NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

Tijdens de Food Safety Update op 5 oktober vertelt Joyce de Stoppelaar, Coördinerend Specialistisch Inspecteur Voedselveiligheid van de NVWA wat de toezichthouder precies verwacht van foodbedrijven bij een melding van een recall. Waar moet een publieksrecall aan voldoen?

Het is een veelbesproken onderwerp binnen voedingsmiddelenbedrijven: wat en wanneer moet je allemaal op orde hebben als er sprake is van een recall of incident.

Achter de schermen

JoycedeStoppelaar
Joyce de Stoppelaar, NVWA

Tijdens de sessie ‘Recalls – Meldplicht bij incidenten’ tijdens de digitale Food Safety Update op 5 oktober gaat De Stoppelaar van de NVWA hier precies op in. Wat gebeurt er met een melding achter de schermen bij de NVWA en wat verwacht de NVWA van bedrijven? Wanneer zet de NVWA een melding door naar andere (Europese) toezichthouders? En niet onbelangrijk: waar moet een publieksrecall aan voldoen?

Waar moet je aan denken?

Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten

Advocaat Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten, zal tijdens dezelfde sessie ingaan op de maatregelen die voedingsbedrijven moeten nemen bij een incident. En een handige checklist geven van waar je verder nog allemaal aan moet denken, zoals het informeren van andere toezichthouders, claims en de verzekeraars.

Waar loopt het in de praktijk mis?

Michelle de Lepper, QA/QC-Partner

Tot slot worden ervaringen uit de praktijk gedeeld door Michelle de Lepper, werkzaam in QA/QC-functies bij verschillende bedrijven in de voedingsindustrie. Waar gaat het in de praktijk mis? Aan de hand van voorbeelden legt De Lepper uit waar je op bedacht moet zijn, waar je je prioriteiten moet leggen en wat bedrijven én de NVWA in de toekomst zou kunnen doen om incidentmanagement, meldingen en recalls soepeler te laten verlopen.

Meld je snel aan voor de Food Safety Update!

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesZacht diepvriesfruit weer de boosdoener bij uitbraak van norovirus
  2. Albert Heijn vult vegetarisch assortiment aan met eigen merk vega kipfilet
  3. Coca-Cola fabriek in Dongen haalt eerste AWS-certificaat voor duurzaam waterbeheer
  4. Opinie: Het IPCC-rapport als blauwdruk voor de foodondernemer
  5. Wakker Dier verwijdert Meatlovers uit nominatielijst Liegebeestverkiezing
  6. Safe met Dave: Vier je successen!
  7. Rabobank FoodBytes kiest 45 startups in Pitch 2021: van automatisering in vleesindustrie tot 'kweekchocolade'
  8. Tweede productielocatie Hessing gecertificeerd met keurmerk 'On the way to PlanetProof'
  9. NVWA: Telers kunnen zich nog beter aan de regels voor gewasbeschermingsmiddelen houden
  10. 6 ernstige en langdurige complicaties door voedselinfecties op een rij
  1. Heineken zakt op ranglijst grootste foodfabrikanten, Nestlé blijft op 1
  2. Enough bouwt grootste eiwitfabriek van de wereld in Nederland
  3. Met deze drie pijlers gaat PepsiCo door middel van Pep+ voor duurzame transformatie
  4. VEG-i-TEC pakt de uitdagingen van de groenteketen integraal aan (+video)
  5. Branding campagne "Meat products from Belgium" promoot vleeswaren over de grens (+video)
  6. Givaudan, Bühler en Migros openen innovatie hub voor kweekvlees
  7. Europees Parlement pleit voor 'echte prijs voedingsmiddelen' in Farm to Fork strategie door aanpassing belastingen
  8. Kleine Listeria-uitbraak in kipproducten zorgt voor massale recall
  9. Studenten HAS Hogeschool zoeken naar oplossingen voor voedselverspilling
  10. Startup Yummygums maakt vitamines in snoepjesvorm: 'Wij willen het leuk maken om een gezonde gewoonte op te bouwen'