Nieuwe landbouwminister Piet Adema: samenwerken aan toekomstbestendige landbouw met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit

Nieuwe landbouwminister Piet Adema: samenwerken aan toekomstbestendige landbouw met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit
Foto: Christenunie

Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat meldt regeringspartij ChristenUnie.

Piet Adema volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte. Adema wordt maandagmiddag beëdigd.

Duidelijkheid, rust en zekerheid

Hij zegt over zijn aantreden het volgende: “De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.”

Meteen aan de slag

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. Bemiddelaar Johan Remkes presenteert a.s. woensdag zijn bevindingen.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is", zo meldt het ANP. Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier en oud-landbouwminister Carola Schouten.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Mensen

Belangrijke functiewisselingen 2025: Roderik de Harder nieuwe...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Roderik de Harder nieuwe directeur Bakels Senior, Stichting Week Zonder Vlees heeft nieuw bestuur en Claire Revenu nieuwe Country Director van Coca-Cola Nederland.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.