Coronavirus doet verkopen rijst omhoogschieten: 150% omzetgroei

Coronavirus doet verkopen rijst omhoogschieten: 150% omzetgroei

Het hamstergedrag van consumenten is duidelijk zichtbaar in de verkoopcijfers van rijst. In de tweede week van maart namen de verkopen met 150 procent toe. Ook de omzet van brood, diepvriesgroenten en pasta nam fors toe.

Dat blijkt uit omzetcijfers van onder andere rijst die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten heeft gebracht

Rijst

‘De omzet van rijst nam al vanaf de laatste week van februari toe. In de eerste week van maart vlakte de omzetgroei vervolgens wat af, waarna in de tweede week van maart een stevige groei van de omzet wordt gemeten’, zo omschrijft het bureau de ontwikkelingen.

Brood en graanproducten

De trend bleef niet beperkt tot rijst. CBS: ‘Rijst behoort, net als pasta, tot de productgroep brood en graanproducten. Dit is de productgroep met voedingsmiddelen waar in de tweede week van maart de hoogste omzet door de supermarkten is behaald.’

Diepvriesgroenten

Ook de omzet van houdbare producten, zoals conserven, diepvriesgroenten en pasta nam procentueel gezien sterk toe. De omzet van groenteconserven en diepvriesgroenten lagen beide ruim 115 procent hoger. Overigens ging ook de omzet van verse groenten omhoog, maar veel minder hard (met bijna 30 procent), meldt het CBS.

Verkopen van handzeep vijf keer over de kop

Niet geheel onverwacht ziet ook het CBS een duidelijke piek in de verkopen van producten als toiletpapier en handzeep, waar de indexen nog veel hoger lagen dan bij rijst en aanverwante producten. ‘De omzet van handzeep lag vijf keer hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook in de laatste week van februari en in de eerste week van maart waren er al sterk verhoogde omzetcijfers voor handzeep.’

Hoge indexen voor toiletpapier en zelfzorgmedicijnen

Dat geldt dus ook voor toiletpapier. ‘De omzet van toiletpapier is in de tweede week van maart ruim verdubbeld in vergelijking met dezelfde week in 2019, terwijl de omzetcijfers voor dit product doorgaans vrij constant zijn.’ Ook de omzet van farmaceutische producten zoals zelfzorgmedicijnen lag in de tweede week van maart 150 procent hoger dan dezelfde week een jaar eerder.

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Vlnr: Annie Alting (Factor Delta), Dionne Irving (VMT), Wouter Kleijbeuker (Luiten vleeswaren) en Jan Mones (Boboli)

Webinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze duurzaamheidswetgeving uitlegde. Het bedrijf heeft intussen veel praktijkervaring opgedaan. In dit webinar deelt Annie Alting praktische lessen en tips & tricks. Ook schoven 2 kwaliteitsmanagers aan (van Luiten vleeswaren en Boboli) om te vertellen over hun aanpak.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous.

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne' broodtarwe. In deel 3 van deze serie gaan we in op de verschillen in (oer)granen en het mogelijke effect ervan op de darmgezondheid.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer berichten over vermeende gevaren van brood de kop opsteken, gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.