de richtlijnen voor ethyleenoxidegehalte in...

KENNISPARTNER - Eind 2020 werd ethyleenoxide aangetroffen in een partij sesamzaad in India. Omdat er nu extra aandacht op het gewasbeschermingsmiddel is gevestigd, wordt het ook in andere producten gevonden. De NVWA controleert en interpreteert de EU-richtlijnen daarbij nauwer dan de autoriteiten in sommige andere EU-landen. Hoe kan je aan deze richtlijnen voldoen en de voedselveiligheidsrisico's beheersen?

Foto: NABC
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Afrikaanse specerijenmarkten worden klaargestoomd voor handel met EU...

De specerijenmarkt groeit sterk, met de covid-19-pandemie als extra aanjager. Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland bieden grote kansen aan exporteurs van gember, ongemalen peper, gedroogde peper, kurkuma en kruidnagel. Nieuwe markten in Afrika worden klaargestoomd voor de handel met de EU en Nederland.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Minder pesticiden gebruikt, toch blijft monitoring van residulimieten...

KENNISPARTNER - Volgens Eurostat werden er in 2019 15% minder pesticiden verkocht in Nederland en in België 11% minder. Zet de trend door en betekent dit dat het aantal gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de Benelux daalt? En dat er minder overschrijdingen zijn van pesticiden-residuen op AGF-producten? We vragen het Daphne van Damme, senior accountmanager bij het Eurofins laboratorium in Zeeuws-Vlaanderen.

Technologie & Techniek

Hoe ga je om met listeria-studies en analyses via FSSP 4.0?

In Listeria-studies en bij productontwikkeling wordt vaak gebruik gemaakt van het Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP) 4.0 model. Welke analyses zijn nodig om het model volledig te kunnen invullen? En welke randvoorwaarden gelden daarbij?

  1. Incident of calamiteit? Zo red je de bedrijfscontinuïteit van een voedingsmiddelenbedrijf
  2. 4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's
  3. Brood, gebak en koek: 8 tips om aan de nieuwste eisen te voldoen
  4. Spreiding in hoeveelheid azijnzuur bemoeilijkt modellering van Listeria-uitgroei
  5. Productiepersoneel snel op corona testen? Deze lessen leren we uit de topsport
  6. 6 tips voor de vleesindustrie voor betrouwbare analyses van organische zuren
  7. Extra risico op fraude met sesamzaad: wees niet alleen alert op partijen uit India
  8. 'Perslucht voldoet vaak niet aan kwaliteitsverwachtingen'
  9. Voedselveiligheidsstandaarden na 2020: een kijkje in de glazen bol
  10. Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van Bacillus cereus
  11. Nieuwe Europese richtlijn MOSH MOAH-analyse
  12. Melkallergenen: maak de juiste analyse
  13. Vijf misverstanden over de Listeria-regelgeving uit Informatieblad 85
  14. Accreditatie van bedrijfslaboratorium biedt vertrouwen
  15. Wanneer is een challengetest noodzakelijk?
  1. Acrylamide: Een klein molecuul, een grote uitdaging
  2. Beheersing van Listeria in de foodsector
  3. Bedrijfskleding aanschaffen? Zeven criteria om je productkeuze te bepalen
  4. WGS bij besmetting is prachtig, maar preventie is beter
  5. Listeria: Voorkomen is beter dan genezen
  6. Verbeter de voedselveiligheid door slim gebruik te maken van microbiologische analyseresultaten
  7. Lessen die we kunnen leren uit de praktijk over Listeria monocytogenes
  8. Verliezen we de strijd van de microbiologie?
  9. Hoe betrouwbaar is het gebruikte medium bij microbiologisch onderzoek?
  10. Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen
  11. Procescontrole van microbiologische analyses is essentieel voor kwaliteitsborging
  12. Betrek de hele voedselveiligheidsketen bij het voorkomen van contaminatie
  13. Kiemgetal vlees voorspellen binnen vijftien seconden
  14. Hoe werkt droog desinfecteren?
  15. Nieuwe verpakkingsmethoden: Hoe blijf je de voedselveiligheid waarborgen? (longread)