VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

De Nutri-Score wordt vanaf januari 2024 ingevoerd als voedselkeuzelogo in Nederland. Om voedselproducenten te helpen bij de voorbereiding van deze invoering, lanceert het ministerie van VWS een bedrijvenwebsite. Op de site kunnen producenten de benodigde informatie over het voedselkeuzelogo vinden.

De Nutri-Score moet volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) consumenten helpen om een betere keuze te maken. Consumenten kunnen door het voedselkeuzelogo de gezondste optie binnen een productgroep kiezen. Volgens het VWS is dit vooral handig voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals bijvoorbeeld sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.

Vanaf januari 2024 mag het voedselkeuzelogo officieel in Nederland gebruikt worden. Producenten mogen zelf kiezen of zij de Nutri-Score op producten vermelden of niet. Het voedselkeuzelogo is vrijwillig en niet verplicht. Als een producent ervoor kiest om het logo te vermelden, moet het op alle producten van elke productcategorie van het betreffende merk vermeld worden.

Registreren voor gebruik

Op de door het VWS gelanceerde website kunnen voedingsproducenten informatie vinden over het gebruik van de Nutri-Score. Zo kunnen producenten zich vanaf 1 januari 2024 via deze website registreren voor het gebruik van de Nutri-Score. Na registratie mag het merk volgens het VWS producten verkopen met de Nutri-Score op de verpakking.

Op de site is verschillende informatie te vinden over het voedselkeuzelogo. Zo is er een pagina ‘Wat is Nutri-Score’, waar het voedselkeuzelogo wordt toegelicht. Op deze pagina kunnen voedselproducenten informatie vinden over de werking van het voedselkeuzelogo, de berekening van het logo, een rekentool voor hulp bij de berekening en hoe de Nutri-Score zich verhoudt tot de Schijf van Vijf.

Regels voor gebruik Nutri-Score

Een tweede pagina op de website gaat over de geldende ‘regels voor het gebruik van de Nutri-Score’ als voedselkeuzelogo. Op deze pagina vinden producenten de link naar de aanmeldpagina voor het voedselkeuzelogo. Ook is op deze pagina informatie te vinden over wat je als producent kunt doen bij een veranderende samenstelling van je product of wanneer je wilt stoppen met de Nutri-Score.

Aanmelden voor gebruik Nutri-Score

Tot slot is er op de website een aanmeldpagina te vinden voor producenten die het voedselkeuzelogo op verpakkingen willen gaan vermelden. Op deze pagina staat een stappenplan genoemd dat producten moeten doorlopen om zich aan te melden voor het gebruik van de Nutri-Score. Ook is op deze pagina de informatie te vinden over het verdere verloop na aanmelding voor het voedselkeuzelogo.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere samenstelling te kiezen. Producenten mogen zelf kiezen of ze het logo willen plaatsen. Maar waar moet je als producent op letten als je de Nutri-Score op je verpakkingen wilt vermelden? In dit artikel 6 aandachtspunten.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.