Wereldwijde voedselprijzen stijgen voor het eerst in jaar tijd

Wereldwijde voedselprijzen stijgen voor het eerst in jaar tijd

De wereldwijde prijzen van voedsel zijn in april voor het eerst in een jaar tijd gestegen. Dit meldt de FAO op basis van eigen berekeningen.

Dit meldt het ANP.

De graadmeter waarmee de FAO de prijsontwikkelingen meet voor bijvoorbeeld graan, vlees en plantaardige oliën steeg tussen maart en april met 0,6 procent tot 127,2 punten. In vergelijking met het recordniveau van maart 2022 liggen de prijzen nog altijd zo'n 20% lager.

Doorberekenen

De prijsstijging in april zou wel opnieuw de zorgen kunnen aanwakkeren over de voedselinflatie, die onlangs wat afkoelde in landen van Kenia tot Duitsland en Australië. De prijzen van voedingsproducten in de supermarkten blijven in veel regio's echter historisch hoog doordat winkeliers de hogere kosten voor energie, arbeid en transport doorberekenen aan klanten.

Krappe voorraden suiker

De prijsstijging in april was volgens de FAO onder andere het gevolg van hogere prijzen voor suiker, vlees en rijst. De prijs voor granen, zuivel en plantaardige olie daalden. Zo steeg de suikerprijsindex met 17,6 procent in april tot het hoogste niveau sinds oktober 2011.

De FAO zegt dat de suikerprijs wordt veroorzaakt door zorgen over krappere voorraden in India en China, in combinatie met een lager dan verwachte productie in Thailand en de Europese Unie.

Voortzetting graandeal belangrijk

De ontwikkeling van de voedselprijzen zal vooral afhangen van de gesprekken over de verlenging van de zogeheten graandeal met Rusland. De graandeal werd voor het eerst overeengekomen in juli 2022 en heeft de aanvoer van tarwe, maïs en zonnebloemolie uit Oekraïne gestimuleerd.

Rusland heeft echter gedreigd zich deze maand terug te trekken uit het akkoord. Ze willen dat de problemen van hun zijn eigen graan- en kunstmesttransporten worden opgelost.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: The New Originals Company neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: The New Originals Company neemt SoFine over, Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over en Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

foto: shutterstock
Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Young R&D

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

PFAS

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

ingredienten en grondstoffen

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken
  2. Zoet eiwit krijgt GRAS-status
  3. Nieuwe ingrediënten mei: op oliegebaseerde oranje kleurstof en enzym voor verser brood
  4. Voor abonneesToewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  5. Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic
  6. Voor abonneesQA'ers over etikettering private label producten: 'Je doet eigenlijk al het werk dubbel'
  7. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'
  8. Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese staken
  9. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  10. Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten met duurzaamheidskeurmerk
  1. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  2. Productontwikkelaar en marketeer begrijpen elkaar vaak niet. 'Waarom kan de concurrent het wel en wij niet?'
  3. Krokant frietje ontwikkelen kost tijd: 'De juiste combinatie van ingrediënten was flinke zoektocht'
  4. Voor abonnees'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  5. Voor abonneesBelangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: 'Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken'
  6. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  7. Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist
  8. Groningse kaasfabriek FrieslandCampina ligt stil door staking
  9. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  10. Voor abonneesWelke 15 vragen moet je je als bedrijf stellen als je circulair wil ondernemen?