Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Beeld: GS1Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Verdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is...

ANALYSE - Door een taalbarrière op voedseletiketten kunnen onder andere retailers producten niet in andere Europese lidstaten inkopen. Door de maat van verpakkingen kunnen soms verplichte vermeldingen maar moeilijk op het etiket geplaatst worden. Zijn digitale etiketten een oplossing voor onder andere deze problemen? VMT deed een rondvraag en vroeg het aan verschillende partijen. "Het is een work in progress."

Beeld: Shutterstock

Dit is er tot nu toe bekend over nieuwe kabinet: 3 nieuwe ministeries...

De nieuwe coalitie bestaat uit de PVV, VVD, NSC en de BBB. Deze partijen werken momenteel hard aan het verdelen van de ministeries en de posten van de ministers en staatssecretarissen. In dit artikel de verdeling die tot nu toe bekend is op een rij.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Tips van FNLI over nieuw allergenenbeleid: 'Begin vandaag, wacht niet tot 2026'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Tips van FNLI over nieuw allergenenbeleid: 'Begin vandaag, wacht niet...

Vanaf begin dit jaar is er nieuw Nederlands allergenenbeleid. Producenten hebben tot 2026 om het in te voeren en hun etiketten aan te passen. FNLI, CBL en de NVWA werkten samen aan een richtlijnendocument waarin zij toelichten hoe producenten hun eigen beleid ten aanzien van kruisbesmetting van allergenen het beste op orde kunnen krijgen. VMT sprak met Marloes Kneppers, manager voedselveiligheid & regelgeving bij de FNLI, over dit richtlijnendocument.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.