VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

De Nutri-Score wordt vanaf januari 2024 ingevoerd als voedselkeuzelogo in Nederland. Om voedselproducenten te helpen bij de voorbereiding van deze invoering, lanceert het ministerie van VWS een bedrijvenwebsite. Op de site kunnen producenten de benodigde informatie over het voedselkeuzelogo vinden.

De Nutri-Score moet volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) consumenten helpen om een betere keuze te maken. Consumenten kunnen door het voedselkeuzelogo de gezondste optie binnen een productgroep kiezen. Volgens het VWS is dit vooral handig voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals bijvoorbeeld sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.

Vanaf januari 2024 mag het voedselkeuzelogo officieel in Nederland gebruikt worden. Producenten mogen zelf kiezen of zij de Nutri-Score op producten vermelden of niet. Het voedselkeuzelogo is vrijwillig en niet verplicht. Als een producent ervoor kiest om het logo te vermelden, moet het op alle producten van elke productcategorie van het betreffende merk vermeld worden.

Registreren voor gebruik

Op de door het VWS gelanceerde website kunnen voedingsproducenten informatie vinden over het gebruik van de Nutri-Score. Zo kunnen producenten zich vanaf 1 januari 2024 via deze website registreren voor het gebruik van de Nutri-Score. Na registratie mag het merk volgens het VWS producten verkopen met de Nutri-Score op de verpakking.

Op de site is verschillende informatie te vinden over het voedselkeuzelogo. Zo is er een pagina ‘Wat is Nutri-Score’, waar het voedselkeuzelogo wordt toegelicht. Op deze pagina kunnen voedselproducenten informatie vinden over de werking van het voedselkeuzelogo, de berekening van het logo, een rekentool voor hulp bij de berekening en hoe de Nutri-Score zich verhoudt tot de Schijf van Vijf.

Regels voor gebruik Nutri-Score

Een tweede pagina op de website gaat over de geldende ‘regels voor het gebruik van de Nutri-Score’ als voedselkeuzelogo. Op deze pagina vinden producenten de link naar de aanmeldpagina voor het voedselkeuzelogo. Ook is op deze pagina informatie te vinden over wat je als producent kunt doen bij een veranderende samenstelling van je product of wanneer je wilt stoppen met de Nutri-Score.

Aanmelden voor gebruik Nutri-Score

Tot slot is er op de website een aanmeldpagina te vinden voor producenten die het voedselkeuzelogo op verpakkingen willen gaan vermelden. Op deze pagina staat een stappenplan genoemd dat producten moeten doorlopen om zich aan te melden voor het gebruik van de Nutri-Score. Ook is op deze pagina de informatie te vinden over het verdere verloop na aanmelding voor het voedselkeuzelogo.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Schouten EuropeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-ScoreVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere samenstelling te kiezen. Producenten mogen zelf kiezen of ze het logo willen plaatsen. Maar waar moet je als producent op letten als je de Nutri-Score op je verpakkingen wilt vermelden? In dit artikel 6 aandachtspunten.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

De hoge chocoladeprijs is volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan dé grote uitdaging voor de komende jaren. Toch ziet ze ook kansen. Vooral op het gebied van innovatie in (pure) smaak en textuur.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.