Hoe werkt droog desinfecteren?

Hoe werkt droog desinfecteren?

KENNISPARTNER - Droog desinfecteren van een productieruimte en apparatuur komt steeds vaker voor in de voedingsmiddelenindustrie. Droog desinfecteren kan in alle productiebedrijven worden toegepast en worden ingezet tegen alle vormen van bacteriële besmetting. Hoe werkt het precies? Waarop is het desinfecterende vermogen gebaseerd?

Net als bij alle vormen van desinfectie, is de voorwaarde bij droog desinfecteren dat er eerst een goede reiniging plaatsvindt van de ruimte en apparatuur. Als aan die voorwaarde is voldaan kan droge desinfectie plaatvinden. Kort gezegd gaat droge desinfectie uit van een droge damp op basis van waterstofperoxide. Tijdens het verspreiden van de damp mogen gedurende de inwerktijd geen medewerkers in de productieruimte zijn. De inwerktijd is afhankelijk van de grootte van de te desinfecteren ruimte. De productieplanning zal hier dan ook op afgestemd moeten zijn.

Lucht wordt geïoniseerd

Om een droge desinfecterende damp te creëren wordt gebruik gemaakt van een machine met een ultra-snelheidsturbine, waarbij 22.000 tpm wordt bereikt. Hierdoor wordt lucht met een snelheid van 80 m/s uit de machine geblazen. De uitgeblazen lucht wordt verwarmd tot 40°C, waardoor het proces van ionisatie wordt verbeterd. Door het venturi-effect van de cycloonwerveling die door de machine wordt gecreëerd, worden enkele druppels vloeistof - op basis van waterstofperoxide - toegevoegd aan de warme lucht. Deze vloeistof wordt gefragmenteerd tot een gasachtige vorm en geïoniseerd door overdracht van de positieve en negatieve ladingen van de lucht. Hierdoor ontstaan H⁺ en OH¯.

Desinfectie door vrije radicalen

Transformatie van H₂O₂ in 2 radicalen OH¯ (hydroxyl-radicalen) wordt nu mogelijk. Desinfectie vindt plaats door deze vrije OH¯-radicalen. Die brengen hun elektronen over naar het bacteriële membraan. De polariteit verandert en het micro-organisme implodeert. Vervolgens geven de radicalen de decompositie van: H₂O + ½ O₂. De geactiveerde H⁺ vormt zich terug naar H₂-gasvorm. Als droge damp behoudt H₂O₂ hetzelfde goede desinfecterende effect zoals in vloeibare vorm, maar verliest het de sterk oxiderende eigenschap door de vorming van OH¯-ionen.

Verlaging desinfectiedruk

De droge damp met vrije radicalen bereikt alle plaatsen in de productieruimte waar ook zuurstof komt. Dus ook plekken waar niet altijd een juiste reiniging plaatsvindt worden bereikt. Denk aan plafonds, kabelgoten of luchtkanalen. Naast desinfectie van de ruimte en apparatuur verlaagt de droge desinfectie dus ook de infectiedruk.

Meer lezen over dit onderwerp

Auteur: Hugo ter Hoeve, mede-eigenaar Simpeldesinfecteren.nl, kennispartner van VMT

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Illustratie: Larissa Sas
Kennis uit de markt

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock
Reclame Code Commissie

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Beeld: Shutterstock
Reclame Code Commissie

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade
Biologisch

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.