Mérieux koopt Institut Kirchhoff om Duitse bedrijven meer te bieden

Mérieux koopt Institut Kirchhoff om Duitse bedrijven meer te bieden

Mérieux NutriSciences neemt Institut Kirchhoff Berlin volledig over, een Berlijns bedrijf dat chemische, fysische, moleculair-biologische en microbiologische onderzoeken uitvoert.

Mérieux NutriSciences kocht onlangs ook de Duitse voedseletiketterings- en regulatorische activiteiten van Swiss Food. Hiermee kan het bedrijf nu een compleet arsenaal voedselveiligheidsdiensten aan de Duitse voedingsindustrie aanbieden.

Institut Kirchhoff werd in 1983 opgericht door dr. Erhard Kirchhoff. Het instituut biedt erkende wetenschappelijke expertise op voedselveiligheidsgebied voor de Duitse markt en daarbuiten. Bij het bedrijf werken 180 mensen die jaarlijks ongeveer negentigduizend monsters verwerken.

Duitse voedselveiligheid

"Deze aankoop is een belangrijke stap in onze strategie om een leidersrol te vervullen in de Europese voedselveiligheidssector, omdat het ons in staat stelt om één van de meest belangrijke markten in Europa te betreden. We zijn verheugd het getalenteerde team van Institut Kirchhoff Berlin bij ons voegen," zegt Philippe Sans, directeur bij Mérieux NutriSciences.

Dr. Erhard Kirchhoff en Dr. Jutta Kunert-Kirchhoff, oprichters van Institut Kirchhoff, voegden hieraan toe: "We zijn verheugd dat de verandering in eigendom de toekomst van het Institut Kirchhoff in een toekomstgerichte en duurzame richting heeft gebracht. We zijn ervan overtuigd dat deze stap ons in staat zal stellen ons potentieel nog intensiever te ontwikkelen."

Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle zuivelproducten zijn gemaakt. Kwaliteitsborgingssystemen garanderen voedselveilige rauwe melk. Maar door de aanscherping van regelgeving en de komst van 'nieuwe' contaminanten blijft bijsturing nodig.

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Beeld: ©NVWA

NVWA: mogelijk libidoverhogende stoffen in honingproducten

De NVWA heeft aanwijzingen over de aanwezigheid van libidoverhogende stoffen in honing. De producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven. Volgens de NVWA geven indicatieve test aan dat sommige honingproducten zeer waarschijnlijk de stoffen tadalafil, flibanserin en sildenafil bevatten.

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Volgens een onderzoek waren onvoldoende verhitte bruine bonen de oorzaak van een groot aantal zieken in een uitbraak van acute gastro-enteritis in Frankrijk, veroorzaakt door plantengifstoffen.

Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als...

Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van het Panamakanaal eind januari, de oorlog in Oekraïne, coronapandemie en de energiecrisis. Dergelijke veranderingen brengen nieuwe contaminatierisico's met zich mee. In dit stappenplan een checklist voor grondstoffen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.