Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

KENNISPARTNER - Afhankelijk van de hygiëne-eisen kunnen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in een low-care, high-care of high-risk omgeving produceren. Maar wat is de betekenis van deze begrippen? En hoe vindt een wasserij voor bedrijfskleding aansluiting bij de hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie?

De definitie van low-care, high-care en high-risk is als volgt:

Low-care

Een ruimte waar de verwerking van of omgang met goederen een minimaal risico op contaminatie of groei van micro-organismen oplevert, of waar de daaropvolgende verwerking of bereiding van het product door de consument productveiligheid garandeert.

High-care

Een ruimte die is ontworpen naar hoge hygiënestandaarden en waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken.

High-risk

Een fysiek afgescheiden ruimte die is ontworpen naar een hoge hygiënestandaard, waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te voorkomen.

Wassen van bedrijfskleding volgens standaarden industrie

Als  ingezoomd wordt op de voedingsmiddelenindustrie, gelden onder meer IFS, BRC en ISO 22000 als standaarden voor een voedselveilige productie van voedingsmiddelen, met HACCP als basis. De industrie heeft de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de gestelde hygiëne-eisen, waarbij ook toeleveranciers een zeer belangrijke rol spelen. Als het bijvoorbeeld gaat om het wassen van bedrijfskleding zijn daar de volgende eisen met betrekking tot IFS en BRC aan te verbinden:

Voor een algemene of low-care productieomgeving:

  • Een duidelijk onderscheid tussen vuile en schone kleding;
  • Effectieve reiniging van beschermende kleding;
  • De gereinigde kleding wordt tot gebruik beschermd aangeboden (in bijvoorbeeld slopen of zakken).

Voor een high-care of high-risk productieomgeving:

  • De wasserij wordt ge-audit met een frequentie gebaseerd op risico;
  • De beschermende kleding is commercieel steriel na het wassen en drogen en wordt geseald aangeboden;
  • De beschermende kleding wordt ten minste dagelijks verwisseld.

Aansluiting bij de voedingsmiddelenindustrie

Voor het reinigen van ‘foodkleding’ doen wasserijen er verstandig aan om de wasfaciliteiten en certificatie af te stemmen op de hygiëne-eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld door bedrijfskleding te onderhouden in een high-care wasserij. Zo is de industrie, ongeacht productie in een low-care, high-care of high-risk omgeving, verzekerd van écht schone kleding.

Auteur: Margriet Heling, externe kwaliteitsmanager Lavans, kennispartner van VMT

Vereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er

Vereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er

Het doel van machinevalidatie is om te verzekeren dat de machine in de productie qua veiligheid en kwaliteit in orde is. Aan QA'ers de taak om belangrijke zaken te controleren zodat de machine voldoet aan alle eisen. Het traject begint al vóór de aanschaf van een nieuwe apparatuur, zodat met zekerheid de juiste machine wordt aangeschaft op gebied van QA.

Toekomstbestendige fabriek: zorg voor integrale veiligheidsaanpak

Toekomstbestendige fabriek: zorg voor integrale veiligheidsaanpak

KENNISPARTNER - Veiligheid. Vanuit welk oogpunt bekijk je dat? De QA-manager zal onmiddellijk aan voedselveiligheid en daarmee de veiligheid van consumenten denken, terwijl de onderhoudsmonteur eerder de productie- of procesveiligheid in gedachten heeft. Vraag het aan de personeelsmedewerker, dan zal hij beginnen over slipgevaar of het beschermende hekje tegen valgevaar boven op de tank.

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

KENNISPARTNER - In 2011 werden meer dan 3.000 mensen ziek na het eten van kiemgroenten die waren besmet met de EHEC-bacterie O104-H4. Ook recenter zijn er recalls geweest voor onder meer softijs, biefstuk, bloemkool en carpaccio. Hoe kan je besmetting voorkomen?

Kathleen Malfroy, CEO Normec Foodcare QA België: “Er is een cultuuromslag nodig om voedselveiligheid echt te kunnen borgen.”

Trending in 2022: Voedselveiligheid en duurzaamheid onlosmakelijk...

De voedingsmiddelenindustrie heeft zich de afgelopen jaren heel flexibel en snel moeten aanpassen aan alles wat op de industrie afkwam. De verschillende normen en klantenaudits namen tegen de verwachting in alleen maar toe, maar ook had de industrie te kampen met diverse crises als de dioxine-, fipronil- en Listeriacrisis. "In dat speelveld raken QA-diensten vaak overbelast", vertelt Kathleen Malfroy. "Zeker als ook het duurzaamheidsthema op hun bordje terechtkomt. De cultuur van de organisatie wordt daarom steeds belangrijker."

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.