Tip van jouw advocaat: Coronaperikelen? Wees een beetje lief voor elkaar

Tip van jouw advocaat: Coronaperikelen? Wees een beetje lief voor elkaar

Corona valt onder onvoorziene omstandigheden hierdoor kan een contract worden aangepast. Partijen moeten daarom opnieuw met elkaar onderhandelen.

In deze hectische tijden past het om rekening met elkaar te houden. En laat dat nu ook in de wet geregeld zijn: bij onvoorziene omstandigheden - en dat is corona - kan een contract worden aangepast (art 6:258 BW). Partijen moeten opnieuw met elkaar onderhandelen. Als ze er niet uitkomen beslist de rechter hoe het contract moet worden gewijzigd. Algemeen wordt aangenomen dat bij onvoorziene omstandigheden het nadeel 50/50 tussen partijen wordt verdeeld. Geen van beide partijen kan er immers iets aan doen dat het coronavirus alles stillegt.

Coronamaatregelen

Maar hier past wel een kanttekening: hoe zag het oorspronkelijke contract eruit? Als dat voordelig of juist nadelig was (economische krachtsverhoudingen) dan moet dat voordeel of nadeel proportioneel behouden blijven. En een contract wordt alleen aangepast als het totaal onredelijk zou zijn om vast te houden aan de originele afspraken.

En hoe zit het dan met overmacht (art 6: 75 BW)? Dat woord zingt nu overal rond. Let op: overmacht komt alleen aan bod als de afgesproken prestatie onmogelijk is geworden door de coronamaatregelen. Dat is niet vaak het geval; de betalingsverplichting is meestal verre van leuk in de huidige omstandigheden, maar niet onmogelijk. De andere partij kan bij overmacht het contract nog steeds ontbinden, maar heeft geen recht op schadevergoeding.

Coronaperiode

Dan hebben we ook nog die verdraaide kleine lettertjes: lees in het contract of de algemene voorwaarden na wat is bepaald over onvoorziene omstandigheden en overmacht. Valt je specifieke casus hieronder? Dan kan op basis daarvan worden bepaald wat de in het contract afgesproken consequenties zijn. Afspraken tussen partijen zijn leidend.

We weten niet hoelang deze coronaperiode nog gaat duren. Vaak heb je als bedrijf een langdurige relatie met elkaar. Procederen kost geld en tijd, en het resultaat is soms onzeker. Het kan grote voordelen hebben om in deze coronatijd en -strijd een beetje lief te zijn voor elkaar.

Auteur: Ebba Hoogenraad, advocaat food law bij Hoogenraad & Haak, kennispartner van VMT.

Illustratie: Larissa Sas

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad

Advocaat Hoogenraad & Haak

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Onvrede over loon leidt tot staking bij Remia

Onvrede over loon leidt tot staking bij Remia

Werknemers van sauzenfabrikant Remia leggen vanaf donderdagmiddag 24 uur het werk neer, kondigt vakbond FNV aan. Volgens de vakbond is de directie van het bedrijf niet tegemoetgekomen aan de eisen voor een nieuwe cao van werknemers van Remia's fabriek in Den Dolder. Met de staking wil FNV de maker van mayonaise, ketchup en satésaus onder druk zetten om een hoger loonbod te doen.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.