Betrek de hele voedselveiligheidsketen bij het voorkomen van contaminatie

Betrek de hele voedselveiligheidsketen bij het voorkomen van contaminatie

KENNISPARTNER - Er zijn veel redenen voor de voedingsmiddelenindustrie om in high care productieruimten te werken. Om contaminatie bij het verwerken van voedingsmiddelen te voorkomen, moet de hele voedselveiligheidsketen evenwel bij dit precaire proces betrokken worden.

Voedselveiligheid is een hot item in de voedingsmiddelenindustrie. Logisch, want klanten en overheid stellen hoge eisen en een recall wil je hoe dan ook voorkomen. Voedselverwerkende bedrijven zijn zich over het algemeen dan ook erg bewust van de hygiëne in hun productieruimte. Door processen vooraf goed in te richten, kunnen ze zich achteraf een hoop ellende besparen.

Een high care productieruimte kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Waar voedingsmiddelen onder strikt gecontroleerde omstandigheden worden verwerkt, is het risico op besmetting met micro-organismen klein.

Voorkomen van contaminatie

Ook als het gaat om foodkleding merk ik dat steeds meer voedselverwerkers bewust bezig zijn met het voorkomen van contaminatie. Ze auditen ons, vanuit eigen motivatie of doordat hun klanten dit verlangen. En terecht, want kleding moet schoon zijn. Dat vraagt onder meer om een dagelijkse wisseling van kleding. Doe je dat als voedselverwerker niet, dan neemt het aantal micro-organismen de volgende dag sterk toe. Wat ik trouwens net zo belangrijk vind, is dat een medewerker zich door deze dagelijkse routine bewuster is van het eigen gedrag.

Daar zie ik ook een rol weggelegd voor ons als dienstverlener in bedrijfskleding. Ja, schone kleding moet contaminatie voorkomen, of de voedselproductie nu in een high care ruimte plaatsvindt of niet. Maar ik zie voor ons ook een uitdaging om het ketendenken bij bedrijven en medewerkers wat betreft hygiëne te stimuleren. Bijvoorbeeld door instructies over het juist aantrekken van beschermende kleding te verstrekken. Of door workshops over het belang van persoonlijke hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie te geven.

Aansluiten bij certificatie in de voedingsmiddelenindustrie

In de wasserijsector is RABC (Risk Analysis and Biocontamination Control) de geldende hygiënenorm. Uiteraard voldoet onze high care wasserij aan deze norm en meer dan dat, maar we willen met onze proceseisen helemaal aansluiten bij de voedingsindustrie. Recent hebben we daarom onze eigen high care wasserij vernieuwd en uitgebreid. Dit is een afgesloten ruimte waar we alleen bedrijfskleding voor de voedingsmiddelenindustrie onderhouden. In deze ruimte werken wij conform ISO 22000, waarvan de certificatie naar verwachting dit voorjaar plaatsvindt. Dit is uniek in Nederland en betekent dat we werken met dezelfde hygiëne-eisen en hygiënemaatregelen als voedselverwerkende bedrijven.

Zo kunnen we op gelijkwaardig niveau praten over voedselveiligheid en het voorkomen van contaminatie. Met kwaliteitsmanagers, voedingsmiddelentechnologen en andere betrokkenen in de keten. Praat u mee?

Auteur: Michel Heerkens, eigenaar van Lavans, kennispartner van VMT

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.