VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

VWS lanceert website met handvatten voor Nutri-Score: dit kun je er vinden

De Nutri-Score wordt vanaf januari 2024 ingevoerd als voedselkeuzelogo in Nederland. Om voedselproducenten te helpen bij de voorbereiding van deze invoering, lanceert het ministerie van VWS een bedrijvenwebsite. Op de site kunnen producenten de benodigde informatie over het voedselkeuzelogo vinden.

De Nutri-Score moet volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) consumenten helpen om een betere keuze te maken. Consumenten kunnen door het voedselkeuzelogo de gezondste optie binnen een productgroep kiezen. Volgens het VWS is dit vooral handig voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals bijvoorbeeld sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.

Vanaf januari 2024 mag het voedselkeuzelogo officieel in Nederland gebruikt worden. Producenten mogen zelf kiezen of zij de Nutri-Score op producten vermelden of niet. Het voedselkeuzelogo is vrijwillig en niet verplicht. Als een producent ervoor kiest om het logo te vermelden, moet het op alle producten van elke productcategorie van het betreffende merk vermeld worden.

Registreren voor gebruik

Op de door het VWS gelanceerde website kunnen voedingsproducenten informatie vinden over het gebruik van de Nutri-Score. Zo kunnen producenten zich vanaf 1 januari 2024 via deze website registreren voor het gebruik van de Nutri-Score. Na registratie mag het merk volgens het VWS producten verkopen met de Nutri-Score op de verpakking.

Op de site is verschillende informatie te vinden over het voedselkeuzelogo. Zo is er een pagina ‘Wat is Nutri-Score’, waar het voedselkeuzelogo wordt toegelicht. Op deze pagina kunnen voedselproducenten informatie vinden over de werking van het voedselkeuzelogo, de berekening van het logo, een rekentool voor hulp bij de berekening en hoe de Nutri-Score zich verhoudt tot de Schijf van Vijf.

Regels voor gebruik Nutri-Score

Een tweede pagina op de website gaat over de geldende ‘regels voor het gebruik van de Nutri-Score’ als voedselkeuzelogo. Op deze pagina vinden producenten de link naar de aanmeldpagina voor het voedselkeuzelogo. Ook is op deze pagina informatie te vinden over wat je als producent kunt doen bij een veranderende samenstelling van je product of wanneer je wilt stoppen met de Nutri-Score.

Aanmelden voor gebruik Nutri-Score

Tot slot is er op de website een aanmeldpagina te vinden voor producenten die het voedselkeuzelogo op verpakkingen willen gaan vermelden. Op deze pagina staat een stappenplan genoemd dat producten moeten doorlopen om zich aan te melden voor het gebruik van de Nutri-Score. Ook is op deze pagina de informatie te vinden over het verdere verloop na aanmelding voor het voedselkeuzelogo.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere samenstelling te kiezen. Producenten mogen zelf kiezen of ze het logo willen plaatsen. Maar waar moet je als producent op letten als je de Nutri-Score op je verpakkingen wilt vermelden? In dit artikel 6 aandachtspunten.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.