Dit meldt het ANP.
De graadmeter waarmee de FAO de prijsontwikkelingen meet voor bijvoorbeeld graan, vlees en plantaardige oliën steeg tussen maart en april met 0,6 procent tot 127,2 punten. In vergelijking met het recordniveau van maart 2022 liggen de prijzen nog altijd zo'n 20% lager.
Doorberekenen
De prijsstijging in april zou wel opnieuw de zorgen kunnen aanwakkeren over de voedselinflatie, die onlangs wat afkoelde in landen van Kenia tot Duitsland en Australië. De prijzen van voedingsproducten in de supermarkten blijven in veel regio's echter historisch hoog doordat winkeliers de hogere kosten voor energie, arbeid en transport doorberekenen aan klanten.
Krappe voorraden suiker
De prijsstijging in april was volgens de FAO onder andere het gevolg van hogere prijzen voor suiker, vlees en rijst. De prijs voor granen, zuivel en plantaardige olie daalden. Zo steeg de suikerprijsindex met 17,6 procent in april tot het hoogste niveau sinds oktober 2011.
De FAO zegt dat de suikerprijs wordt veroorzaakt door zorgen over krappere voorraden in India en China, in combinatie met een lager dan verwachte productie in Thailand en de Europese Unie.
Voortzetting graandeal belangrijk
De ontwikkeling van de voedselprijzen zal vooral afhangen van de gesprekken over de verlenging van de zogeheten graandeal met Rusland. De graandeal werd voor het eerst overeengekomen in juli 2022 en heeft de aanvoer van tarwe, maïs en zonnebloemolie uit Oekraïne gestimuleerd.
Rusland heeft echter gedreigd zich deze maand terug te trekken uit het akkoord. Ze willen dat de problemen van hun zijn eigen graan- en kunstmesttransporten worden opgelost.