Betrek de hele voedselveiligheidsketen bij het voorkomen van contaminatie

Betrek de hele voedselveiligheidsketen bij het voorkomen van contaminatie

KENNISPARTNER - Er zijn veel redenen voor de voedingsmiddelenindustrie om in high care productieruimten te werken. Om contaminatie bij het verwerken van voedingsmiddelen te voorkomen, moet de hele voedselveiligheidsketen evenwel bij dit precaire proces betrokken worden.

Voedselveiligheid is een hot item in de voedingsmiddelenindustrie. Logisch, want klanten en overheid stellen hoge eisen en een recall wil je hoe dan ook voorkomen. Voedselverwerkende bedrijven zijn zich over het algemeen dan ook erg bewust van de hygiëne in hun productieruimte. Door processen vooraf goed in te richten, kunnen ze zich achteraf een hoop ellende besparen.

Een high care productieruimte kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Waar voedingsmiddelen onder strikt gecontroleerde omstandigheden worden verwerkt, is het risico op besmetting met micro-organismen klein.

Voorkomen van contaminatie

Ook als het gaat om foodkleding merk ik dat steeds meer voedselverwerkers bewust bezig zijn met het voorkomen van contaminatie. Ze auditen ons, vanuit eigen motivatie of doordat hun klanten dit verlangen. En terecht, want kleding moet schoon zijn. Dat vraagt onder meer om een dagelijkse wisseling van kleding. Doe je dat als voedselverwerker niet, dan neemt het aantal micro-organismen de volgende dag sterk toe. Wat ik trouwens net zo belangrijk vind, is dat een medewerker zich door deze dagelijkse routine bewuster is van het eigen gedrag.

Daar zie ik ook een rol weggelegd voor ons als dienstverlener in bedrijfskleding. Ja, schone kleding moet contaminatie voorkomen, of de voedselproductie nu in een high care ruimte plaatsvindt of niet. Maar ik zie voor ons ook een uitdaging om het ketendenken bij bedrijven en medewerkers wat betreft hygiëne te stimuleren. Bijvoorbeeld door instructies over het juist aantrekken van beschermende kleding te verstrekken. Of door workshops over het belang van persoonlijke hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie te geven.

Aansluiten bij certificatie in de voedingsmiddelenindustrie

In de wasserijsector is RABC (Risk Analysis and Biocontamination Control) de geldende hygiënenorm. Uiteraard voldoet onze high care wasserij aan deze norm en meer dan dat, maar we willen met onze proceseisen helemaal aansluiten bij de voedingsindustrie. Recent hebben we daarom onze eigen high care wasserij vernieuwd en uitgebreid. Dit is een afgesloten ruimte waar we alleen bedrijfskleding voor de voedingsmiddelenindustrie onderhouden. In deze ruimte werken wij conform ISO 22000, waarvan de certificatie naar verwachting dit voorjaar plaatsvindt. Dit is uniek in Nederland en betekent dat we werken met dezelfde hygiëne-eisen en hygiënemaatregelen als voedselverwerkende bedrijven.

Zo kunnen we op gelijkwaardig niveau praten over voedselveiligheid en het voorkomen van contaminatie. Met kwaliteitsmanagers, voedingsmiddelentechnologen en andere betrokkenen in de keten. Praat u mee?

Auteur: Michel Heerkens, eigenaar van Lavans, kennispartner van VMT

Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.