Hoe duurzaam is groene energie?

Hoe duurzaam is groene energie?

Groene energie komt regelmatig negatief in het nieuws. Energieleveranciers kopen bijvoorbeeld groencertificaten zonder dat er extra geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Hoe weet je als bedrijf dat de groene energie die je inkoopt ook echt duurzaam is en een bijdrage levert aan een beter milieu?

Veel groene energie die in Nederland wordt aangeboden, is alleen groen op papier. Energiemaatschappijen kopen hiervoor groencertificaten uit het buitenland, voornamelijk uit Noorwegen. In Noorwegen wordt vrijwel alle stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales.

De Noren hechten zelf weinig waarde aan groencertificaten. Al hun elektriciteit is vanzelfsprekend groen. Daarom worden deze certificaten verkocht aan het buitenland. Op deze manier wordt grijze stroom als groene stroom verkocht zonder dat er extra geïnvesteerd wordt in duurzame energie.

Biomassa

Energiemaatschappijen kunnen er ook voor kiezen om groene energie op te wekken uit biomassa. Dit betekent dat groen afval verbrandt, vergist of vergast wordt, zodat er elektriciteit of biogas ontstaat. Deze manier van werken is CO2-neutraal. De bomen en planten hebben namelijk CO2 opgenomen om te groeien. Bij de omzetting van biomassa in bio-energie komt deze CO2 weer vrij. Het percentage CO2 in de atmosfeer blijft hierbij gelijk.

Toch is ook deze methode vaak niet zo duurzaam als dat het lijkt. Vaak wordt er hout verbrand om bio-energie te generen. Of er worden gewassen speciaal geteeld voor biomassa. Dit gaat ten koste van landbouwgrond die ook gebruikt kan worden voor de voedselproductie.

Windenergie

Windenergie wordt over het algemeen gezien als een energiebron die wel écht duurzaam is. Natuurlijk heeft ook windenergie nadelen. Het is duurder dan energie uit fossiele brandstoffen. Ook is het niet betrouwbaar, omdat het niet altijd waait. Bovendien kunnen windmolens horizonvervuiling en geluidshinder veroorzaken. Maar voor het milieu is windenergie een van de beste opties.

Op de website van hoyhoy zijn verschillende duurzame energiepakketten met elkaar te vergelijken. Hoyhoy kwalificeert een pakket als groen als meer dan 80% van de energie in Nederland wordt opgewekt uit wind, zon of waterkracht. Bij alle producten vind je een stroometiket. Hier staat in percentages aangegeven waar de stroom vandaan komt.

Zonnepanelen

Een andere manier om over te gaan op duurzame energie is: investeren in zonnepanelen. Bedrijven kunnen hierbij gebruik maken van verschillende subsidiemogelijkheden. De investering komt in de eerste plaats in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Dit betekent dat bedrijven 54,5% van de investeringskosten mogen aftrekken van hun fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Ligt de investering tussen de 2.301 en 306.931 euro? Dan kunnen bedrijven ook eenmalig gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De hoogte van de bedragen verschilt per jaar. Op de website van de Belastingdienst vind je tabellen met de actuele cijfers.  Levert de installatie meer dan 15 kilowattpiek (kWp) en heeft het bedrijf een grootverbruikaansluiting? Dan kun je ook gebruik maken van de SDE+-subsidie.

Vanaf 1 januari wordt de SDE+ verbreed naar de SDE++. Dit betekent dat meer projecten voor deze subsidie in aanmerking komen.

Salderen

De elektriciteit die een bedrijf zelf opwekt wordt verrekend met de elektriciteit die het afneemt van de energieleverancier. Dit wordt salderen genoemd. De meeste bedrijven verbruiken meer elektriciteit dan dat ze zelf opwekken. Toch kan het zijn dat je stroom terug gaat leveren aan het net. Hier ontvang je een terugleververgoeding voor.

In de hoyhoy prijsvergelijker kun je invullen hoeveel stroom je verwacht terug te leveren aan het net. Hier wordt dan rekening mee gehouden in de vergelijking.

Garantie van Oorsprong

Tot slot: heb je als bedrijf voor groene energie gekozen en wil je erop toezien dat deze energie ook daadwerkelijk groen is? Raadpleeg dan het stroometiket. Energieleveranciers zijn verplicht om dit etiket mee te sturen met de jaarrekening. Hierop zie je precies waar de groene energie vandaan komt en op welke manier hij is opgewekt.

Wil je meer weten over duurzame energiecontracten? De experts van hoyhoy zijn dagelijks tot 18.00 uur bereikbaar.

Dit artikel is gesponsord door hoyhoy.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Duurzame zuivel in Twix? Zo werken FrieslandCampina en Mars samen om dit te bereiken

Duurzame zuivel in Twix? Zo werken FrieslandCampina en Mars samen om...

Mars en FrieslandCampina meldden onlangs dat ze samenwerken om voor Mars belangrijke ingrediënten zoals melkvet duurzamer te produceren. Wat houdt deze samenwerking in en wat levert het beide partijen op? VMT sprak met Barbara van Hoorn, accountmanager, en Peter Boterman, director duurzaamheidsstrategie bij FrieslandCampina.

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering...

Als bedrijven in de voedings- en drankenindustrie de grote duurzaamheidsuitdagingen zoals energie- en afvalreductie het hoofd willen bieden en ook hun rapportages over footprint op orde willen krijgen, is een verregaande digitalisering en het gebruik van AI onontbeerlijk. Ook bij andere regelgeving rondom gezondheid en transparantie ontkomen foodproducenten daar niet aan. Dit staat te lezen in een nieuw visierapport van Aptean vol experts. Ontdek daarin onder meer hoe een bedrijf zoals Brouwerij Frontaal met AI de ecologische voetafdruk verkleint.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.