Wereldwijde voedselprijzen stijgen voor het eerst in jaar tijd

Wereldwijde voedselprijzen stijgen voor het eerst in jaar tijd

De wereldwijde prijzen van voedsel zijn in april voor het eerst in een jaar tijd gestegen. Dit meldt de FAO op basis van eigen berekeningen.

Dit meldt het ANP.

De graadmeter waarmee de FAO de prijsontwikkelingen meet voor bijvoorbeeld graan, vlees en plantaardige oliën steeg tussen maart en april met 0,6 procent tot 127,2 punten. In vergelijking met het recordniveau van maart 2022 liggen de prijzen nog altijd zo'n 20% lager.

Doorberekenen

De prijsstijging in april zou wel opnieuw de zorgen kunnen aanwakkeren over de voedselinflatie, die onlangs wat afkoelde in landen van Kenia tot Duitsland en Australië. De prijzen van voedingsproducten in de supermarkten blijven in veel regio's echter historisch hoog doordat winkeliers de hogere kosten voor energie, arbeid en transport doorberekenen aan klanten.

Krappe voorraden suiker

De prijsstijging in april was volgens de FAO onder andere het gevolg van hogere prijzen voor suiker, vlees en rijst. De prijs voor granen, zuivel en plantaardige olie daalden. Zo steeg de suikerprijsindex met 17,6 procent in april tot het hoogste niveau sinds oktober 2011.

De FAO zegt dat de suikerprijs wordt veroorzaakt door zorgen over krappere voorraden in India en China, in combinatie met een lager dan verwachte productie in Thailand en de Europese Unie.

Voortzetting graandeal belangrijk

De ontwikkeling van de voedselprijzen zal vooral afhangen van de gesprekken over de verlenging van de zogeheten graandeal met Rusland. De graandeal werd voor het eerst overeengekomen in juli 2022 en heeft de aanvoer van tarwe, maïs en zonnebloemolie uit Oekraïne gestimuleerd.

Rusland heeft echter gedreigd zich deze maand terug te trekken uit het akkoord. Ze willen dat de problemen van hun zijn eigen graan- en kunstmesttransporten worden opgelost.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken
  2. Zoet eiwit krijgt GRAS-status
  3. Nieuwe ingrediënten mei: op oliegebaseerde oranje kleurstof en enzym voor verser brood
  4. Voor abonneesToewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  5. Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic
  6. Voor abonneesQA'ers over etikettering private label producten: 'Je doet eigenlijk al het werk dubbel'
  7. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'
  8. Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese staken
  9. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  10. Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten met duurzaamheidskeurmerk
  1. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  2. Productontwikkelaar en marketeer begrijpen elkaar vaak niet. 'Waarom kan de concurrent het wel en wij niet?'
  3. Krokant frietje ontwikkelen kost tijd: 'De juiste combinatie van ingrediënten was flinke zoektocht'
  4. Voor abonnees'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  5. Voor abonneesBelangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: 'Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken'
  6. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  7. Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist
  8. Groningse kaasfabriek FrieslandCampina ligt stil door staking
  9. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  10. Voor abonneesWelke 15 vragen moet je je als bedrijf stellen als je circulair wil ondernemen?