Gesponsord

Hoe duurzaam is groene energie?

Hoe duurzaam is groene energie?

Groene energie komt regelmatig negatief in het nieuws. Energieleveranciers kopen bijvoorbeeld groencertificaten zonder dat er extra geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Hoe weet je als bedrijf dat de groene energie die je inkoopt ook echt duurzaam is en een bijdrage levert aan een beter milieu?

Veel groene energie die in Nederland wordt aangeboden, is alleen groen op papier. Energiemaatschappijen kopen hiervoor groencertificaten uit het buitenland, voornamelijk uit Noorwegen. In Noorwegen wordt vrijwel alle stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales.

De Noren hechten zelf weinig waarde aan groencertificaten. Al hun elektriciteit is vanzelfsprekend groen. Daarom worden deze certificaten verkocht aan het buitenland. Op deze manier wordt grijze stroom als groene stroom verkocht zonder dat er extra geïnvesteerd wordt in duurzame energie.

Biomassa

Energiemaatschappijen kunnen er ook voor kiezen om groene energie op te wekken uit biomassa. Dit betekent dat groen afval verbrandt, vergist of vergast wordt, zodat er elektriciteit of biogas ontstaat. Deze manier van werken is CO2-neutraal. De bomen en planten hebben namelijk CO2 opgenomen om te groeien. Bij de omzetting van biomassa in bio-energie komt deze CO2 weer vrij. Het percentage CO2 in de atmosfeer blijft hierbij gelijk.

Toch is ook deze methode vaak niet zo duurzaam als dat het lijkt. Vaak wordt er hout verbrand om bio-energie te generen. Of er worden gewassen speciaal geteeld voor biomassa. Dit gaat ten koste van landbouwgrond die ook gebruikt kan worden voor de voedselproductie.

Windenergie

Windenergie wordt over het algemeen gezien als een energiebron die wel écht duurzaam is. Natuurlijk heeft ook windenergie nadelen. Het is duurder dan energie uit fossiele brandstoffen. Ook is het niet betrouwbaar, omdat het niet altijd waait. Bovendien kunnen windmolens horizonvervuiling en geluidshinder veroorzaken. Maar voor het milieu is windenergie een van de beste opties.

Op de website van hoyhoy zijn verschillende duurzame energiepakketten met elkaar te vergelijken. Hoyhoy kwalificeert een pakket als groen als meer dan 80% van de energie in Nederland wordt opgewekt uit wind, zon of waterkracht. Bij alle producten vind je een stroometiket. Hier staat in percentages aangegeven waar de stroom vandaan komt.

Zonnepanelen

Een andere manier om over te gaan op duurzame energie is: investeren in zonnepanelen. Bedrijven kunnen hierbij gebruik maken van verschillende subsidiemogelijkheden. De investering komt in de eerste plaats in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Dit betekent dat bedrijven 54,5% van de investeringskosten mogen aftrekken van hun fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Ligt de investering tussen de 2.301 en 306.931 euro? Dan kunnen bedrijven ook eenmalig gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De hoogte van de bedragen verschilt per jaar. Op de website van de Belastingdienst vind je tabellen met de actuele cijfers.  Levert de installatie meer dan 15 kilowattpiek (kWp) en heeft het bedrijf een grootverbruikaansluiting? Dan kun je ook gebruik maken van de SDE+-subsidie.

Vanaf 1 januari wordt de SDE+ verbreed naar de SDE++. Dit betekent dat meer projecten voor deze subsidie in aanmerking komen.

Salderen

De elektriciteit die een bedrijf zelf opwekt wordt verrekend met de elektriciteit die het afneemt van de energieleverancier. Dit wordt salderen genoemd. De meeste bedrijven verbruiken meer elektriciteit dan dat ze zelf opwekken. Toch kan het zijn dat je stroom terug gaat leveren aan het net. Hier ontvang je een terugleververgoeding voor.

In de hoyhoy prijsvergelijker kun je invullen hoeveel stroom je verwacht terug te leveren aan het net. Hier wordt dan rekening mee gehouden in de vergelijking.

Garantie van Oorsprong

Tot slot: heb je als bedrijf voor groene energie gekozen en wil je erop toezien dat deze energie ook daadwerkelijk groen is? Raadpleeg dan het stroometiket. Energieleveranciers zijn verplicht om dit etiket mee te sturen met de jaarrekening. Hierop zie je precies waar de groene energie vandaan komt en op welke manier hij is opgewekt.

Wil je meer weten over duurzame energiecontracten? De experts van hoyhoy zijn dagelijks tot 18.00 uur bereikbaar.

Dit artikel is gesponsord door hoyhoy.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.