VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

De Nutri-Score wordt vanaf januari 2024 ingevoerd als voedselkeuzelogo in Nederland. Om voedselproducenten te helpen bij de voorbereiding van deze invoering, lanceert het ministerie van VWS een bedrijvenwebsite. Op de site kunnen producenten de benodigde informatie over het voedselkeuzelogo vinden.

De Nutri-Score moet volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) consumenten helpen om een betere keuze te maken. Consumenten kunnen door het voedselkeuzelogo de gezondste optie binnen een productgroep kiezen. Volgens het VWS is dit vooral handig voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals bijvoorbeeld sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.

Vanaf januari 2024 mag het voedselkeuzelogo officieel in Nederland gebruikt worden. Producenten mogen zelf kiezen of zij de Nutri-Score op producten vermelden of niet. Het voedselkeuzelogo is vrijwillig en niet verplicht. Als een producent ervoor kiest om het logo te vermelden, moet het op alle producten van elke productcategorie van het betreffende merk vermeld worden.

Registreren voor gebruik

Op de door het VWS gelanceerde website kunnen voedingsproducenten informatie vinden over het gebruik van de Nutri-Score. Zo kunnen producenten zich vanaf 1 januari 2024 via deze website registreren voor het gebruik van de Nutri-Score. Na registratie mag het merk volgens het VWS producten verkopen met de Nutri-Score op de verpakking.

Op de site is verschillende informatie te vinden over het voedselkeuzelogo. Zo is er een pagina ‘Wat is Nutri-Score’, waar het voedselkeuzelogo wordt toegelicht. Op deze pagina kunnen voedselproducenten informatie vinden over de werking van het voedselkeuzelogo, de berekening van het logo, een rekentool voor hulp bij de berekening en hoe de Nutri-Score zich verhoudt tot de Schijf van Vijf.

Regels voor gebruik Nutri-Score

Een tweede pagina op de website gaat over de geldende ‘regels voor het gebruik van de Nutri-Score’ als voedselkeuzelogo. Op deze pagina vinden producenten de link naar de aanmeldpagina voor het voedselkeuzelogo. Ook is op deze pagina informatie te vinden over wat je als producent kunt doen bij een veranderende samenstelling van je product of wanneer je wilt stoppen met de Nutri-Score.

Aanmelden voor gebruik Nutri-Score

Tot slot is er op de website een aanmeldpagina te vinden voor producenten die het voedselkeuzelogo op verpakkingen willen gaan vermelden. Op deze pagina staat een stappenplan genoemd dat producten moeten doorlopen om zich aan te melden voor het gebruik van de Nutri-Score. Ook is op deze pagina de informatie te vinden over het verdere verloop na aanmelding voor het voedselkeuzelogo.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Schouten EuropeVoor abonnees
Voor abonnees
Nutri-Score

Voor abonnees R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Beeld: Shutterstock
Nutri-Score

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock
Nutri-Score

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nutri-Score

Voor abonnees 6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere samenstelling te kiezen. Producenten mogen zelf kiezen of ze het logo willen plaatsen. Maar waar moet je als producent op letten als je de Nutri-Score op je verpakkingen wilt vermelden? In dit artikel 6 aandachtspunten.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Kweekopstelling van waterlinzen bij Aeres Hogeschool Dronten
Waterlinzen

Yoghurt met waterlinzen? Consortium onderzoekt de mogelijkheden

Een consortium heeft de afgelopen twee jaar uiteenlopende hobbels genomen om waterlinzen aan onze voedingsketen toe te voegen; ontkleuren, drogen en op grote schaal produceren. Met de goedkeuring door EFSA zijn er nu stappen mogelijk en ligt er een kans voor producent en consument.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.