FAVV ziet reeks voedselveiligheidsrisico's bij visafslag in Oostende

FAVV ziet reeks voedselveiligheidsrisico's bij visafslag in Oostende

De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV heeft bij een grote controle van 17 visbedrijven in Oostende een aantal ernstige inbreuken vastgesteld. Met de speciale actie wilde de toezichthouder de hele keten -van de vissersboten tot de verwerkers en winkels- onder de loep nemen.

FAVV deed de controle op vis in Oostende op 28 april. Controleurs van het FAVV checkten naast de visafslag zelf, ook twee vissersboten en hun pakhuizen, vijf verwerkende bedrijven, vijf marktkramen en vier viswinkels. Ook werden acht transportvoertuigen langs de weg tegengehouden en gecontroleerd.

Voedselveiligheid

Het FAVV controleerde de voornaamste punten die een risico kunnen vormen voor de voedselveiligheid. Zo werd toegezien of de temperatuurvoorschriften werden nageleefd, de algemene infrastructuur van de bedrijven in orde was en of hygiëne werd gerespecteerd. ​ 

In totaal werden drie PV’s opgesteld en zes waarschuwingen uitgeschreven bij de controle van vis door FAVV. De voornaamste inbreuken hadden betrekking op de infrastructuur en hygiëne. Dan ging het om bijvoorbeeld werkmateriaal dat niet voldoende schoon was, roestvorming, handenwasbakken die niet werkten, et cetera. Daarnaast werden ook twee opmerkingen gegeven voor de temperatuur van levensmiddelen of beschikten operatoren niet over de correcte registratie bij het FAVV.

Controle FAVV in vis

De controleurs van het FAVV voeren jaarlijks inspecties en monsternames uit op verschillende visafslagen in België (Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge). De voorbije jaren werden de gecontroleerde producten steeds geschikt verklaard voor menselijke consumptie. In 2021 haalden 98.2% van de inspecties in de visserij een gunstig resultaat.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Er zijn vijf meest voorkomende manieren waarop er in de visserij gefraudeerd wordt, stelt de NVWA-IOD

Op deze 5 manieren wordt er gefraudeerd in de visserijketen

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de visserijketen tussen 2017 en 2020. In totaal waren er 66 fraudesignalen, uiteenlopend van illegale vangst en verkoop tot het verbeteren van het uiterlijk, gewicht of het vermengen van partijen vis. VMT dook in een recent rapport van de NVWA-IOD en zet de belangrijkste punten op een rij. "Ook in deze tijd moeten we oog hebben voor bestaande én nieuwe frauderisico's."

De visserij ligt onder een vergrootglas. (Foto: ANP)

Onderzoek: kansen voor een sterk verdienmodel met 'lokale'...

Nederlanders willen wel veel betalen voor geïmporteerde vis, maar de 'eigen' lokaal gevangen vis uit de Noordzee, gaat vooral voor lagere prijzen de grens over. Onderzoekers van Wageningen Economic Research denken dat er veel kansen liggen voor een sterk verdienmodel met lager geprijsde vis uit de Noordzee uit Scheveningen.

'Grote voedingsbedrijven jutten we op voor commitment 100 procent MSC-vis'

'Grote voedingsbedrijven jutten we op voor commitment 100 procent...

Vis verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten is al voor ongeveer 80 procent duurzaam. In de foodservice is dat met enkele procenten nog lang niet zover. Werk aan de winkel voor de MSC die de visconsumptie in algemene zin ziet groeien en consumenten een bewuste keuze wil laten maken. Er ligt een duidelijke rol voor grote voedingsbedrijven. Het duurzaamheidskeurmerk oefent meer dan ooit druk uit op overheden voor heldere afspraken over de lokale bevissing en jut de voedingsindustrie op commitment af te geven voor 100 procent MSC-vis. Hidde van Kersen, directeur Benelux bij MSC, ontvouwt de plannen voor 2022 en licht ze toe.

Is actieve openbaarmaking van inspectieresultaten te voorkomen?

Is actieve openbaarmaking van inspectieresultaten te voorkomen?

KENNISPARTNERARTIKEL - Sinds 1 september 2020 heeft de NVWA de bevoegdheid om bepaalde inspectieresultaten (inclusief de identificatie van het geïnspecteerde bedrijf) sneller dan voorheen openbaar te maken. Welke feitelijke criteria kunnen levensmiddelenbedrijven aanvoeren ter voorkoming van naming & shaming?

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.