FAVV deed de controle op vis in Oostende op 28 april. Controleurs van het FAVV checkten naast de visafslag zelf, ook twee vissersboten en hun pakhuizen, vijf verwerkende bedrijven, vijf marktkramen en vier viswinkels. Ook werden acht transportvoertuigen langs de weg tegengehouden en gecontroleerd.
Voedselveiligheid
Het FAVV controleerde de voornaamste punten die een risico kunnen vormen voor de voedselveiligheid. Zo werd toegezien of de temperatuurvoorschriften werden nageleefd, de algemene infrastructuur van de bedrijven in orde was en of hygiëne werd gerespecteerd.
In totaal werden drie PV’s opgesteld en zes waarschuwingen uitgeschreven bij de controle van vis door FAVV. De voornaamste inbreuken hadden betrekking op de infrastructuur en hygiëne. Dan ging het om bijvoorbeeld werkmateriaal dat niet voldoende schoon was, roestvorming, handenwasbakken die niet werkten, et cetera. Daarnaast werden ook twee opmerkingen gegeven voor de temperatuur van levensmiddelen of beschikten operatoren niet over de correcte registratie bij het FAVV.
Controle FAVV in vis
De controleurs van het FAVV voeren jaarlijks inspecties en monsternames uit op verschillende visafslagen in België (Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge). De voorbije jaren werden de gecontroleerde producten steeds geschikt verklaard voor menselijke consumptie. In 2021 haalden 98.2% van de inspecties in de visserij een gunstig resultaat.