Gesponsord

Hoe duurzaam is groene energie?

Hoe duurzaam is groene energie?

Groene energie komt regelmatig negatief in het nieuws. Energieleveranciers kopen bijvoorbeeld groencertificaten zonder dat er extra geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Hoe weet je als bedrijf dat de groene energie die je inkoopt ook echt duurzaam is en een bijdrage levert aan een beter milieu?

Veel groene energie die in Nederland wordt aangeboden, is alleen groen op papier. Energiemaatschappijen kopen hiervoor groencertificaten uit het buitenland, voornamelijk uit Noorwegen. In Noorwegen wordt vrijwel alle stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales.

De Noren hechten zelf weinig waarde aan groencertificaten. Al hun elektriciteit is vanzelfsprekend groen. Daarom worden deze certificaten verkocht aan het buitenland. Op deze manier wordt grijze stroom als groene stroom verkocht zonder dat er extra geïnvesteerd wordt in duurzame energie.

Biomassa

Energiemaatschappijen kunnen er ook voor kiezen om groene energie op te wekken uit biomassa. Dit betekent dat groen afval verbrandt, vergist of vergast wordt, zodat er elektriciteit of biogas ontstaat. Deze manier van werken is CO2-neutraal. De bomen en planten hebben namelijk CO2 opgenomen om te groeien. Bij de omzetting van biomassa in bio-energie komt deze CO2 weer vrij. Het percentage CO2 in de atmosfeer blijft hierbij gelijk.

Toch is ook deze methode vaak niet zo duurzaam als dat het lijkt. Vaak wordt er hout verbrand om bio-energie te generen. Of er worden gewassen speciaal geteeld voor biomassa. Dit gaat ten koste van landbouwgrond die ook gebruikt kan worden voor de voedselproductie.

Windenergie

Windenergie wordt over het algemeen gezien als een energiebron die wel écht duurzaam is. Natuurlijk heeft ook windenergie nadelen. Het is duurder dan energie uit fossiele brandstoffen. Ook is het niet betrouwbaar, omdat het niet altijd waait. Bovendien kunnen windmolens horizonvervuiling en geluidshinder veroorzaken. Maar voor het milieu is windenergie een van de beste opties.

Op de website van hoyhoy zijn verschillende duurzame energiepakketten met elkaar te vergelijken. Hoyhoy kwalificeert een pakket als groen als meer dan 80% van de energie in Nederland wordt opgewekt uit wind, zon of waterkracht. Bij alle producten vind je een stroometiket. Hier staat in percentages aangegeven waar de stroom vandaan komt.

Zonnepanelen

Een andere manier om over te gaan op duurzame energie is: investeren in zonnepanelen. Bedrijven kunnen hierbij gebruik maken van verschillende subsidiemogelijkheden. De investering komt in de eerste plaats in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Dit betekent dat bedrijven 54,5% van de investeringskosten mogen aftrekken van hun fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Ligt de investering tussen de 2.301 en 306.931 euro? Dan kunnen bedrijven ook eenmalig gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De hoogte van de bedragen verschilt per jaar. Op de website van de Belastingdienst vind je tabellen met de actuele cijfers.  Levert de installatie meer dan 15 kilowattpiek (kWp) en heeft het bedrijf een grootverbruikaansluiting? Dan kun je ook gebruik maken van de SDE+-subsidie.

Vanaf 1 januari wordt de SDE+ verbreed naar de SDE++. Dit betekent dat meer projecten voor deze subsidie in aanmerking komen.

Salderen

De elektriciteit die een bedrijf zelf opwekt wordt verrekend met de elektriciteit die het afneemt van de energieleverancier. Dit wordt salderen genoemd. De meeste bedrijven verbruiken meer elektriciteit dan dat ze zelf opwekken. Toch kan het zijn dat je stroom terug gaat leveren aan het net. Hier ontvang je een terugleververgoeding voor.

In de hoyhoy prijsvergelijker kun je invullen hoeveel stroom je verwacht terug te leveren aan het net. Hier wordt dan rekening mee gehouden in de vergelijking.

Garantie van Oorsprong

Tot slot: heb je als bedrijf voor groene energie gekozen en wil je erop toezien dat deze energie ook daadwerkelijk groen is? Raadpleeg dan het stroometiket. Energieleveranciers zijn verplicht om dit etiket mee te sturen met de jaarrekening. Hierop zie je precies waar de groene energie vandaan komt en op welke manier hij is opgewekt.

Wil je meer weten over duurzame energiecontracten? De experts van hoyhoy zijn dagelijks tot 18.00 uur bereikbaar.

Dit artikel is gesponsord door hoyhoy.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cacao

Voor abonnees Zo beïnvloedt klimaatverandering de cacaoproductie

Wat is de impact van klimaatverandering op de productie van cacao in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd? Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikten verschillende modellen om het effect tegen 2060 te simuleren. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord
Kaas

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

FrieslandCampina

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.