Oma's snoepwinkel - was de hygiëne toen beter?

Oma's snoepwinkel - was de hygiëne toen beter?

Toen ik klein was, werkte mijn oma in het weekend in een klein snoepwinkeltje. Het was piepklein, heel donker en elke centimeter was gevuld met potten, bakjes en mandjes snoep, lolly's en andere lekkernijen.

Mijn oma was streng als het op beleefdheid en hygiëne kwam. Elke klant moest beleefd om een zakje snoep vragen. De desbetreffende glazen pot met snoep werd van de plank gehaald en de gevraagde hoeveelheid op een grote weegschaal met ijzeren gewichten afgewogen.

Het snoep werd vervolgens in een papieren zakje geschonken en mee gegeven aan het dankbare klantje. Toen ik een keertje mocht helpen, heb ik een papieren zakje gepakt en - om het zakje open te maken - erin geblazen. Mijn oma was verbolgen: "Dat mag je niet dóen! Dat is onhygiënisch!"

Dit verhaal speelde zich meer dan 40 jaar geleden af. Snoepgoed wordt nu natuurlijk in grote getallen voorverpakt in fabriekshallen waar steeds hogere eisen aan hygiëne worden gesteld. De fabrikant investeert vaker in hightech machines om de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van het product te garanderen. De lucht die ik destijds in het zakje heb geblazen is vervangen door industriële lucht: perslucht.

Wat zijn de risico’s van perslucht?

Perslucht wordt gegenereerd door lucht van buitenaf aan te zuigen en in een compressor te comprimeren. Alle vervuiling die in de buitenlucht aanwezig is zoals vocht, olie, stof en bacterie worden in de compressor vermenigvuldigd met het aantal bar aan werkdruk, in vele gevallen 7 bar (overdruk).

Waar wordt perslucht ingezet?

Perslucht dient als transportlucht voor het vervoeren van droge stoffen vanuit een bulkwagen tot een silo; als proceslucht voor het aansturen van kleppen en ventielen en als reinigingslucht voor het schoon blazen van leidingwerk en machines.

Perslucht wordt ook als ingrediënt of als toevoeging gebruikt. Consumptie-ijs wordt bijvoorbeeld belucht door het toevoegen van perslucht en verpakkingen worden open geblazen door perslucht.

BRC8

Perslucht komt dus op vele plaatsen direct in contact met levensmiddelen en dus ook alle vervuiling. Waarom mag de lucht uit mijn mond niet in dat kleine snoepzakje komen, maar vervuilde perslucht dan wel?

Het BRC8 eist dat perslucht moet worden bewaakt om contaminatie te voorkomen”

Het antwoord is simpel: het mag niet! Het BRC8 eist dat perslucht die direct in contact komt met het voedingsmiddel, moet worden bewaakt om contaminatie te voorkomen. Tevens dient er filtratie geïnstalleerd te worden bij point-of-use.

Hoe moeten we perslucht meten?

Volgens de ISO 8573.1 wordt stof, olie en vocht gemeten en in een klasse geplaatst die de kwaliteit van de perslucht aangeeft. Met een goede persluchtbehandeling wordt een laag gehalte aan vocht, olie en stof bereikt, waardoor de ontwikkeling van bacterie, wat een risico vormt voor de gezondheid van de consument, wordt geminimaliseerd.

Om de persluchtkwaliteit te meten, heeft de producent enkele mogelijkheden. Hij kan persluchtmeetapparatuur installeren die de kwaliteit continu meet en bewaakt. De data van de metingen wordt voortdurend opgeslagen waardoor informatie uit het verleden eenvoudig kan worden opgeroepen. Wanneer een overschrijding van de grenswaarden dreigt, wordt een alarmsignaal afgegeven waardoor tijdig ingrijpen gefaciliteerd wordt en het product voortdurend beschermd is tegen contaminatie als gevolg van vervuilde perslucht.

De voordelen voor de producent:

  • Continu meting en bewaking van de persluchtkwaliteit
  • Registratie van meetwaardes
  • Data uit het verleden kan te allen tijde worden opgevraagd
  • Alarmsignaal bij dreigende overschrijding van grenswaardes
  • Tijdig maatregelen kunnen nemen wanneer contaminatie dreigt
  • Bescherming van het product tegen vervuiling afkomstig uit het persluchtcircuit
  • Energiebesparende potentieel

Air Quality Audit

Een andere mogelijkheid om de kwaliteit te meten is het uitvoeren van een Air Quality Audit volgens ISO 8573.1. De Air Quality Audit is een onafhankelijke meting van de persluchtkwaliteit in uw systeem, uitgevoerd door middel van state-of-the-art sensortechnologie en dataregistratieapparatuur.

De Air Quality Audit wordt uitgevoerd gedurende één dag, terwijl uw productieproces gewoon doorloopt. De gemeten waardes worden geanalyseerd en vervolgens in een schriftelijke rapportage uitgebracht, voorzien van een conclusie over de kwaliteit en advies over eventueel te nemen maatregelen om de kwaliteit te verbeteren.

Sara Deckers

Het meten van uw persluchtkwaliteit helpt u uw proces te bewaken, uw product te beveiligen en uw portemonnee te beschermen.

Met dank aan mijn oma voor een wijze levensles!

Wilt u meer weten over voedselveiligheid en perslucht? Download de gratis whitepaper of neem contact op met ons voor advies op maat.

Dit artikel is gesponsord door Beko Technologies

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.