04/04/2025 | Cursus hygiënisch ontwerpen - transportband
De cursus hygiënisch ontwerpen - transportband vindt plaats op 4 april in Utrecht.
De cursus hygiënisch ontwerpen - transportband vindt plaats op 4 april in Utrecht.
De cursus CIP en Innovatieve reinigingstechnieken vindt plaats op 6 februari in Utrecht.
De cursus hygiënisch ontwerpen vindt plaats op 16 januari in Utrecht.
Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp naar een praktische invulling is vrij complex. Dit artikel van Hygienic Design Network (HDN) geeft inzicht in alle aspecten. Onderaan een tiental tips.
Wat is de rol van ontvochtiging in het bevorderen van voedselveiligheid, met speciale aandacht voor de controle van ziekteverwekkers zoals Campylobacter en Listeria monocytogenes. En welke wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen kunnen hierbij worden toegepast? Kijk in dit artikel het webinar terug hierover.
De huidige wijze van schoonmaken van voedingsmiddelenfabrieken kan gemakkelijk leiden tot een microbiële besmetting met listeria. Vochtbeheersing tijdens en na de reiniging is belangrijk om besmetting te voorkomen, zo is de boodschap van Wouter Burggraaf.
Vaak zijn de huidige reinigings- en ontsmettingsprocedures in levensmiddelenbedrijven onvoldoende om ongewenste bacteriën die hardnekkig vastgehecht zijn aan oppervlakken te verwijderen. Diepgaand Belgisch onderzoek van ILVO hiernaar moet daar verandering in brengen.
Een belangrijk aspect van het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit is hygiënisch ontwerpen. Hoe worden de ontwerpen van de apparatuur en faciliteiten zo geoptimaliseerd dat er geen risico's ontstaan voor besmetting, verontreiniging of bacteriegroei? In een speciale Collectie verhalen en achtergronden van VMT hierover vind je nuttige handreikingen hiervoor.
Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."
De toepassingen van perslucht zijn oneindig: pneumatiek, sorteren, filteren, beluchten, verpakken, reinigen. "Maar perslucht vormt een risico, zeker in de voedingsmiddelenindustrie", zegt Sara Deckers, specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies B.V. "We vertalen de richtlijnen voor persluchtkwaliteit in harde cijfers, om inzicht te geven in de kwaliteit ervan en samen met de klant te kijken of er bedrijfsaanpassingen nodig zijn om de risico's te beperken."