Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese staken

Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese staken

Zo'n 180 werknemers van kaasbedrijf Bouter Cheese in Culemborg hebben het werk woensdagavond en donderdag neergelegd, zegt Ron Vos, vakbondsbestuurder bij FNV. Het bedrijf is een belangrijke leverancier van diverse kazen aan Albert Heijn.

Dit meldt ANP.

De onderhandelingen in de sector over een cao liepen onlangs stuk omdat partijen geen overeenstemming wisten te bereiken over de loonsverhoging. De gezamenlijke kaaswerkgevers boden een loonsverhoging van 7 procent. Dat vinden de bonden te weinig. FNV eist meer dan 14 procent.

Te laag salaris

Volgens Vos wordt er drie keer 24 uur gestaakt. "De werkgever deed er heel veel aan om te proberen mensen niet te laten staken, er is gedreigd met van alles en nog wat. Het is overweldigend hoeveel mensen er meedoen", stelt de vakbondsman. Bij het bedrijf werken 380 mensen.

Volgens FNV zijn de salarissen die bij de kaaspakhuizen worden betaald te laag om de hoge inflatie op te vangen.

Albert Heijn

Albert Heijn zegt vooralsnog geen last te hebben van de acties. Volgens vakbondsman Vos zijn er woensdag vijf vrachtauto's uitgegaan, een fractie van wat er normaal uitgaat. "Dus het heeft wel impact", zegt Vos. Hoeveel vrachtwagens er donderdag minder reden kon hij nog niet zeggen.

Het bedrijf liet eerder weten operationeel aanpassingen gedaan te hebben om de productie zo goed als mogelijk op gang te houden. "Over de impact op langere termijn kunnen we op dit moment nog niets zeggen", aldus de onderneming.

Bouter Cheese is onderdeel van Royal A-ware Food Group.

Lees meer over

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Plukon Food Group neemt Grupo...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over, Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over en VE Partners neemt Inproba over.

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in Nederland gezonder dan in andere landenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.