Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van de Nutri-Score? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen door het wetenschappelijk comité en de Gezondheidsraad? En hoe denkt de industrie over het voedselkeuzelogo? De nieuwe collectie van VMT over de Nutri-Score bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die met de Nutri-Score bezig is

Er is al jarenlange een discussie gaande over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. Voor- en tegenstanders dragen al tijden verschillende argumenten aan. Recent besloot staatssecretaris Maarten van Ooijen, na jarenlang beraad, dat de Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het vrijwillige voedselkeuzelogo wordt in Nederland. Maar wat is het nu precies? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen? En wat zijn de ervaringen en pijnpunten? In de nieuwe collectie Nutri-Score van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

Over de Nutri-Score

In dit onderdeel van de collectie meer informatie over de laatste stand van zaken van het voedselkeuzelogo. Wat is de status in Nederland? En in andere landen? En hoe bereken je de Nutri-Score nu precies?

Wetenschappelijk comité & Gezondheidsraad

Het wetenschappelijk comité heeft de afgelopen twee jaar verschillende rapporten gepubliceerd over eventuele aanpassingen en verbeterpunten voor het voedselkeuzelogo. Ook de Gezondheidsraad publiceerde een rapport met haar bevindingen over eventuele verbeterpunten en de invoering van het logo in Nederland. Hier vind je de belangrijkste punten uit de verschillende rapporten.

Welke producenten gebruiken Nutri-Score?

De afgelopen jaren zijn verschillende producenten al – in pilot vorm – gestart met het vermelden van de Nutri-Score op verpakkingen. Welke producenten werken hier al mee? Hier een terugblik op de producenten en retailers die afgelopen jaren al stappen maakten met het logo.

Ervaringen en pijnpunten

De Nutri-Score leidt al jaren tot discussie tussen verschillende partijen in Nederland. VMT interviewde de afgelopen jaren verschillende producenten, R&D’ers en brancheverenigingen over hun visie op het voedselkeuzelogo. Hier vind je de meningen en visies overzichtelijk bij elkaar.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Schouten EuropeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-ScoreVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere samenstelling te kiezen. Producenten mogen zelf kiezen of ze het logo willen plaatsen. Maar waar moet je als producent op letten als je de Nutri-Score op je verpakkingen wilt vermelden? In dit artikel 6 aandachtspunten.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.