Nieuwe landbouwminister Piet Adema: samenwerken aan toekomstbestendige landbouw met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit

Nieuwe landbouwminister Piet Adema: samenwerken aan toekomstbestendige landbouw met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit
Foto: Christenunie

Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat meldt regeringspartij ChristenUnie.

Piet Adema volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte. Adema wordt maandagmiddag beëdigd.

Duidelijkheid, rust en zekerheid

Hij zegt over zijn aantreden het volgende: “De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.”

Meteen aan de slag

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. Bemiddelaar Johan Remkes presenteert a.s. woensdag zijn bevindingen.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is", zo meldt het ANP. Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier en oud-landbouwminister Carola Schouten.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer plantaardig eten': wat is nodig voor een duurzaam voedselsysteem?

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. Is het norovirus eventueel de oorzaak?

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van Superunie

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arjan Both wordt per 1 december voorzitter van Superunie, Coco & Sebas benoemt Joost-Jan Kinds tot nieuwe CEO en Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.