NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

Tijdens de Food Safety Update op 5 oktober vertelt Joyce de Stoppelaar, Coördinerend Specialistisch Inspecteur Voedselveiligheid van de NVWA wat de toezichthouder precies verwacht van foodbedrijven bij een melding van een recall. Waar moet een publieksrecall aan voldoen?

Het is een veelbesproken onderwerp binnen voedingsmiddelenbedrijven: wat en wanneer moet je allemaal op orde hebben als er sprake is van een recall of incident.

Achter de schermen

JoycedeStoppelaar
Joyce de Stoppelaar, NVWA

Tijdens de sessie ‘Recalls – Meldplicht bij incidenten’ tijdens de digitale Food Safety Update op 5 oktober gaat De Stoppelaar van de NVWA hier precies op in. Wat gebeurt er met een melding achter de schermen bij de NVWA en wat verwacht de NVWA van bedrijven? Wanneer zet de NVWA een melding door naar andere (Europese) toezichthouders? En niet onbelangrijk: waar moet een publieksrecall aan voldoen?

Waar moet je aan denken?

Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten

Advocaat Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten, zal tijdens dezelfde sessie ingaan op de maatregelen die voedingsbedrijven moeten nemen bij een incident. En een handige checklist geven van waar je verder nog allemaal aan moet denken, zoals het informeren van andere toezichthouders, claims en de verzekeraars.

Waar loopt het in de praktijk mis?

Michelle de Lepper, QA/QC-Partner

Tot slot worden ervaringen uit de praktijk gedeeld door Michelle de Lepper, werkzaam in QA/QC-functies bij verschillende bedrijven in de voedingsindustrie. Waar gaat het in de praktijk mis? Aan de hand van voorbeelden legt De Lepper uit waar je op bedacht moet zijn, waar je je prioriteiten moet leggen en wat bedrijven én de NVWA in de toekomst zou kunnen doen om incidentmanagement, meldingen en recalls soepeler te laten verlopen.

Meld je snel aan voor de Food Safety Update!

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.