FAVV ziet reeks voedselveiligheidsrisico's bij visafslag in Oostende

FAVV ziet reeks voedselveiligheidsrisico's bij visafslag in Oostende

De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV heeft bij een grote controle van 17 visbedrijven in Oostende een aantal ernstige inbreuken vastgesteld. Met de speciale actie wilde de toezichthouder de hele keten -van de vissersboten tot de verwerkers en winkels- onder de loep nemen.

FAVV deed de controle op vis in Oostende op 28 april. Controleurs van het FAVV checkten naast de visafslag zelf, ook twee vissersboten en hun pakhuizen, vijf verwerkende bedrijven, vijf marktkramen en vier viswinkels. Ook werden acht transportvoertuigen langs de weg tegengehouden en gecontroleerd.

Voedselveiligheid

Het FAVV controleerde de voornaamste punten die een risico kunnen vormen voor de voedselveiligheid. Zo werd toegezien of de temperatuurvoorschriften werden nageleefd, de algemene infrastructuur van de bedrijven in orde was en of hygiëne werd gerespecteerd. ​ 

In totaal werden drie PV’s opgesteld en zes waarschuwingen uitgeschreven bij de controle van vis door FAVV. De voornaamste inbreuken hadden betrekking op de infrastructuur en hygiëne. Dan ging het om bijvoorbeeld werkmateriaal dat niet voldoende schoon was, roestvorming, handenwasbakken die niet werkten, et cetera. Daarnaast werden ook twee opmerkingen gegeven voor de temperatuur van levensmiddelen of beschikten operatoren niet over de correcte registratie bij het FAVV.

Controle FAVV in vis

De controleurs van het FAVV voeren jaarlijks inspecties en monsternames uit op verschillende visafslagen in België (Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge). De voorbije jaren werden de gecontroleerde producten steeds geschikt verklaard voor menselijke consumptie. In 2021 haalden 98.2% van de inspecties in de visserij een gunstig resultaat.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Zoet eiwit krijgt GRAS-status
  2. Nieuwe ingrediënten mei: op oliegebaseerde oranje kleurstof en enzym voor verser brood
  3. Voor abonneesToewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  4. Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic
  5. Voor abonneesQA'ers over etikettering private label producten: 'Je doet eigenlijk al het werk dubbel'
  6. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'
  7. Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese staken
  8. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  9. Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten met duurzaamheidskeurmerk
  10. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  1. Productontwikkelaar en marketeer begrijpen elkaar vaak niet. 'Waarom kan de concurrent het wel en wij niet?'
  2. Krokant frietje ontwikkelen kost tijd: 'De juiste combinatie van ingrediënten was flinke zoektocht'
  3. Voor abonnees'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  4. Voor abonneesBelangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: 'Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken'
  5. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  6. Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist
  7. Groningse kaasfabriek FrieslandCampina ligt stil door staking
  8. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  9. Voor abonneesWelke 15 vragen moet je je als bedrijf stellen als je circulair wil ondernemen?
  10. Column Simone Hertzberger: Met statistiek valt alles te bewijzen