Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore

Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore

Mosa Meat opende onlangs een productielocatie in Maastricht waarmee het bedrijf tienduizenden hamburgers kan maken. Deze zijn voor consumenten in Singapore, want in Europa is kweekvlees nog niet toegelaten. En in dat land liet het Delftse Meatable onlangs kweekvlees proeven.

De net geopende productiefaciliteit heeft een oppervlakte van 2.760 kubieke meter. De productie start in de komende weken. Het is gebouwd op groei tot honderdduizenden burgers per jaar. Mosa Meat verwacht namelijk dat de vraag zal toenemen doordat kweekvlees op steeds meer plekken is toegelaten.

10 jaar later

Mark Post, oprichter en CSO van Mosa Meat: “Toen ik de wereld liet kennis maken met kweekvlees, voorspelde ik dat het tien jaar zou duren om een consumentenproduct te ontwikkelen. Nu bijna precies tien jaar later hebben we een consumentenproduct dat we in grotere hoeveelheden kunnen produceren. We kunnen het serveren aan consumenten in Singapore afhankelijk van de wetgeving.”

Topchef aangesloten

Hans van Wolden, chef met 2 Michelinsterren, is nu onderdeel van het productontwikkelingsteam van Mosa Meat. Van Wolden was chef van Beluga in Maastricht. Nu heeft hij een oude boerderij omgetoverd tot zijn restaurant Brut172.

“Toen ik een Mosa burger voor het eerst at, was ik blij verrast door de rundvleessmaak en het mondgevoel van het vet. Ik kreeg kippenvel. Ik denk dat deze nieuwe manier van rundvlees maken vleesliefhebbers zal aanspreken.”

Kweekvleesworstjes van Meatable

De Delftse start-up Meatable heeft in Singapore zijn kweekvlees laten proeven. Dit meldt het ANP.

Dat gebeurde tijdens een evenement met commerciële partners en vertegenwoordigers van een overheidsorgaan dat de economische ontwikkeling van de Aziatische stadstaat moet bezorgen. Zij konden worstjes proeven van in het lab gekweekt varkensvlees.

Het evenement was volgens Meatable een "grote stap richting het verkrijgen van een vergunning voor het produceren en verkopen" van zijn kweekvlees.

De eerste producten van Meatable moeten volgend jaar in Singapore in de supermarkt en de horeca te verkrijgen te zijn. In eerste instantie gebeurt dat in de vorm van worstjes en dumplings met vleesvulling.

Het Delftse bedrijf zegt de komende maanden meer evenementen te willen organiseren waar mensen kweekvlees kunnen proeven. Dat moet zowel in Singapore als op andere plekken gebeuren. Die proeverijen moeten Meatable ook inzicht geven hoe mensen reageren op kweekvlees en hoe dat het beste in de markt kan worden gezet.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor huidige trend'
  2. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen'
  3. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
  4. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
  5. Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose door meerdere serotypes in één worst
  6. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: 'Het is vaak misleidend'
  7. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
  8. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  9. Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'
  10. Taragom (E417) veroorzaakte waarschijnlijk een uitbraak, waarom blijft een raadsel (update)
  1. Productinnovaties mei: Verse salades met gegrilde groenten
  2. Voor abonnees5 tips van doorgewinterde professionals voor nieuwe kwaliteitsmanagers
  3. Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken
  4. FAVV ziet reeks voedselveiligheidsrisico's bij visafslag in Oostende
  5. Wereldwijde voedselprijzen stijgen voor het eerst in jaar tijd
  6. Voor abonnees11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten
  7. Zoet eiwit krijgt GRAS-status
  8. Nieuwe ingrediënten mei: op oliegebaseerde oranje kleurstof en enzym voor verser brood
  9. Voor abonneesToewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  10. Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic