'Meer plantaardig eten is gezond voor de meeste Nederlanders'

'Meer plantaardig eten is gezond voor de meeste Nederlanders'

Wat betekent het voor de gezondheid van de Nederlandse bevolking als het voedingspatroon voor 60% uit plantaardige eiwitten bestaat? De minister van LNV vroeg de Gezondheidsraad om advies. Een tijdelijke commissie Eiwittransitie boog zich over deze vraag.

Handig overzicht: dit gebeurde er de afgelopen maanden op gebied van de Nutri-Score

Handig overzicht: dit gebeurde er de afgelopen maanden op gebied van...

In meerdere landen is er al jaren discussie over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. In mei liet staatsecretaris Maarten van Ooijen weten dat het voedselkeuzelogo vanaf januari 2024 in Nederland wordt ingevoerd. Wel pas na aanpassing aan de door de Gezondheidsraad voorgestelde wijzigingen. In dit artikel een aantal 'must reads' over het voedselkeuzelogo.

Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze...

Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van de Nutri-Score? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen door het wetenschappelijk comité en de Gezondheidsraad? En hoe denkt de industrie over het voedselkeuzelogo? De nieuwe collectie van VMT over de Nutri-Score bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die met de Nutri-Score bezig is

Per 1 januari 2024 wordt de Nutri-Score gevoerd als vrijwillig voedselkeuzelogo in Nederland

De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig...

Staatssecretaris Maarten van Ooijen laat in een Kamerbrief weten dat de Nutri-Score in Nederland ingevoerd wordt als vrijwillig voedselkeuzelogo. Hoewel hij bevestigt dat het logo nog niet perfect is, levert het na de aanpassingen volgens de staatssecretaris voldoende meerwaarde. Daarnaast wordt het logo wellicht in de loop der tijd nog aangepast. Per 1 januari 2024 kunnen producenten de Nutri-Score in Nederland gebruiken.

Betoog: zo draagt Nutri-Score bij aan een gezonder voedselaanbod

Betoog: zo draagt Nutri-Score bij aan een gezonder voedselaanbod

De discussie over nut en noodzaak van het invoeren van voedselkeuzelogo Nutri-Score is volop gaande. VMT heeft de verschillende standpunten uitgebreid belicht. Het volgende artikel is een betoog van Valérie Lalisang, expert Nutri-Score bij Schuttelaar & Partners. Volgens haar is Nutri-Score een enorme drijfveer voor productverbetering.

Advies aan zwangere vrouwen: eet niet te veel sojaproducten

Advies aan zwangere vrouwen: eet niet te veel sojaproducten

Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om geen al te grote hoeveelheden sojaproducten te eten, zo adviseert de Gezondheidsraad. Dit is vooral van belang voor vrouwen die veganistisch eten, een traditioneel Zuid-Aziatisch voedingspatroon aanhouden of een lactose-intolerantie hebben en veel zuivelvervangers op basis van soja gebruiken. Zij lopen de grootste kans om de nieuw vastgestelde grens te overschrijden.

Gezondheidsraad legt nog geen ei over effect vitamine D bij preventie Covid-19

Gezondheidsraad legt nog geen ei over effect vitamine D bij preventie...

De Gezondheidsraad kan op basis van de huidige stand van de wetenschap nog niet zeggen of vitamine D-supplementen kunnen bijdragen aan de preventie van Covid-19. Er is meer onderzoek nodig, vindt de raad.

Martijn Katan: Obesitas is een politiek en sociaal probleem

Martijn Katan: Obesitas is een politiek en sociaal probleem

'Voedingspatronen zijn een magere en een onbevredigende vorm van wetenschap.' Deze prikkelende stelling bracht emeritus hoogleraar Martijn Katan naar voren tijdens de jaarlijkse publiekslezing van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen die 30 januari gegeven werd in Driebergen-Zeist. Volgens de wetenschapper zijn voedingspatronen niet objectief genoeg meetbaar. Hij pleit ervoor dat er in de voedingswetenschap wordt teruggegaan naar de harde wetenschap van het moleculair denken waarin voedingsstoffen centraal staan.

Plus bedenkt supersaus als stimulans voor groenteconsumptie

Plus bedenkt supersaus als stimulans voor groenteconsumptie

Supermarktketen Plus wil de groenteconsumptie onder kinderen graag stimuleren en introduceert Plus Supersaus, een saus op basis van groenten die bedoeld is om over verse groenten te gieten.